Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ζαχάρωσε το μέλι: Το κόλπο των σεφ για να μην το πετάξεις

Αν έπιασε κρυστάλλους στο βαζάκι, δεν είναι για πέταμα

5 Ιανουαρίου 2023 18:46
Ζαχάρωσε το μέλι: Το κόλπο των σεφ για να μην το πετάξεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχουν φορές που το μέλι δημιουργεί μέσα στο δοχείο αυτούς τους χαρακτηριστικούς κρυστάλλους, αλλάζοντας η ίδια η υφή του. «Ζαχάρωμα» το λέμε κοινώς και είναι η κατάσταση που το μέλι χάνει τη λεία και απαλή υφή του.

Πρόκειται για φυσιολογική διαδικασία και δεν σημαίνει πως το μέλι χάλασε. Απλώς πέρασε μέσα στο βάζο υγρασία, πιθανότατα και από ένα κάπως υγρό κουταλάκι. Με την ευκαιρία, δείτε τι μπορεί να κάνει το μέλι στις ουλές σας.

Κόλπο για να το επαναφέρουμε στη φυσική του κατάσταση υπάρχει και δουλεύει κάθε φορά. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το βαζάκι μέσα σε μπολ με καυτό νερό, μέχρι να καλυφθεί όλη η ποσότητα του μελιού.

ζαχάρωσε το μέλι

Εκεί το αφήνουμε για 5-10 λεπτά ή μέχρι να κρυώσει το νερό και οι κρύσταλλοι εξαφανίζονται μονομιάς. Αν εξακολουθούν να υφίστανται, επαναλαμβάνουμε απλώς τη διαδικασία…

Τι σημαίνει όταν κρυσταλλώνει το μέλι; Όλη η κρυμμένη αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε

Το μέλι είναι ένα ιδιαίτερα πυκνό διάλυμα φυσικής ζάχαρης (φυσική φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη). Περιέχει πάνω από 70% σάκχαρα και λιγότερο από 20% νερό ( υγρασία). Υπάρχουν πολλά σάκχαρα στο μέλι σε σχέση με την περιεκτικότητα σε νερό. Αυτό σημαίνει ότι το νερό στο μέλι, περιέχει επιπλέον ποσότητα ζάχαρης από ό,τι θα μπορούσε φυσικά να κατέχει. Η υπερα-φθονία των φυσικών σακχάρων κάνει το μέλι ασταθές Είναι φυσικό για το μέλι να κρυσταλλωθεί, δεδομένου ότι είναι ένα υπέρ κορεσμένο σε ζάχαρα προϊόν.

Τα δύο κύρια σάκχαρα του μελιού είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Το περιεχόμενο σε φρουκτόζη και γλυκόζη σε κάθε μέλι ποικίλλει ανάλογα από την πηγή συλλογής ( είδος ανθοφορίας) ή του μελιτώματος καθορίζοντας έτσι και το είδος κάθε μελιού. Γενικά, η φρουκτόζη κυμαίνετε από 25 έως 40%. και της γλυκόζης από 30- 44% . Η ισορροπία αυτών των δύο κύριων σακχάρων είναι η κύρια αιτία που θα οδηγήσει στην κρυστάλλωση του μελιού, και το σχετικό ποσοστό τους θα καθορίσει κατά πόσο θα κρυσταλλώνει γρήγορα ή αργά.

Η φρουκτόζη είναι πιο διαλυτή στο νερό από τη γλυκόζη και θα παραμείνει ρευστή.

Όταν η γλυκόζη κρυσταλλώνει, χωρίζετε από το νερό και παίρνει τη μορφή μικροσκοπικών κρυστάλλων. Καθώς η κρυστάλλωση προχωρά και περισσότερη γλυκόζη κρυσταλλώνει, οι κρύσταλλοι θα εξαπλωθούν σε όλο το μέλι. Τελικά, το μέλι γίνεται παχύ και κρυσταλλώνει.

Μερικά μέλια κρυσταλλώνουν ομοιόμορφα. Μερικά θα είναι εν μέρει κρυσταλλωμένο και παίρνει μορφή δύο στρωμάτων, με το κρυσταλλικό στρώμα στο κάτω μέρος του βάζου καθώς το άλλο σε υγρή μορφή στην κορυφή. Μέλια επίσης ποικίλλουν ως προς το μέγεθος των κρυστάλλων που σχηματίζουν. Το κρυσταλλωμένο μέλι τείνει να είναι ανοιχτόχρωμο απ ‘ότι όταν στην υγρή του μορφή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γλυκόζη τείνει σε αφυδατωμένη κρυσταλλική μορφή, και ότι τα κρύσταλλα της γλυκόζη τείνουν στο φυσικό τους δηλ. το καθαρό λευκό. Πιο σκούρα μέλια διατηρούν καφετί εμφάνιση.

TAGS
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share