Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Παστίτσιο light: Η πιο γρήγορη συνταγή για το αγαπημένο μας "μαδίστικο" φαγητό με ελαφριά μπεσαμέλ γιαουρτιού

Υγιεινή απόλαυση

3 Φεβρουαρίου 2023 11:57
Παστίτσιο light: Η πιο γρήγορη συνταγή για το αγαπημένο μας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων σε μια light και πιο υγεινή εκδοχή είναι το παστίτσιο με μπεσαμέλ γιαουρτιού. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για κεφτεδάκια με γιαούρτι.

Υλικά

  • 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φλυντζάνια χυμός ντομάτας
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 1 ξυλάκι κανέλλας
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού αρετσίνωτο κρασί αλάτι πιπέρι

Για την μπεσαμέλ γιαουρτιού

  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (2×200 γρ.)
  • 2 κρόκοι αυγού αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο (ολόκληρο )

Παστίτσιο light: Η πιο γρήγορη συνταγή για το αγαπημένο μας 'μαδίστικο' φαγητό με ελαφριά μπεσαμέλ γιαουρτιού

Εκτέλεση

  • Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά σε σχετικά δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Σβήνουμε με αρετσίνωτο κρασί.
  • Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το ξύλο κανέλλας, αλάτι, πιπέρι και 1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό και αφήνουμε να μαγειρευτεί η σάλτσα μέχρι να πιεί όλα τα “υγρά” της.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια, τα κατεβάσουμε από τη φωτιά λίγο πριν βράσουν τελείως και τα σουρώνουμε.
  • Ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με τους κρόκους, αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε από πάνω το μοσχοκάρυδο.
  • Βουτυρώνουμε ελαφριά το ταψί, προσθέτουμε τα μακαρόνια, ρίχνουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τη τη σάλτσα του κιμά που έχουμε ετοιμάσει και καλύπτουμε με το μείγμα γιαουρτιού.
  • Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 180oC για 40 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Σουσαμένια παριανή τυρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με φέτα, γιαούρτι και 1 υλικό έκπληξη

Εύκολη Παριανή τυρόπιτα με λίγα και απλά υλικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Γίνεται χωρίς φύλλο και είναι τυρόπιτα χωρίς αυγά. Με το σωστό ψήσιμο, κάνει μία τέλεια κρούστα γύρω γύρω που την κάνει ακαταμάχητη. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα μόνο με 5 υλικά.

Υλικά

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. σουσάμι
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο
  • 100 γρ. γιαούρτι κατσικίσιο
  • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 350 γρ. φέτα ή παριανό τυρί της άλμης
  • 400 γρ. νερό ή γάλα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

Σουσαμένια παριανή τυρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με φέτα, γιαούρτι και 1 υλικό έκπληξη

Εκτέλεση

  • Φανταστική παριανή τυρόπιτα σε φόρμα χωρίς φύλλο. Ιδανική συνταγή με απλά υλικά για κάθε περίσταση και κάθε τραπέζι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
  • Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου την παριανή τυρόπιτα.
  • Τοποθετούμε πυρίμαχο σκεύος ή μαντέμι ή γάστρα στο φούρνο μέχρι να πυρώσει και να κάψει καλά.
  • Ιδανικό μέγεθος, στρογγυλό διαμέτρου 30 εκατοστών. Αν δεν έχεις τέτοιο σκεύος απλά βάλε ένα ταψί 25×35 στο φούρνο να κάψει καλά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, το αλεύρι, το νερό, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
  • Ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει παχύς χυλός.
  • Προσθέτουμε την φέτα σε τρίμματα και ανακατεύουμε.
  • Τρίβουμε λίγο πιπέρι και προσθέτουμε τον μισό γλυκάνισο.
  • Κόβουμε μεγάλο κομμάτι από ένα αντικολλητικό χαρτί, το τσαλακώνουμε και το βρέχουμε.
  • Τινάζουμε να ανοίξει το χαρτί.
  • Με προσοχή βγάζουμε την πυρωμένη γάστρα από το φούρνο και στρώνουμε μέσα το αντικολλητικό χαρτί.
  • Περιχύνουμε το χαρτί με 1/4 φλ. ελαιόλαδο.
  • Πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι.
  • Αδειάζουμε μέσα στην τυρόπιτα.
  • Ισιώνουμε την επιφάνεια με το κουτάλι.
  • Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και τον υπόλοιπο γλυκάνισο.

Πηγή: argiro.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share