Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Σας περίσσεψε κέικ; Φτιάξτε το πιο γρήγορο γλυκό ψυγείου που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Και οικονομία και γεύση!

29 Ιουλίου 2020 11:43
Σας περίσσεψε κέικ; Φτιάξτε το πιο γρήγορο γλυκό ψυγείου που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι
Αρθρογράφος: Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη
ΝΑΝΤΙΑ ΞΥΘΑΛΗ ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Γρήγορο γλυκό ψυγείου από περίσσευμα κέικ, μια συνταγή που λιώνει στο στόμα. Θα σας τρελάνει και θα θέλετε να το φάτε αμέσως. Δεν θα μείνει ούτε ένα κομμάτι από αυτό που θα φτιάξετε μέσα στο σπίτι σίγουρα. Ένα νόστιμο και γρήγορο γλυκάκι με κέικ που μπαγιάτεψε, περίσσεψε ή.... σας κάηκε! Αν πάλι τώρα που η θερμοκρασία έχει ανέβει στα ύψη προτιμάτε τα πιο ανάλαφρα και δροσιστικά γλύκα με βασικά συστατικά τα φρούτα, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό με ανανά

Υλικά

5 μερίδες

  • 1/4 της κλασικής φόρμας Περισσευούμενο κέικ (περίπου)
  • 1 φάκελος κρέμα στιγμής βανίλια ή σοκολάτα ή κρέμα μιλφειγ
  • 1 φάκελος σαντιγί
  • Γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες των φακέλων
  • 1 μπανάνα
  • Κακάο για πασπάλισμα

γλυκό ψυγείου

Εκτέλεση

  • Κόβουμε την κόρα γύρω γύρω από το κέικ μας και παίρνουμε την ψίχα. Την βάζουμε στο μπλέντερ να γίνει σχεδόν τρίμμα. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Φτιάχνουμε την σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες και βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα και να στήσουμε.
  • Φτιάχνουμε και την κρέμα μας σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Ξεκινάμε το στήσιμο. Σε ποτηράκια ή βαζάκια βάζουμε στρώσεις: λίγη κρέμα, κέικ, φέτες μπανάνας (προαιρετικά, εγώ δεν έβαλα, αλλά σίγουρα θα γίνεται ακόμα πιο δροσερό), κρέμα, κέικ και κρέμα ίσα να καλύψει το κέικ.
  • Βγάζουμε την σαντιγί απ το ψυγείο, την τοποθετούμε σε κορνέ και βάζουμε από πάνω.
    Πασπαλίζουμε με κακάο και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Ανάλαφρο γλυκό ψυγείου με κράκερς σαν σοκολατένιο μιλφέιγ

Τα κράκερς είναι μια καλή λύση για τα γλυκά ψυγείου. Μπορεί να μην είναι γλυκά αλλά αυτό μάλλον πλεονέκτημα είναι αν θέλουμε ελαφρύ επιδόρπιο ή γλυκό που να μη λιγώνει. Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τη σοκολατένια εκδοχή του «ιμιτασιόν μιλφέιγ»! Ωστόσο, αν προτιμάτε τα γλυκά με φρούτα, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το λαχταριστό γλυκό ψυγείου με βύσσινο.

Υλικά:

  • 20-24 cream crackers (κριμ κράκερς)
  • 125 ml (½ κούπα) γάλα

Για την κρέμα σοκολάτας:

  • (500 + 60) ml (2 + ¼ κούπες) γάλα
  • 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου με γεύση σοκολάτα
  • 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 50gr βούτυρο
  • 2 αυγά
  • Ξύσμα πορτοκαλιού ή άρωμα βανίλιας ή ελάχιστη κανέλα

Για την επικάλυψη:

  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
  • 1 σωληνάκι βανίλια
  • Τρούφα ή νιφάδες σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα ή τριμμένο αμυγδαλάκι ή μπισκότα σοκολάτας σε μικρά κομματάκια

Επί το έργον:

  • Βάζουμε τa 500 ml γάλα σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα να κάψουν μαζί με τη ζάχαρη και το βούτυρο και το άρωμα που θα επιλέξουμε (ανακατεύουμε στην αρχή να λιώσει η ζάχαρη).
  • Στο multi ή σε μπολ χτυπάμε το υπόλοιπο γάλα με τα αυγά και το άνθος αραβοσίτου. Αν τα χτυπήσουμε στο multi τα αδειάζουμε πάλι σε ευρύχωρο μπολ. Αδειάζουμε λίγο λίγο το καυτό γάλα (μόλις αρχίσει να κοχλάζει) στο μείγμα, ανακατεύοντας ταυτόχρονα όπως κάνουμε στο αυγολέμονο. Όταν έχουμε αδειάσει αρκετό ή όλο το γάλα επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει. Ανακατεύουμε έντονα όταν αρχίζει να πήζει για να μη σβολιάσει. Όταν πήξει αποσύρουμε από το μάτι και σκεπάζουμε με μεμβράνη ή ανακατεύουμε πότε πότε για να μη κάνει τσίπα.
  • Σε σκεύος που χωρά 10-12 μπισκότα, στρώνουμε μια στρώση cream crackers αφού τα μουσκέψουμε στο γάλα. Απλώνουμε πάνω τους τη σοκολατένια κρέμα και κάνουμε άλλη μια στρώση μπισκότων (πάντα μουσκεμένων σε γάλα). Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και την βανίλια σε σφικτή σαντιγί και την απλώνουμε πάνω από τα μπισκότα. Στρώνουμε την επιφάνεια.
  • Είχα πρόθυμους βοηθούς στο στόλισμα, μικρά τρυφερά χεράκια αγαπημένα!
  • Πασπαλίζουμε με ό,τι έχουμε επιλέξει και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν σερβίρουμε.
  • Ακόμη πιο μικρά χεράκια άφησαν “αποτυπώματα” στο γλυκό!

Παρατηρήσεις:

  • Είναι πολύ ωραίο και την επόμενη μέρα!
  • Επισημαίνω ότι το συνολικό γάλα είναι 500ml + 60ml +125ml (τα τελευταία 125 για τα μπισκότα). Επίσης η κουταλιά της σούπας που αναφέρεται είναι η δοσομετρική που ισούται με 15ml.
  • Η καλή φίλη που μου πρότεινε τη συγκεκριμένη συνταγή μου έβαλε πολλές ιδέες στο μυαλό για δημιουργία αντίστοιχων γλυκών με διάφορες γεύσεις. Εννοείται ότι θα ενημερώσω την ανάρτηση αν μας αρέσουν ή θα γράψω ξεχωριστό post αν κάνω κάποια ενδιαφέρουσα παραλλαγή…
  • Σε μια από τις δοκιμές πρόσθεσα λίγη λιωμένη σοκολάτα στην κρέμα. Μάλλον το βάρυνε το γλυκό παρά το βελτίωσε… Όχι ότι δεν άρεσε σε όσους το δοκίμασαν, αλλά εγώ το βρήκα κάπως βαρύ. Αντίθετα τριμμένη σοκολάτα πάνω από τη σαντιγί του πάει πολύ.
  • Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά, μπορούμε να προσθέσουμε στην κρέμα ή στο γάλα που θα μουσκέψουμε τα μπισκότα 1 σφηνάκι από το αγαπημένο μας λικέρ ή κονιάκ.

Πηγή: cretangastronomy.gr

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share