Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Φουρνιστά κεφτεδάκια: Το μυστικό για να βγουν αφράτα και τραγανά χωρίς τηγάνισμα

Η κίνηση που θα καθορίσει το αποτέλεσμα

19 Δεκεμβρίου 2022 13:32
Φουρνιστά κεφτεδάκια: Το μυστικό για να βγουν αφράτα και τραγανά χωρίς τηγάνισμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από τα παιδικά μας κιόλας χρόνια, έχουμε συνδέσει τα κεφτεδάκια με τη μαμά τη γιαγιά και τη νοστιμιά.

Όσο «μίζερος» κι αν ήταν κάποιος στο τραπέζι, δεν μπορούσε ποτέ να αντισταθεί στα τραγανά κεφτεδάκια που έβγαιναν από το τηγάνι σαν μικρά χρυσοκαφέ μπαλάκια και έδιναν στον ουρανίσκο την αίσθηση αυτού που σήμερα ονομάζουμε comfort food. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για κεφτεδάκια σαν μέλι.

Αρκετά χρόνια μετά και τα κεφτεδάκια παραμένουν μεγάλη λιχουδιά, αφού μέσα τους μπορούμε να συμπυκνώσουμε γεύσεις γνωστές κι αγαπημένες. Κρεμμυδάκι, δυόσμος, ούζο, μαϊντανός, όπως κι αν τα τραβάει η όρεξή σας, η καλύτερη συνταγή είναι σίγουρα η δική σας.

Ωστόσο για πολλές από εμάς, τα κεφτεδάκια αποτελούν έναν μικρό πονοκέφαλο γιατί όσο και να τα θέλουμε, ο τρόπος μαγειρέματος (τηγάνι) αλλά και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε (βάλε έναν-έναν τον κεφτέ, γύρισέ τον, ξαναγύρισέ τον, πρόσεχε μην σε κάψει το καυτό λάδι) είναι σίγουρα αποτρεπτικοί παράγοντες στην παρασκευή του κατά τα άλλα δημοφιλούς φαγητού.

Τι θα λέγατε όμως αν μπορούσατε να απολαύσετε τα πεντανόστιμα κεφτεδάκια σας χωρίς να τα τηγανίσετε, αποφεύγοντας όλα τα λιπαρά και τα «κακά» που ακολουθούν το τηγάνισμα; Εμείς είπαμε ναι και το ευχαριστηθήκαμε. Όχι μόνο γιατί ψήσαμε πανεύκολα μεμιάς δεκάδες κεφτεδάκια, αλλά γιατί δεν επιβαρύναμε τον οργανισμό μας.

Κεφτεδάκια λοιπόν στον φούρνο σαν τηγανιτά. Τραγανά έξω, αφράτα μέσα και νόστιμα. Θα σας θυμίσουν τα παιδικά σας χρόνια.

Φουρνιστά κεφτεδάκια: Το μυστικό για να βγουν αφράτα και τραγανά χωρίς τηγάνισμα

Υλικά

  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1/2 κιλό χοιρινό κιμά
  • 5-6 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 2 αυγά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • λίγο δυόσμο
  • μισό σφηνάκι ούζο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 5 κουτ/σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο ξύδι

Εκτέλεση

  • Μουσκέψτε και στη συνέχεια στραγγίξτε το ψωμάκι.
  • Βάλτε όλα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώστε για λίγα λεπτά.
  • Αν θέλετε αφήστε για μισή ώρα το μείγμα στο ψυγείο και μόλις το βγάλετε πλάστε τα κεφτεδάκια.
  • Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και τοποθετήστε τα κεφτεδάκια με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ή περισσότερο ανάλογα με το μέγεθος που έχετε πλάσει τα κεφτεδάκια σας.

"Βελούδινα" κεφτεδάκια: Το μυστικό για γεύση "λουκούμι" κρύβεται σε 1 υλικό στον κιμά

Λαχταριστά κεφτεδάκια μοσχαριού σε γλυκόξινη σάλτσα με μέλι. Μία συνταγή που θα απογειώσει τον ουρανίσκο σας και θα την λατρέψουν ακόμα και τα παιδιά. Η απόλυτη συνταγή για το κυριακάτικο τραπέζι. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό για θεσπέσια αφράτα μπιφτέκια.

Υλικά

  • 450 γρ. βοδινός κιμάς
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας (για τα κεφτεδάκια)
  • 1 κ.σ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 50 γρ. cornflour
  • 50 γρ. σάλτσα σόγιας (για την σάλτσα)
  • 80 γρ. μέλι
  • 300 γρ. νερό
  • 1 κύβο ζωμό βοδινού θρυμματισμένο
  • 50 γρ. σησαμέλαιο
  • 1 μεγάλο μπρόκολο, κομμένο σε μπουκέτα (περίπου ενάμισι φλιτζάνι)
  • 1 κ.γ. σκόρδο, λιωμένο
  • 1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ
  • Λίγο μπούκοβο
  • 1 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε τα κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, τη σάλτσα σόγιας, το τζίντζερ, το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Πλάθουμε τον κιμά σε μικρά μπαλάκια.
  • Τοποθετούμε 2 κουταλιές της σούπας από το cornflour σε ένα πιάτο. Περνάμε τα κεφτεδάκια από το cornflour για να τα καλύψουμε.
  • Παίρνουμε το υπόλοιπο cornflour το ρίχνουμε σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με 4 κ.σ. νερό. Με ένα σύρμα χειρός προσθέτουμε και ανακατεύουμε μέσα τη σάλτσα σόγιας, το μέλι, το νερό και τον θρυμματισμένο ζωμό.
  • Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή wok, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν ελαφρά εξωτερικά, περίπου για 8 λεπτά. Αφαιρούμε τα κεφτεδάκια από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Σκουπίζουμε το εσωτερικό του τηγανιού μας με μπόλικο χαρτί κουζίνας. Στο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε το μπρόκολο, το σκόρδο, το τζίντζερ και το μπούκοβο. Τηγανίζουμε ελαφρά, για περίπου 5 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο πιάτο. Αδειάζουμε τη σάλτσα σόγιας/μελιού στο τηγάνι. Βράζουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας και προσθέτουμε τα κεφτεδάκια. Μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα, περίπου 6-7 λεπτά.
  • Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα τους, μαζί με το μπρόκολο, ή πάνω από ρύζι αν το θέλουμε. Τελειώνουμε με σουσάμι.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share