Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κάτι από Αιγαίο: «Ξεσκέπαστη» τυρόπιτα με ζύμη πίτσας και μυζήθρα όπως την τρώνε στις Κυκλάδες

Θα πάθετε την πλάκα σας!

18 Μαρτίου 2023 11:47
Κάτι από Αιγαίο: «Ξεσκέπαστη» τυρόπιτα με ζύμη πίτσας και μυζήθρα όπως την τρώνε στις Κυκλάδες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μήλος, Κίμωλος και Φολέγανδρος φημίζονται για τις τυρένιες τους, τυρόπιτες ανοιχτές σαν τάρτες, με το ζυμάρι να θυμίζει αυτό της πίτσας. Με την ευκαιρία, δείτε εδώ τη συνταγή για γιαουρτοτυρόπιτα χωρίς φύλλο.

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 700 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα
  • 700 γρ. ξινομυζήθρα ή κατίκι Δομοκού (παραδοσιακά στο νησί φτιάχνουν την τυρένια με μανούρα Φολεγάνδρου, το τυρί όμως αυτό δεν το βρίσκουμε εκτός νησιού)
  • 3 αυγά
  • αλάτι

Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά (18 γρ.)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • περίπου 800 ml χλιαρό νερό

Κάτι από Αιγαίο: «Ξεσκέπαστη» τυρόπιτα με ζύμη πίτσας και μυζήθρα όπως την τρώνε στις Κυκλάδες

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε τυρένια Φολεγάνδρου, αρχικά αναμειγνύουμε, σε ένα μπολ, τα υλικά του φύλλου και ζυμώνουμε καλά ώσπου να ενωθούν και να έχουμε ένα σφιχτό ζυμάρι.
  • Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
  • Παράλληλα σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στη λειτουργία του αέρα.
  • Ανοίγουμε φύλλο όπως για λεπτή πίτσα, περίπου 0,5 εκ.
  • Κόβουμε με ένα πιατάκι φρούτου δισκάκια φύλλου και βάζουμε στο καθένα περίπου 2 κουταλιές γέμιση.
  • Αφήνουμε περίπου ένα δάχτυλο περιθώριο γύρω γύρω για να γυρίσουμε το φύλλο και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, χωρίς όμως να το κλείσουμε αλλά αφήνοντας την τυρένια ακάλυπτη, γυρνάμε δηλαδή το φύλλο 2-3 εκ. ίσα ίσα να καλύψει τις άκρες της γέμισης.
  • Ψήνουμε, την τυρένια, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share