Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Τρυφερό σαν μαρούλι: 5 μυστικά για να πετύχετε το απόλυτο ζουμερό στήθος κοτόπουλο

Λιώνει στο στόμα!

20 Μαρτίου 2023 14:17
Τρυφερό σαν μαρούλι: 5 μυστικά για να πετύχετε το απόλυτο ζουμερό στήθος κοτόπουλο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λέγεται πως «η μαγειρική είναι τέχνη» και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.

Μια πρώτη ύλη μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να έχει εντελώς διαφορετική γεύση, δημιουργώντας ποικίλους γευστικούς συνδυασμούς και ευφάνταστα πιάτα. Ωστόσο, μια λάθος τεχνική μπορεί να καταστήσει ένα πιάτο άγευστο και μη απολαυστικό.

Ένα από τα φαγητά το οποίο συνηθίζει να καταστρέφει κανείς λόγω λάθος τεχνική είναι το κοτόπουλο, και δη το στήθος, καθώς αυτό που το κάνει τόσο λαχταριστό είναι η τρυφερότητα και η ζουμερή υφή του, κάτι σχετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για χρυσαφένιες φτερούγες κοτόπουλου με σάλτσα ντομάτας και σκόρδο.

Εμείς λοιπόν σας παρουσιάζουμε 5 μυστικά για να διατηρήσετε το κοτόπουλό σας ζουμερό και γευστικό. Μην ανησυχείτε- δεν πρόκειται για πυρηνική επιστήμη, απλώς για εύκολες τεχνικές που πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν.

  • Μαρινάδα

Η χρήση μαρινάδας πριν από το μαγείρεμα οποιουδήποτε τύπου κοτόπουλου είναι εξαιρετικά σημαντική για να το διατηρήσετε ζουμερό. Ενώ μαρινάρετε το κοτόπουλο, βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τη μαρινάδα υγρή και σφραγίζετε το κοτόπουλο για τουλάχιστον 3-4 ώρες- ακόμα καλύτερα αν το αφήσετε όλη τη νύχτα. Αυτό θα βοηθήσει το κοτόπουλο να απορροφήσει όλη την υγρασία από τη μαρινάδα και ενώ μαγειρεύεται, δεν θα χάσει καθόλου από το υγρό του περιεχόμενο, διατηρώντας το τρυφερό. Σύμφωνα με επαγγελματίες σεφ, για μια τέλεια επιλογή μαρινάδας, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι, ασπράδι αυγού ή ακόμα και βουτυρόγαλα.

  • Κατάλληλο σκεύος

Ο τύπος σκεύους που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικός. Συγκεκριμένα, πέρα από το μέταλλο, το σχήμα μιας κατσαρόλας ή ενός τηγανιού είναι επίσης σημαντικό και έχει μεγάλη σχέση με τον τρόπο που μαγειρεύεται το φαγητό. Τα βαθύτερα σκεύη τείνουν να συγκρατούν την υγρασία στο εσωτερικό τους και να διατηρούν μεγάλο μέρος του φαγητού που μαγειρεύεται βυθισμένο. Τα τρόφιμα που μαγειρεύονται στο κέντρο ενός τεράστιου σκεύους υφίστανται μια πιο σταθερή θερμοκρασία και κάπως αυξημένη πίεση, που βοηθούν περαιτέρω στη διατήρηση της υγρασίας του φαγητού. Σε ένα ρηχό σκεύος, καθώς το φαγητό είναι εκτεθειμένο στον αέρα και την εξάτμιση, η υγρασία χάνεται πιο εύκολα απ' ό,τι σε βαθύτερα σκεύη και το κοτόπουλο μπορεί να βγει πιο στεγνό.

Τρυφερό σαν μαρούλι: 5 μυστικά για να πετύχετε το απόλυτο ζουμερό στήθος κοτόπουλο

  • Σφυροκόπημα

Το «χτύπημα» του κοτόπουλου μπορεί επίσης να σας επιφέρει πεντανόστιμα αποτελέσματα, ειδικά για ψήσιμο στη σχάρα, τηγάνισμα ή ψήσιμο στο φούρνο. Το σφυροκόπημα του κοτόπουλου βοηθάει στο να μαλακώσει το κρέας αλλά και στη διάσπαση των ινών του, αποτρέποντας έτσι το υπερβολικό μαγείρεμα και διατηρώντας το κομμάτι ζουμερό. Η τεχνική είναι ιδανική για στήθος, καθώς δεν μπορείτε να την εφαρμόσετε σε κάποιο κομμάτι με κόκαλα.

  • Θερμοκρασία δωματίου

Μία από τις πιο βασικές προδιαγραφές για ένα ζουμερό κοτόπουλο είναι να το μαγειρεύεται πάντα σε θερμοκρασία δωματίου. Ποτέ μην μαγειρεύετε κατεψυγμένο κοτόπουλο απευθείας, καθώς μπορεί να προκύψει ένα στεγνό και άγευστο πιάτο. Αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά (ή περισσότερο) μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και μόνο τότε μαρινάρετε το. Ακόμα και αφού διατηρήσετε το μαριναρισμένο κοτόπουλο στο ψυγείο, φροντίστε να ξεκινήσετε το μαγείρεμα αφού αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία.

  • Κατάλληλη θερμοκρασία μαγειρέματος

Όταν ζεσταίνετε το σκεύος μαγειρέματος στη φωτιά, μην τοποθετείτε τα κομμάτια του κοτόπουλου σας αμέσως στο κρύο τηγάνι, καθώς πολλά από τα ζουμιά του κοτόπουλου θα εξατμιστούν όσο το τηγάνι ζεσταίνεται. Περιμένετε να φτάσει το τηγάνι στη σωστή θερμοκρασία και στη συνέχεια προσθέστε τα κομμάτια, ώστε το κοτόπουλο να αρχίσει να μαγειρεύεται αμέσως χωρίς να χάσει άσκοπα την υγρασία του.

Μαγειρεμένο με αγάπη: Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Φανταστικό παραδοσιακό κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο που θα σας ξετρελάνουν! Δεν μένει δεύτερη μέρα γιατί το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι...

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Η συνταγή της ημέρας: Κοτόπουλο στη γάστρα με μουστάρδα και μπαχάρι

Υλικά

Για το κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο

  • 1 μέτριο κοτόπουλο γύρω στο 1½ κιλό (κομμένο σε μερίδες)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 3-4 κρόκους μπαχάρι
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 2 συσκ. ψιλοκομμένες (2x400 γραµ.) ή 880 γραμ τριμμένες φρέσκιες ντομάτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 500 γρ. χυλοπίτες ή ψιλό χυλοπιτάκι
  • Τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα

Για το κοτόπουλο με χυλοπίτες

Μαγειρεμένο με αγάπη: Κοτόπουλο με χυλοπίτες στο φούρνο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Στεγνώνουμε πολύ καλά τις μερίδες του κοτόπουλου.

Ζεσταίνουμε πλασωτέ κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου να ροδίσουν ολόγυρα για 5-6’, σε δυο δόσεις, για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.

Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.

Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σπασμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 4-5’ να μαλακώσει το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1’.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τα μπαχαρικά.

Προσθέτουμε και 1-1/2 λίτρο ζεστό νερό και βράζουμε το κοτόπουλο για 35’ να μαλακώσει. Αν το κοτόπουλο είναι ελευθέρας βοσκής θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μαλακώσει ενώ εάν είναι εμπορίου γίνεται πιο γρήγορα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο να κάψει καλά στους 230ºC στις αντιστάσεις πάνω κάτω, θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.

Βάζουμε το κοτόπουλο με τα μπόλικα ζουμιά του σε βαθύ ταψί ή γάστρα.

Το βάζουμε στον δυνατό φούρνο και αφήνουμε να κάψει καλά.

Μόλις αρχίσει ο βρασμός στο ταψί, ρίχνουμε με προσοχή το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε.

Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Σβήνουμε το φούρνο και δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα για να κρατήσουμε τη ζεστή θερμοκρασία.

Αφήνουμε το φαγητό μέσα σε σβηστό φούρνο για 20’ να γίνει το χυλοπιτάκι ρουφώντας την σάλτσα του κοτόπουλου.

Το σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό και ζουμερό.

Μυστικά

Βράζουμε το κοτόπουλο σε μπόλικο ζουμί με σκεπασμένη κατσαρόλα πάντα σε μέτρια φωτιά, για να μην χάνουμε τα υγρά του. Όταν θα μπει στο ταψί πρέπει να είναι μαλακό και βρασμένο, σύμφωνα με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Όταν βάλουμε το χυλοπιτάκι στο ταψί πρέπει η σάλτσα του κοτόπουλου να είναι αρκετή ώστε να καλύπτει το χυλοπιτάκι, περίπου 3 εκ.

Αν η σάλτσα έχει εξατμιστεί στον βρασμό πρέπει να προσθέσετε βραστό νερό, τόσο ώστε να το καλύψετε τελείως.

Μην χρησιμοποιείτε τεράστιο σε επιφάνεια ταψί γιατί θα χρειαστείτε περισσότερα υγρά.

Όταν βγάλετε το κοτόπουλο με το χυλοπιτάκι από τον φούρνο ρίξτε πάνω του 3-4 παγάκια κι ανακατέψτε ελαφρά να λιώσουν.

Λίγα (2-3) κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια του ταψιού όσο ψήνεται το φαγητό θα απογειώσουν την γεύση του.

Αντί για νερό μπορείτε να προσθέσετε ζεστό ζωμό κοτόπουλου για μοναδική νοστιμιά.

Σερβίρετε αμέσως όσο ακόμα το φαγητό είναι ζεστό και ζουμερό γιατί όσο μένει στεγνώνει.

Σερβίρετε με τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share