Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024

Μαγειρίτσα της γιαγιάς Πόπης: Η παραδοσιακή συνταγή για το πιάτο της «Ανάστασης» που θα γίνει εμμονή

Θα θέλετε να την μαγειρεύετε όλο τον χρόνο

9 Απριλίου 2023 17:07
Μαγειρίτσα της γιαγιάς Πόπης: Η παραδοσιακή συνταγή για το πιάτο της «Ανάστασης» που θα γίνει εμμονή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παραδοσιακή μαγειρίτσα της γιαγιάς για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με γεύση που θα σας μείνει στο μυαλό. Με την ευκαιρία, δείτε 3 ξεχωριστές συνταγές για μαγειρίτσα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.

Υλικά

  • 1 συκωταριά αρνίσια, περίπου 1 κιλό (μαζί με τα πνευμόνια, γλυκάδια κλπ.)
  • 1/2 κιλό εντεράκια
  • 2-3 μαρούλια (ανάλογα το μέγεθός τους), χοντροκομμένα
  • 5 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • 1-2 μέτρια κρεμμύδια
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 100-150 γρ ρύζι καρολίνα
  • ½ κούπα άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, Πιπέρι

Για το αυγολέμονο:

  • 3 αυγά
  • 2 λεμόνια τον χυμό τους
  • 1 κουταλιά κορν φλάουρ (προαιρετικό)
  • Ξύσμα λεμόνι
  • Άνηθο
  • Ζωμός από τη μαγειρίτσα

Μαγειρίτσα της γιαγιάς Πόπης: Η παραδοσιακή συνταγή για το πιάτο της «Ανάστασης» που θα γίνει εμμονή

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια.
  • Πλένουμε και τα μαρούλια και άνηθο και μαϊντανό και τα κόβουμε.
  • Ζεματάμε τη συκωταριά για 10 λεπτά και μετά την ψιλοκόβουμε.
  • Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια.
  • Προσθέτουμε και το σκόρδο και το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
  • Προσθέτουμε τη συκωταριά, τη σοτάρουμε ρίχνουμε και τα εντεράκια, σβήνουμε με χυμό από 1 λεμόνι και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μαρούλια και το ρύζι.
  • Προσθέτουμε αλατοπίπερο και νερό (έξτρα αν χρειαστεί) και τα σιγοβράζουμε περίπου 30–40 λεπτά.
  • Προσθέτουμε μυρωδικά και τη βράζουμε για άλλα 5 λεπτά.
  • Αφού σβήσουμε τη φωτιά, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
  • Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό από 2λεμόνια.
  • Χτυπώντας τα συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο ζωμό από το φαγητό.
  • Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε να πάει παντού.
  • Αφού περάσει λίγη ώρα, το αυγολέμονο θα δέσει και θα κάνει τη σούπα πιο πηχτή.
  • Την ξαναζεσταίνουμε πριν τη σερβίρουμε.

Ανακάτεψε μέλι με πορτοκάλι και το έχυσε πάνω από ένα κομμάτι κρέας - Με το αποτέλεσμα θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Το κρέας είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από τον περισσότερο κόσμο. Είναι πηγή πρωτεΐνης και διαφόρων θρεπτικών συστατικών γεγονός που δίνει στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειάζεται. Η κατανάλωσή του όμως θέλει μέτρο και φυσικά προσοχή κι ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στους συνδυασμούς που θα κάνουμε. Ένα από τα μεγαλύτερη λάθη που κάνουμε είναι κατά το μαρινάρισμα, δείτε εδώ ποιο είναι.

Ποιος δεν θέλει να τον αποθεώνουν οι καλεσμένοι για τις μαγειρικές του ικανότητες; Δείτε την απόλυτη συνταγή με μέλι και πορτοκάλι που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας.

Υλικά

  • 1 χοιρινό μπούτι περί τα 3 κιλά, χωρίς το κόκαλο του
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες ή ολόκληρες
  • αλάτι και πιπέρι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα 1/2 πορτοκαλιού
  • 3 κ. σ. μέλι (ή ανθόμελο)
  • 40 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • από 1 κ. κ. σπασμένους κόκκους από πιπέρι, μπαχάρι και κεδρόμηλα (άρκευθος)
  • 1/2 κ. κ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

Ανακάτεψε μέλι με πορτοκάλι και το έχυσε πάνω από ένα κομμάτι κρέας - Με το αποτέλεσμα θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Παρασκευή

  • Βάζουμε το χυμό του πορτοκαλιού να ζεσταθεί μαζί με το μέλι και τη ζάχαρη και ρίχνουμε στο μείγμα τους τα μπαχαρικά.
  • Πλένουμε το μπούτι και το σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Κρατάμε 1-2 κουταλιές βούτυρο για το σκεύος και με το υπόλοιπο αλείφουμε το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε.
  • Το βάζουμε σε μια γάστρα που να το παίρνει καλά και το περιχύνουμε με το σχεδόν καραμελωμένο μείγμα ζάχαρης-μελιού-μπαχαρικών.
  • Πιέζουμε την επιφάνεια του κρέατος για να κολλήσουν τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε και τα σκόρδα στο σκεύος και βάζουμε το μπούτι να ψηθεί για 4 ώρες σε προθερμασμένο, στους 120ο το φούρνο, φροντίζοντας να ανεβάζουμε τη θερμοκρασία, 30ο ?, ανά ώρα, ώστε να ψηθεί αργά και σταδιακά.
  • Κάθε που ανεβάζουμε τη θερμοκρασία το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο του και τους χυμούς του ταψιού και μετά την πρώτη ώρα προσθέτουμε και το κρασί.
  • Αν τυχόν ροδίσει παραπάνω από το επιθυμητό, πριν την ώρα του, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το οποίο θα αφαιρέσουμε τα τελευταία 10-12 λεπτά.
  • Πέρα από την παράδοση: Αντί για πατάτες ή εκτός από τις πατάτες, μπορούμε να το συνοδέψουμε με κομπόστα γλυκόξινων κρεμμυδιών.
  • Για αυτό το σκοπό θα σιγοβράσουμε σε ένα βαθύ τηγάνι 500 γρ λευκά κρεμμυδάκια σε ένα ίδιο μείγμα ζάχαρης-μελιού-μπαχαρικών, μαζί με λίγο ξίδι ώστε να «κομποσταριστούν», σιγά-σιγά.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share