Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ποια ζυμαρικά με ποια σάλτσα: Δεν κάνουν όλα τα μακαρόνια για όλες τις σάλτσες

Δώστε βάση!

19 Φεβρουαρίου 2023 15:33
Ποια ζυμαρικά με ποια σάλτσα: Δεν κάνουν όλα τα μακαρόνια για όλες τις σάλτσες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί τα μακαρόνια να τα αγαπάμε σε όλους τους τύπους και τα σχήματά τους, δεν κάνουν όμως όλα για κάθε είδος σάλτσας. Άλλα πάνε με πιο πηχτές και άλλα είναι κατάλληλα για σάλτσες με βάση το λάδι. Όπως μας λέει μάλιστα η σεφ Sara Jenkins, πρώτα επιλέγουμε σος και μετά ζυμαρικά: «Το είδος των μακαρονιών υπαγορεύεται από τη σος».

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Μαμαδίστικη συνταγή για μακαρόνια με κιμά - Τα 3 μυστικά για να σου βγει πεντανόστιμος

Να και ένας βασικός μπούσουλας για το ζευγάρωμα των ζυμαρικών με την εκάστοτε σάλτσα. Ο γενικός κανόνας υποδεικνύει πως οι ντελικάτες σάλτσες, αυτές που φτιάχνονται με βάση το ελαιόλαδο ή την ντομάτα, θέλουν μακριά μακαρόνια, καθώς η λεπτή σάλτσα τα αγκαλιάζει.

Αν η σάλτσα είναι πιο πηχτή, όπως αυτές που φτιάχνονται με κρέας ή μεγάλα κομμάτια λαχανικών, επιλέγουμε ζυμαρικά όπως οι πένες, το φουσίλι ή το ριγκατόνι, ώστε να εγκλωβίζεται η πλούσια σος στο εσωτερικό τους και κάθε μπουκιά να έχει έτσι επαρκή ποσότητα σάλτσας.

Αν η σάλτσα είναι κρεμώδης, τότε πάμε για πλατιά ζυμαρικά, όπως οι παπαρδέλες, οι ταλιατέλες και το φετουτσίνι. Η Jenkins λέει πως όσο πιο παχιά η σάλτσα, τόσο πιο πλατύ πρέπει να είναι το ζυμαρικό.

Ποια ζυμαρικά με ποια σάλτσα: Δεν κάνουν όλα τα μακαρόνια για όλες τις σάλτσες

Για σάλτσες θαλασσινών, επιλέγουμε σπαγγέτι και λιγκουίνι, ενώ κοφτό μακαρονάκι και μικρών διαστάσεων ζυμαρικά είναι ιδανικά για σούπες, βραστά και σαλάτες.

Δεν είναι μόνο τα μυρωδικά: Το βήμα που πρέπει να κάνετε για να πετύχετε την τέλεια σάλτσα κιμά

Φαίνεται απλό και γνώριμο, αλλά δεν έιναι. Η σάλτσα κιμά για μακαρόνια είναι μεγάλη υπόθεση. Υπάρχει μια "ιεροτελεστία" που πρέπει να ακολουθείται πριν και κατα το μαγείρεμα του για υπέργευστο αποτέλεσμα. Με την ευκαιρία, δείτε το λάθος που κάνουν πολλοί και καταστρέφει τα μπιφτέκια.

Ποια είδη κιμά κάνουν για κατσαρόλα;

Μοσχαρίσιος: Αποφεύγουμε την πολύ λιπαρή λάπα και προτιμάμε τους λιγότερο λιπαρούς και με καλή σχέση ποιότητας – κόστους από το καπάκι, τη σπάλα και την ελιά. Ζητάµε από τον χασάπη να καθαρίσει επιµελώς τα κοµµάτια αυτά. Για πιο άπαχο κιµά παίρνουµε κοµµάτια από το µπούτι: το κιλότο και το στρογγυλό έχουν περίπου 10% λιποπεριεκτικότητα, το τρανς, η ουρά και το νουά 5 – 10% λιποπεριεκτικότητα.

Χοιρινός: Η ιδανική επιλογή είναι το µπούτι, καθαρισµένο επιμελώς από το λίπος που το περιβάλλει. Ο κιµάς που προκύπτει είναι µετρίως λιπαρός και άρα ιδανικός για µαγείρεµα. H σπάλα και ο λαιμός είναι αρκετά λιπαρά κομμάτια που θέλουν καθάρισμα από πολύ επιδέξιο κρεοπώλη. Αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τη γεύση του χοιρινού κιμά, είναι προτιμότερο να τον δοκιµάσουµε σε µείγµα µε µοσχαρίσιο: 75% µοσχαρίσιος – 25% χοιρινός. Ταιριάζει με ρύζι και πουρέ (πατάτας ή άλλων λαχανικών), όχι όμως με μακαρόνια.

Πουλερικών: Ιδανικός για μαγείρεμα είναι o κιμάς από μπούτι κοτόπουλου, καθώς παραμένει ζουμερός, ακόμη και αν μας «ξεφύγει» στο μαγείρεμα. Ο κιμάς από στήθος θέλει σύντομο μαγείρεμα, γιατί στεγνώνει πολύ εύκολα. Για τον ίδιο λόγο, προσοχή θέλει και ο κιμάς από στήθος γαλοπούλας.

Αρνίσιος: «Δύσκολο» είδος κρέατος για μαγείρεμα, που θα προτιμήσουν μόνο οι φανατικοί του είδους. Ελαφρύτερο και πιο εύκολο στο καθάρισμα το μπούτι. Αν δεν είµαστε τόσο… µερακλήδες, αλλά παρ’ όλα αυτά θέλουµε να τον δοκιµάσουµε, είναι προτιµότερο να ξεκινήσουµε µε ένα µείγµα από 75% µοσχαρίσιο και 25% αρνίσιο ή -για τους πιο τολµηρούς- πρόβειο κιµά.

Δεν είναι μόνο τα μυρωδικά: Το βήμα που πρέπει να κάνετε για να πετύχετε την τέλεια σάλτσα κιμά

Πώς τον μαγειρεύουμε σωστά;

  • Καβουρδίζουμε τον κιμά έντονα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντάς τον διαρκώς για να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να ροδίσει καλά. Όσο καλύτερα ροδίσει, τόσο πιο νόστιμη θα γίνει η σάλτσα. Καλό είναι να βάλουμε τα μπαχαρικά της συνταγής μαζί με τον κιμά, για να ζεσταθούν καλά και να βγάλουν τα αρώματά τους.
  • Όταν ροδίσει καλά ο κιμάς και πιει τα υγρά του, προσθέτουμε τα λαχανικά (κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, φινόκιο κ.λπ.) που επιθυμούμε, ιδανικά ήδη σοταρισμένα σε χωριστό σκεύος σε λίγο λάδι. Έτσι, θα γίνει πιο νόστιμη η σάλτσα.
  • Αφού σοταριστούν τα λαχανικά μαζί με τον κιμά, σβήνουμε με λίγο κρασί ή κονιάκ και τρίβουμε τον πυθμένα της κατσαρόλας ώστε να διαλυθούν τα καμένα υπολείμματα στο λιγοστό υγρό.
  • Ακολουθεί η προσθήκη υγρών (νερού ή ζωμού) και ντομάτας. Βράζουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά. Υπολογίζουμε περίπου 20 λεπτά από την ώρα που θα βάλουμε τα υγρά.
    Μυρωδικά και μπαχαρικά που ταιριάζουν

Ακολουθούν μερικοί από τους δεκάδες συνδυασμούς μπαχαρικών που ταιριάζουν με τις περισσότερες σάλτσες κιμά (μοσχαρίσιου, χοιρινού, αρνίσιου ή μείξης αυτών):

  • Δάφνη, μπαχάρι
  • Δάφνη, μπαχάρι, κανέλα
  • Δάφνη, μπαχάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη
  • Δάφνη, μπαχάρι, καρδάμωμο, κόλιανδρος
  • Τζίντζερ, κάρι
  • Μπαχάρι, ρίγανη, βασιλικός ή μαϊντανός (ή μείγμα αυτών)
  • Κεδροκούκουτσα, καρδάμωμο, φλούδες πορτοκαλιού

Αν επιλέξουμε να κάνουμε σάλτσα με κιμά από κοτόπουλο, ιδού μερικοί ταιριαστοί συνδυασμοί:

  • Δάφνη, κάρι
  • Κάρι, τζίντζερ, δυόσμος
  • Ρίγανη, μαντζουράνα, μπαχάρι
  • Πάπρικα, ξύσμα πορτοκαλιού, μουστάρδα (χωρίς ντομάτα)
  • Κανέλα, μπαχάρι, θυμάρι, μαϊντανός
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share