Σαρακοστιανή συνταγή: Νηστίσιμο γλυκό ψυγείου με φρυγανιές και μαρμελάδα
Λαχταριστό!
16 Μαρτίου 2023 08:37
Από ATHENSMAGAZINE TEAM
Θέλετε να κάνετε ένανηστίσιμογλυκό ψυγείουμιας και μπήκε ο Αύγουστος; ΤοAthensmagazine.grέχει για εσάς την απόλυτησυνταγήμεμαρμελάδακαιφρυγανιές. Πρόκειται για ένα γλυκό που σίγουρα θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Σε περίπτωση όμως, που δε θέλετε να φάτε νηστίσιμο γλυκό,δείτε εδώ ένα γλύκισμα με σοκολάτα.
Υλικά
ΓάλαΚαρύδας1 λίτρο
Σιμιγδάλι 120 γραμμάριαψιλό
Ζάχαρη Άχνη 100 γραμμάρια
Βούτυρο 50 γραμμάριαφυτικό
Βανίλια 2 με 3
Φρυγανιά για τη βάση
Μαρμελάδα της αρέσκειά σας
Για το σιρόπι
Ζάχαρη 250 γραμμάρια
Νερό 100 γραμμάρια
Λεμόνι 2 κουταλιές της σούπας
Λεμόνι 3 φλούδες
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό μαζί με δύο κουταλιές της σούπας λεμόνι, την ζάχαρη και τις φλούδες από το λεμόνι και μόλις βράσει το βγάζουμε από την εστία μας και το αφήνουμε νακρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα καρύδας ή σόγιας ή αμυγδάλου και μόλις έρθει σε θερμοκρασία βρασμού ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μεγρήγορεςκινήσειςμέχρι να μας δέσει η κρέμα!!
Αποσύρουμε και ρίχνουμε την ζάχαρη άχνη, τις βανιλίνες και το βούτυρο το φυτικό, συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι ναενσωματωθούν.
Παίρνουμε ένα ταψάκι20x30και τοποθετούμε τις φρυγανιές ή τα μπισκότα η κέικ νηστίσιμο και σιροπιάζουμε με το σιρόπι που ετοιμάσαμε η μπορούμε να σιροπιάσουμε με το σιρόπι από κομπόστα.
Αφρατεύουμετην κρέμα με το μίξερ χειρός και το ρίχνουμε επάνω στις φρυγανιές και τελειώνουμε με την μαρμελάδα της αρεσκείας μας.
Το βάζουμε στο ψυγείο και το κόβουμε τηνεπόμενημέρα για να μαλακώσουν οι φρυγανιές.
Η απόλυτη δροσιά σε ένα γλυκό ψυγείου με μπισκότα και πορτοκαλάδα
Θέλετε να δροσιστείτε με ένα απολαυστικό γλυκό; Μιας και το καλοκαίρι είναι εδώ και η θερμοκρασία στα ύψη να σας προτείνουμε ένα ελαφρύ και γευστικό γλυκό ψυγείου. Μπορείτε να τρώτε χωρίς τύψεις, αφού δεν είναι τόσο παχυντικό όσο άλλα γλυκά. Αν όμως θέλετε κάτι με σοκολάτα, τότε δοκιμάστε αυτό το γλυκό ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα και άλλα 3 υλικά. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε τη συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Υλικά για την κρέμα και τα μπισκότα
1 λίτρο γάλα
140 γρ κόρν φλάουρ
200 γρ ζάχαρη
Λίγη βανίλια
120 γρ, μπισκότα τύπου πτι μπέρ σοκολατένια
Λίγο γάλα για τα μπισκότα
Υλικά για το ζελέ
500 ml χυμό πορτοκάλι
100 γρ ζάχαρη
6 φύλλα ζελατίνης
Εκτέλεση συνταγής
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το κόρν φλάουρ, τη ζάχαρη τη βανίλια και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν καλά.
Ζεσταίνουμε το γάλα μας σε μία κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση αδειάζουμε το μείγμα μας και ανακατεύουμε να γίνει λεία κρέμα.
Βουτάμε σε γάλα τα μπισκότα μας και στρώνουμε τα μισά σε ένα πυρέξ.
Αδειάζουμε την μισή κρέμα και επαναλαμβάνουμε με δεύτερη στρώση από μπισκότα και κρέμα.
Αφήνουμε τη βάση στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα να παγώσει η κρέμα. Αν θέλουμε πάνω από την κρέμα βάζουμε γλυκό πορτοκάλι ή κάποιο άλλο φρούτο.
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό να μαλακώσουν 5′.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χυμό να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα φύλλα ζελατίνης και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το μείγμα να παγώσει καλά και το ρίχνουμε πάνω από την κρέμα.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί καλά.
Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στο βίντεο που ακολουθεί: