Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πολίτικο "νερομπούρεκο": Η θρυλική τυρόπιτα από την Πόλη με τυρί φέτα, μαϊντανό και πιπέρι

Η συνταγή που θα λατρέψετε μικροί και μεγάλοι

29 Ιανουαρίου 2023 14:49
Πολίτικο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μία πρωτότυπη συνταγή για τυρόπιτα από την Πόλη που θυμίζει την πίτα της γιαγιάς. Η ζύμη για το νερομπούρεκο ανοίγεται σε λεπτά φύλλα που βράζουν σε καυτό νερό, γεμίζεται με φέτα, μαϊντανό και πιπέρι και λούζεται σε βούτυρο για να ροδίσει στον φούρνο. Με την ευκαιρία, δείτε την πανεύκολη συνταγή για για τυρόπιτα με ζύμη γιαουρτιού.

Υλικά

  • 180 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, για τα φύλλα και το ταψί
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το βράσιμο

Για τη ζύμη

  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το αλεύρωμα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 αυγά
  • 95 ml νερό

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πολίτικο 'νερομπούρεκο': Η θρυλική τυρόπιτα από την Πόλη με φέτα, μαϊντανό και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για το πολίτικο νερομπούρεκο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα αυγά με το αλάτι και το νερό μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Τα καλύπτουμε χαλαρά με μια πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να ξεκουραστούν.
  • Παράλληλα, βουτυρώνουμε το ταψί και ετοιμάζουμε τα σκεύη μας.
  • Στην κουζίνα μας βάζουμε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο που κοχλάζει. Δίπλα της βάζουμε μια κατσαρόλα με άφθονο παγωμένο νερό και κοντά της απλώνουμε μια μεγάλη πετσέτα κουζίνας.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ. και πάχος 3-4 χλστ. και το απλώνουμε στο ταψί, χωρίς να το βράσουμε. Επίσης είναι το μόνο φύλλο που δεν θα βουτυρώσουμε.
  • Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και στερεώνοντάς το στον πλάστη το βάζουμε στην κατσαρόλα με το καυτό νερό. Το αφήνουμε 1/2 λεπτό μέχρι να βράσει και με 2 σπάτουλες το βγάζουμε και το βάζουμε αμέσως στην κατσαρόλα με το παγωμένο νερό. Το αφήνουμε για άλλο 1/2 λεπτό και το βγάζουμε.
  • Το απλώνουμε στην καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να στεγνώσει από τα πολλά νερά. Έπειτα το παίρνουμε προσεκτικά και το απλώνουμε πάνω στο πρώτο φύλλο, ελαφρώς τσαλακωμένο. Το ραντίζουμε σε όλη την επιφάνεια με λίγο από το λιωμένο βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να απλώσουμε στη βάση και το τέταρτο φύλλο. Επειδή το κρύο νερό θα αρχίσει να ζεσταίνεται, ανανεώνουμε συχνά με παγωμένο νερό.
  • Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, που ετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο.
  • Περιχύνουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη την πίτα για 10 λεπτά, να απορροφήσει ελαφρώς το βούτυρο και τα υγρά της γέμισης. Ψήνουμε χωρίς να τη χαράξουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C για 35-40 λεπτά. Την απολαμβάνουμε χλιαρή.

Δεν κάνει η φέτα την διαφορά: "Κρατσανιστά" τυροπιτάκια της γιαγιάς με αφράτη και κρεμώδη γέμιση

Τα τυροπιτάκια είναι πάντα η απάντηση στην ερώτηση «τι να φτιάξω για σίγουρο αποτέλεσμα». Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα Κασιάτα.

Οι συνταγές για τα τυροπιτάκια είναι πολλές και όπως είναι λογικό το κάθε σπιτικό έχει μια συνταγή που πάει από γενιά σε γενιά. Σίγουρα όταν ακούει κανείς «σπιτικά τυροπιτάκια» το πρώτο που του έρχεται στο μυαλό είναι τα τυροπιτάκια της γιαγιάς, τα οποία φούρνιζε και μοσχοβολούσε το σπίτι, τυρί, ζυμάρι και ελαιόλαδο.

Με μια έρευνα στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε τη συνταγή για τα καλύτερα γιαγιαδίστικα τυροπιτάκια και το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ακολουθήσεις βήμα -βήμα της συνταγή για σίγουρη επιτυχία.

Συνταγή για τα τυροπιτάκια της γιαγιάς

Υλικά

  • 1 φλ. χλιαρό γάλα (190 ml)
  • 1 πακετάκι ξηρή μαγιά
  • 1 αυγό
  • 40 ml. ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 200 γρ. φέτα τριμμένη
  • 200 γρ. ανθότυρο τριμμένο

Εκτέλεση

  • Ξεκινήστε ανακατεύοντας το γάλα με τη μαγιά σε ένα ταψάκι. Ρίξτε μέσα και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε καλά.
  • Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα και αμέσως μετά χωρίστε τη ζύμη σε 5 μέρη. Ανοίξτε 5 φύλλα και κόψτε το κάθε φύλλο σε τριγωνάκια.
  • Σε κάθε τριγωνάκι βάλτε 1/2 κ.γ. γεμάτη τριμμένη φέτα και 1/2 κ.γ. γεμάτη ανθότυρο. Τυλίξτε σαν κρουασανάκια. Βάλτε σε δύο ταψιά και αλείψτε το κάθε κρουσανάκι με ελαιόλαδο. Τα τυροπιτάκια θέλουν ψήσιμο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, πάνω-κάτω στον φούρνο. Βάλτε τη σχάρα του φούρνου πάνω από τη μέση.

Δεν κάνει η φέτα την διαφορά:

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share