Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αφράτη και κρεμώδης γαλατόπιτα με ζαχαρούχο γάλα έτοιμη σε 30'

Γεύση «λουκούμι»

29 Μαρτίου 2023 14:41
Αφράτη και κρεμώδης γαλατόπιτα με ζαχαρούχο γάλα έτοιμη σε 30'
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εύκολη γαλατόπιτα με ζαχαρούχο γάλα και φύλλο κρούστας που σαν λουλούδι μέσα του κλείνει τη σιμιγδαλένια γέμιση. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για ανοιξιάτικο μπισκοτογλυκό με ζαχαρούχο γάλα.

Τραγανό φύλλο κρούστας τυλίγει περιμετρικά την αφράτη σιμιγδαλένια κρέμα που είναι αρωματισμένη με κανέλα και λεμόνι. Κάθε μπουκιά λιώνει στο στόμα γεμίζοντας το απόλαυση!

Υλικά

  • 6 φύλλα κρούστας
  • 50 γρ βούτυρο λιωμένο
  • Ζάχαρη για γαρνίρισμα
  • Κανέλα σκόνη για γαρνίρισμα

Για την κρέμα

  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ ζαχαρούχο γάλα (1 κουτί)
  • 60 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 725 ml γάλα χλιαρό
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 στικ κανέλας
  • 2 φλούδες λεμονιού ακέρωτου
  • 40 γρ κρύο βούτυρο σε κυβάκια

Αφράτη και κρεμώδης γαλατόπιτα με ζαχαρούχο γάλα έτοιμη σε 30'

Εκτέλεση

  • Για την κρέμα χτυπάω σε μια μέτρια κατσαρόλα τα αυγά να αφρατέψουν.
  • Προσθέτω το ζαχαρούχο γάλα και το ενσωματώνω στα αυγά.
  • Ρίχνω το σιμιγδάλι, ανακατεύω και συνεχίζω σε δόσεις με το γάλα.
  • Αρωματίζω με τη βανίλια, το στικ κανέλας, τις φλούδες του λεμονιού και βάζω την κατσαρόλα στην εστία σε μέτρια-χαμηλή ένταση.
  • Ανακατεύω απαλά τον πάτο (για να μην κολλήσει)΄, όταν ζεσταθεί το μείγμα αφαιρώ την κανέλα και τις φλούδες του λεμονιού και συνεχίζω την ανάδευση μέχρι να αρχίσει να σφίγγει αποκτώντος την υφή κρέμας.
  • Βγάζω από την εστία το σκεύος, σκεπάζω με το καπάκι και το αφήνω στην άκρη.
  • Σε επίπεδη επιφάνεια απλώνω το φύλλο κρούστας και το βουτυρώνω με ένα πινέλο.
  • Το μεταφέρω στη φόρμα που έχω αλείψει με βούτυρο, φροντίζοντας να το τεντώσω να ακουμπάει καλά το σκεύος και να καλύπτει τη βάση και τα τοιχία της.
  • Βουτυρώνω το δεύτερο φύλλο και το μεταφέρω στη φόρμα πάνω στο πρώτο, σταυρωτά, συνεχίζοντας όμοια με τα υπόλοιπα φύλλα για άλλες 3 φορές (βάζοντας συνολικά 5 φύλλα κρούστας).
  • Απλώνω στην επιφάνεια το τελευταίο φύλλο, βουτυρώνω το μισό και το διπλώνω τη μέση. Βουτυρώνω ξανά το μισό από αυτό και το διπλώνω κι αυτό στη μέση (συνολικά έχω διπλώσει το ένα φύλλο στα τέσσερα).
  • Το βάζω πάνω στα υπόλοιπα φύλλα στη μέση της φόρμας, αλείφοντας με βούτυρο την επιφάνεια του.
  • Ρίχνω μέσα του την κρέμα ισιώνοντας την επιφάνεια της με μια σπάτουλα.
  • Με ένα μαχαίρι κόβω τα φύλλα που περισσεύουν από τα τοιχία της φόρμας και τα υπόλοιπα τα στρέφω προς τα μέσα να τυλίξουν την γέμιση.
  • Βουτυρώνω ξανά τις άκρες των φύλλων από πάνω και πασπαλίζω την επιφάνεια της κρέμας με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα.
  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις για 15 λεπτά, έπειτα χαμηλώνω στους 180°C και βάζω τη φόρμα στη μεσαία σχάρα.
  • Όταν ροδίσει και χρυσαφίσει το φύλλο, περίπου 45 λεπτά αργότερα, κλείνω το φούρνο, ανοίγω την πόρτα και αφήνω την πίτα μέσα.
  • Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο, αφήνω 15 λεπτά να κρυώσει πριν αφαιρέσω το σκεύος και μεταφέρω την πίτα στην πιατέλα.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share