Κυριακή, 04 Ιουνίου 2023

«Το φιλέτο του φτωχού» - Μέγα μυστικό για να λιώνει το κρέας στο στόμα!

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρατε!

28 Μαρτίου 2023 14:32
«Το φιλέτο του φτωχού» - Μέγα μυστικό για να λιώνει το κρέας στο στόμα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θέλετε να απολαμβάνετε το κρέας στο σπίτι όπως και σε ένα ακριβό εστιατόριο; Βρήκαμε το κόλπο για να μην διαφέρει, και δεν απαιτεί καμία έξτρα δεξιότητα.

Για τους λάτρεις του κρέατος που ξέρουν πως να εκτιμούν μια καλή, ζουμερή μπριζόλα, θα γνωρίζουν επίσης πόσο ακριβό μπορεί να είναι ένα καλό κομμάτι κρέας.

Το παρακάτω τρικ ονομάζεται «Το Φιλέτο Mignon του Φτωχού» και μπορεί να αναβαθμίσει άμεσα το κρέας σας, ασχέτως της ποιότητάς του. Σας έχουμε εδώ ακόμα ένα, που θα βοηθήσει στο κόψιμο του κρέατος, για να το απολαμβάνετε στο έπακρο.

Το μυστικό κρύβεται στο αλάτι: απλώστε μια γερή δόση αλατιού σε όλο το κρέας και αφήστε το. Στο τέλος ξεπλύνετε πολύ καλά, ώστε να μη μείνει καθόλου αλάτι. Ο χρόνος που απαιτείται να μείνει το κρέας στο αλάτι εξαρτάται από το μέγεθος του κομματιού και μπορεί να είναι από 15 λεπτά, μέχρι και 2 ώρες!

Αυτό σίγουρα δεν το ξέρεις! Από τι πραγματικά κινδυνεύουμε εάν φάμε ωμό κοτόπουλο

Το κρέας όταν ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 160 βαθμούς) καθαρίζει και από τους μικροοργανισμούς οι οποίοι ζουν και αναπαράγονται σε αυτό όταν είναι ωμό. Κάποια από τα βακτήρια μπορεί να είναι πολύ βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Με την ευκαιρία, δείτε εδώ 5 μυστικά για να πετύχετε το απόλυτο ζουμερό στήθος κοτόπουλο.

Στην περίπτωση του κοτόπουλο, το "με το μάτι" καταργείται και δη όταν δεν υπάρχει εμπειρία, γιατί οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Οι επιστήμονες συνιστούν να πάρουμε ένα θερμόμετρο κουζίνας και να δούμε τους 75 βαθμούς Κελσίου, στο πιο χοντρό κομμάτι του κοτόπουλου, πριν βεβαιωθούμε πως μπορούμε να το φάμε με ασφάλεια.

Αν θέλουμε να αποκτήσετε εμπειρία χωρίς τη βοήθεια της... τεχνολογίας, όταν το κοτόπουλο γίνεται άσπρο στο εσωτερικό του (με το ψήσιμο) δεν είναι απειλή. Αν διατηρεί το ροζ ή έχει αίμα, καλύτερα να συνεχίσετε να ψήνετε.

Αλλιώς μπορεί να μολυνθείτε από σαλμονέλα, καμπυλοβακτήρια, κολοβακτήρια ή το κλωστηρίδιο το διαθλαστικό. Το τελευταίο είναι βακτήριο, διαδεδομένο στη φύση και εκ των πιο συχνών λόγων τροφικής δηλητηρίασης (στις ΗΠΑ είναι ο λόγος που ασθενούν 1.000.000 άνθρωποι, το χρόνο). Παράγει τοξίνες που προκαλούν διάρροια και τα συμπτώματα εμφανίζονται στις έξι ημέρες.

Συνήθως, τα συμπτώματα από τροφική δηλητηρίαση που προκαλεί το ωμό κοτόπουλο τακτοποιούνται μόνα τους, με τον τρόπο που φαντάζεστε. Αν επιμένουν τα συμπτώματα, πρέπει να δούμε γιατρό και ενδεχομένως να πάρουμε αντιβίωση.

Τι είναι η σαλμονέλα

Πρόκειται για τύπο βακτηρίων που μπορεί να ζήσει και να ευδοκιμήσει στο πεπτικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων. Προκαλεί λοίμωξη που επηρεάζει τον εντερικό σωλήνα. Τα βακτήρια σαλμονέλας ζουν συνήθως, στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων. Αποβάλλονται μέσω των κοπράνων. Κάποιοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Οι περισσότεροι έχουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι μέσα σε 8 με 72 ώρες, μετά την έκθεση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές μπορεί επίσης, να αναπτυχθούν εάν η μόλυνση εξαπλωθεί πέρα από τα έντερα. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν άνθρωποι με αδύναμα ανοσοποιητικά συστήματα.

Τι είναι το καμπυλοβακτήριο

Είναι ομάδα βακτηρίων που προκαλούν γαστρεντερίτιδα, σε ανθρώπους. Είναι το τρίτο πιο γνωστό μικρόβιο που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση, μετά τη σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο.

Προκαλεί γαστρεντερίτιδα με πυρετό, εμετό και διάρροια. Η ασθένεια διαρκεί 2 με δέκα ημέρες και συνήθως περνά μόνη της. Η σοβαρή λοίμωξη προκαλεί επιπλοκές με ρευματολογικές ή νευρολογικές εκδηλώσεις.

Το έχουν πολλά κοτόπουλα, γαλοπούλες, αγελάδες και άλλα ζώα, δίχως να παρουσιάζουν σημάδια της λοίμωξης που προκαλεί. Μπορεί να μεταφερθεί στα έντερα, στο συκώτι και σε άλλα όργανα των ζώων και μπορεί να μεταφερθεί σε άλλα βρώσιμα μέρη, όταν ένα ζώο σφάζεται. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μολυνθούν, μέσω της επαφής με χώμα ή νερό που περιέχει περιττώματα από αγελάδες, πουλιά ή άλλα ζώα. Το πλύσιμο ή/και το τρίψιμο, σώζουν.

Μπορούμε να βγάλουμε 'ταινία';

Η 'ταινία' είναι παράσιτο που επισήμως λέγεται κεστοειδής σκώληκας και είναι σημαντική για κάποια ζώα. Υπάρχουν πάνω από 100 είδη και μορφολογικά μοιάζει με κορδέλα -εξ ου και το ταινία. Μολυνόμαστε από ανεπαρκή προσωπική καθαριότητα και υγιεινή. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται το σωστό μαγείρεμα χοιρινού κρέατος (βοδινού ή ψαριού), οι καθαρές τουαλέτες και η πρόσβαση σε καθαρό νερό. Η θεραπεία αφορά φαρμακευτική αγωγή.

Οι άνθρωποι εμφανίζουν λίγα έως καθόλου συμπτώματα για χρόνια (ναυτία, κούραση, διάρροια), πριν τον πυρετό, τον πονοκέφαλο και τη δυσκοιλιότητα. Ακολουθούν θέματα με την καρδιά και την αναπνοή, η εμφάνιση συμπαγών μικρών εξογκωμάτων στο δέρμα και τους μύες και εάν επηρεαστεί ο εγκέφαλος, έρχονται τα νευρολογικά συμπτώματα. Με τα χρόνια, όλα αυτά γίνονται επώδυνα και μπορεί να προκαλέσουν επιληψία.

Όπως διαβάσατε ήδη, το παράσιτο αυτό δεν βρίσκεται στα πουλερικά.

Πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο, πριν το μαγειρέψουμε;

Όχι. Αν το κάνουμε, αυξάνουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης τροφιμογενών ασθενειών. Το ωμό κοτόπουλο και οι χυμοί του ενδέχεται να μεταφέρουν επιβλαβή βακτήρια (σαλμονέλα, καμπυλοβακτήρια, κολοβακτήρια, βακτήριο διαθλαστικό κλωστηρίδιο -το τελευταίο είναι εκ των πιο συχνών λόγων τροφικής δηλητηρίασης και παράγει τοξίνες που προκαλούν διάρροια) που προκαλούν ασθένειες. Άρα, αν βάλουμε το κοτόπουλο κάτω από τρεχούμενο νερό, υπάρχει κίνδυνος να πιτσιλίσουμε νερό με χυμό (και βακτήρια), στο νεροχύτη, τα μαχαιροπίρουνα και ό,τι άλλο υπάρχει εκεί κοντά.

Αν θέλουμε να μειώσουμε τους χυμούς, μπορούμε να 'ταμπονάρουμε' το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας. Αφού το πετάξουμε (το χαρτί), πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας. Γενικά, είναι χρήσιμο να πλενόμαστε, πριν και μετά το χειρισμό ωμών πουλερικών και να απολυμαίνουμε επιφάνειες και σκεύη με τα οποία ήλθε σε επαφή -πριν προετοιμάσουμε άλλα τρόφιμα.

Τότε γιατί υπάρχει σασίμι κοτόπουλου

Σεφ εκπαιδεύονται να ετοιμάζουν σασίμι κοτόπουλου, με το πουλερικό να περνά από βρασμό για 10 δευτερόλεπτα. Το κομμάτι που χρησιμοποιείται είναι αφενός πολύ λεπτό και μικρό, αφετέρου από το εσωτερικό του στήθους “το σημείο που έχει τις λιγότερες πιθανότητες να έχει σαλμονέλα”.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share