Περίσσεψε χαλβάς από το σαρακοστιανό τραπέζι; 3 λαχταριστές συνταγές για να τον αξιοποιήσετε έξυπνα και γευστικά
Σας έχουμε την λύση
27 Φεβρουαρίου 2023
14:45

Ο χαλβάς από ταχίνι – ή αλλιώς σησαμένιος – αποτελεί το βασικό γλυκό της Καθαράς Δευτέρας αλλά και της Σαρακοστής γενικότερα. Εκτός όμως από την κλασική εκδοχή του, μπορείς επίσης να τον χρησιμοποιήσεις ως βάση για διάφορα απολαυστικά γλυκά (νηστίσιμα ή και όχι). Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για ταραμοσαλάτα της γιαγιάς.
3 λαχταριστές συνταγές για να αξιοποιήσεις τον χαλβά που ξέμεινε
Μηλοπιτάκια με χαλβά
Τι θα χρειαστείς
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- 250γρ. Χαλβά αμύγδαλου θρυμματισμένο
- 1 μήλο ψιλοκομμένο
- 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
- 1 κούπα σταφίδες
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 100 γρ. βούτυρο
- άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Κάνετε ένα μίγμα με το χαλβά, τα καρύδια, τα μήλα, τις σταφίδες και την κανέλα.
- Ανοίγετε τα φύλλα και τα κόβετε σε 4 λωρίδες. Βάζετε τις λωρίδες των φύλλων τη μια πάνω στην άλλη και τις σκεπάζετε με υγρή πετσέτα. Λιώνετε το βούτυρο. Με ένα πινέλο αλείφετε με βούτυρο μια λωρίδα και στην άκρη της βάζετε 1 κουταλάκι από το μίγμα. Τυλίγετε τη λωρίδα φύλλου σε τρίγωνο.
- Βάζετε τα τρίγωνα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180* μέχρι να ροδίσουν.
- Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και χλιαρά πια, τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.
Muffin χαλβά με καρύδια και γλάσο ταχινιού
Τι θα χρειαστείς:
- 100 gr ζάχαρη
- 150 ml Παρθένο Σησαμέλαιο
- 220 ml χυμό πορτοκάλι
- 40 ml κονιάκ
- 200 gr Χαλβά
- 100 gr καρύδι ψιλοκομμένο
- 500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι κανελο-γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κουταλάκι σόδα
- για το γλάσο ταχινιού
- 500 gr ζάχαρη
- 500 ml νερό
- 500 gr Ταχίνι
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τη ζάχαρη, το χαλβά και το λάδι μέχρι ν’ αφρατέψουν. Προσθέτουμε το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού και στη συνέχεια το αλεύρι με τη σόδα και το κανελογαρύφαλο και ανακατεύουμε απαλά.
- Τέλος, προσθέτουμε αλευρωμένα τα καρύδια και μοιράζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες muffin. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 170-180 °C και αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα βουτάμε σε γλάσο ταχινιού.
Για το γλάσο ταχινιού:
- Φτιάχνουμε σιρόπι και αφού προσθέσουμε το ταχίνι, χτυπούμε το μείγμα και το διατηρούμε σε μπεν μαρί.
- Με το γλάσο αυτό μπορούμε να καλύψουμε κέικ, muffins , μπισκότα, τούρτες, τσουρέκια, κρουασάν, βιεννέζικα, κοκ, εκλαίρ, σουδάκια και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε.
- Είναι επίσης ιδανικό για να καλύψουμε ντόνατς και να γεμίσουμε κρέπες.
- Αν το κάνεις πιο δυνατό γίνεται σάλτσα καραμέλας ταχινιού και μπορεί να συνοδέψει παγωτά και βάφλες.
Πουράκια με χαλβά
Τι θα χρειαστείς:
- 1 πακέτο (500 γρ.) φύλλα κρούστας
- 1 κιλό Χαλβά αμύγδαλου
- 2 κούπες ψιλοκομμένα καρύδια
- 1/2 κούπας δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
- 2 κουταλάκια κανέλα σε σκόνη
- 100 γρ. βούτυρο
- ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Κόβετε το χαλβά σε μικροσκοπικά κομμάτια. Τον αναμιγνύετε με τα καρύδια τα δαμάσκηνα και την κανέλα.
- Στη συνέχεια ετοιμάζετε τα φύλλα.Τα ξεδιπλώνετε και τα κόβετε οριζόντια και κάθετα σε τέσσερα κομμάτια. Βάζετε τα κομμάτια των φύλλων το ένα πάνω στο άλλο και τα σκεπάζετε με υγρή πετσέτα. Παίρνετε ένα φύλλο και αφού λιώσετε το βούτυρο, με ένα πινέλο το βουτυρώνετε. Βάζετε στην μικρή πλευρά μια κουταλιά από το μίγμα του χαλβά.
- Απλώνετε το μίγμα να καλύψει όλη την πλευρά αφήνοντας ένα εκατοστό στις δύο άκρες. Διπλώνετε πάνω στο χαλβά τις δύο μακριές πλευρές και τυλίγετε σε σφιχτό ρολό το φύλλο. Τοποθετείτε τα πουράκια σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζετε τα πουράκια από το φούρνο, τα αφήνετε να γίνουν χλιαρά και τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.