Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Λίγος σεβασμός στην κουζίνα: Μην ξανακάνεις ποτέ αυτό το ολέθριο λάθος με τα μακαρόνια!

Απόφυγέ το οπωσδήποτε!

26 Ιανουαρίου 2023 23:13
Λίγος σεβασμός στην κουζίνα: Μην ξανακάνεις ποτέ αυτό το ολέθριο λάθος με τα μακαρόνια!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για τις περισσότερες από εμάς, τα λατρεμένα μακαρόνια θα είναι πάντα το πιο εύκολο και γρήγορο γεύμα, τις δύσκολες ώρες της μεγάλης πείνας.

Φτιάχνονται σε λίγα λεπτά, μαγειρεύονται πανεύκολα και είναι πεντανόστιμα ακόμα και με τυρί ή και σκέτα. Υπάρχει όμως ένα λάθος που κάνεις στον τρόπο που βράζεις τα μακαρόνια, που τα κάνουν να λασπώνουν ακόμα και αν δεν τα παραβράσεις.

Ποιος είναι αυτός;

Το να βάζεις τα μακαρόνια να βράζουν σε χλιαρό και όχι σε βραστό νερό. Κυρίως λόγω… βιασύνης! Βάζοντας τα μακαρόνια να βράσουν σε χλιαρό νερό το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πέσει κι άλλο η θερμοκρασία του νερού και να περιμένεις εκ νέου να ξεκινήσει η διαδικασία βρασμού, διπλή καθυστέρηση δηλαδή. Κάνοντας το εν λόγω λάθος, τα μακαρόνια παραβράζουν και λασπώνουν, ακόμα και αν θεωρητικά τα αφήσεις τον ενδεδειγμένο χρόνο που αναγράφει η συσκευασία. Ποιος είπε πως και οι σεφ δεν έχουν τα μυστικά τους;

Τώρα ξέρεις!

Δείτε επίσης: Οι διαιτολόγοι μίλησαν: Λαζάνια με σάλτσα μυρωδικών και τυρί

Βράσιμο μακαρονιών

Το μυστικό της γιαγιάς: Αυτά είναι τα πιο λαχταριστά μακαρόνια με κιμά όπως τα φτιάχνουν στο χωριό

Κανείς δεν μπορεί να πει όχι σ’ ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα φαγητά που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Η παρακάτω συνταγή απογειώνει αυτό το κλασικό φαγητό, με μερικές συμβουλές κατευθείαν από το χωριό, για να τα φτιάξετε λαχταριστά όπως η γιαγιά σας.

Υλικά

  • 700 γρ σπαγγέτι
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 5 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκ. Σκόρδο
  • 1 κ.τ.σ πελτέ τομάτας
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 600 γρ τομάτα κον κασέ ή αποφλοιωμένα
  • 300 ml νερό
  • 1 κύβο βοδινό ή κότας1 ξύλο κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κ.τ.γ ζάχαρη
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 250 γρ παρμεζάνα κομμάτι ή γραβιέρα

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα φαρδιά και χαμηλή (πλασωτέ) το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε και το σκόρδο.
  • Δυναμώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τον κιμά να σoτιριστεί.
  • Αφήνουμε να θωρακιστεί καλά και σπάμε σε κομμάτια του κιμά με ένα σύρμα χειρός, δεν ανακατεύουμεσυνεχώς.
  • Αφήνουμε να πάρει χρώμα, αυτό θα πάρει περίπου 7-8 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί καλά.
  • Προσθέτουμε την τομάτα, το κον κασέ, νερό, τον κύβο, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, βάζουμε σε μέτρια ένταση την φωτιά
    και σιγομαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά.
  • Ανά διαστήματα ελέγχουμε μήπως χρειαστεί νερό.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 1 λεπτό λιγότερο από ότι λέει η συσκευασία, τα σουρώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα όπου τα βράσαμε για να τα κρατήσουμε.
  • Όταν ο κιμάς μας είναι μελωμένος με πλούσια σάλτσα έτοιμος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
  • Τρίβουμε τυρί στον πάτο του πιάτου, προσθέτουμε λίγα ζυμαρικά στη συνέχεια πάλι τυράκι, προσθέτουμε και άλλα ζυμαρικά και από πάνω τον κιμά.
  • Τέλος τρίβουμε και άλλο τυρί από πάνω και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share