Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μελένια κεφτεδάκια που λιώνουν στο στόμα: Μία κουταλιά μελιού στον κιμά και θα βιώσετε το απόλυτο γευστικό θαύμα

Μια συνταγή που θα θέλετε να φτιάχνετε ξανά και ξανά

4 Δεκεμβρίου 2022 10:04
Μελένια κεφτεδάκια που λιώνουν στο στόμα: Μία κουταλιά μελιού στον κιμά και θα βιώσετε το απόλυτο γευστικό θαύμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λαχταριστά κεφτεδάκια μοσχαριού σε γλυκόξινη σάλτσα με μέλι. Μία συνταγή που θα απογειώσει τον ουρανίσκο σας και θα την λατρέψουν ακόμα και τα παιδιά. Η απόλυτη συνταγή για το κυριακάτικο τραπέζι. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό για θεσπέσια αφράτα μπιφτέκια.

Υλικά

  • 450 γρ. βοδινός κιμάς
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας (για τα κεφτεδάκια)
  • 1 κ.σ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 50 γρ. cornflour
  • 50 γρ. σάλτσα σόγιας (για την σάλτσα)
  • 80 γρ. μέλι
  • 300 γρ. νερό
  • 1 κύβο ζωμό βοδινού θρυμματισμένο
  • 50 γρ. σησαμέλαιο
  • 1 μεγάλο μπρόκολο, κομμένο σε μπουκέτα (περίπου ενάμισι φλιτζάνι)
  • 1 κ.γ. σκόρδο, λιωμένο
  • 1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ
  • Λίγο μπούκοβο
  • 1 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε τα κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, τη σάλτσα σόγιας, το τζίντζερ, το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Πλάθουμε τον κιμά σε μικρά μπαλάκια.
  • Τοποθετούμε 2 κουταλιές της σούπας από το cornflour σε ένα πιάτο. Περνάμε τα κεφτεδάκια από το cornflour για να τα καλύψουμε.
  • Παίρνουμε το υπόλοιπο cornflour το ρίχνουμε σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με 4 κ.σ. νερό. Με ένα σύρμα χειρός προσθέτουμε και ανακατεύουμε μέσα τη σάλτσα σόγιας, το μέλι, το νερό και τον θρυμματισμένο ζωμό.
  • Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι ή wok, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν ελαφρά εξωτερικά, περίπου για 8 λεπτά. Αφαιρούμε τα κεφτεδάκια από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Σκουπίζουμε το εσωτερικό του τηγανιού μας με μπόλικο χαρτί κουζίνας. Στο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε το μπρόκολο, το σκόρδο, το τζίντζερ και το μπούκοβο. Τηγανίζουμε ελαφρά, για περίπου 5 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο πιάτο. Αδειάζουμε τη σάλτσα σόγιας/μελιού στο τηγάνι. Βράζουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας και προσθέτουμε τα κεφτεδάκια. Μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα, περίπου 6-7 λεπτά.
  • Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα τους, μαζί με το μπρόκολο, ή πάνω από ρύζι αν το θέλουμε. Τελειώνουμε με σουσάμι.

Τα βασικά της... τέχνης του κιμά: Ο απόλυτος κανόνας που πρέπει πάντα να ακολουθείς όταν ψήνεις μπιφτέκια

Είναι γεγονός πως στο ψητό κρέας όλοι έχουμε τα γούστα μας. Άλλοι θέλουν την μπριζόλα τους «κάρβουνο», ας πούμε, και άλλοι την προτιμούν βουτηγμένη στο αίμα. Δεν μοιραζόμαστε εξάλλου τον ίδιο ουρανίσκο και οι προτιμήσεις όλων είναι σεβαστές. Αρκεί να μη μιλάμε για μπιφτέκια!

Δείτε επίσης: Βάζει βούτυρο στα μπιφτέκια και μετά τα ρίχνει στον φούρνο - Μοναδικό αποτέλεσμα

Όπως μας λέει ο μέγας Αμερικανός γκουρού του μπάρμπεκιου Myron Mixon στο εμβληματικό βιβλίο του «Everyday Barbecue: At Home with America’s Favorite Pitmaster», ο μοσχαρίσιος κιμάς έχει περισσότερα βακτήρια από το κρέας. Κι έτσι όταν ψήνουμε μπιφτέκια είναι υποχρεωτικό να βγαίνουν από τη σχάρα καλοψημένα. «Χωρίς ροζ κομμάτια στο κέντρο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αν έχουμε μάλιστα αμφιβολία για το πόσο καλά ψημένο είναι, προτείνει να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός θερμομέτρου κρέατος ώστε να σιγουρευτούμε πως η θερμοκρασία του στο κέντρο δεν είναι κάτω από τους 70 βαθμούς Κελσίου.

Τα βασικά της... τέχνης του κιμά: Ο απόλυτος κανόνας που πρέπει πάντα να ακολουθείς όταν ψήνεις μπιφτέκια

Το κόλπο της γιαγιάς με το γάλα που απογειώνει τα μπιφτέκια σας

Τα μυστικά στον τομέα της μαγειρικής δεν σταματούν ποτέ και πάντα μας εκπλήσσουν. Ακόμη και για το πιο απλό φαγητό υπάρχει ένα μυστικό που θα το αναβαθμίσει, όπως τα μπιφτέκια. Μπορεί θεωρητικά να ανήκει στην κατηγορία με τα απλά φαγητά που μπορεί να φτιάξει κι ένας εργένης ή ένας φοιτητής αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κάποια σημεία "κλειδιά" που θα απογειώσουν την γεύση τους. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό μυστικό για τα τέλεια μπιφτέκια, δείτε εδώ τι θα συμβεί αν προσθέσετε στα μπιφτέκια σας σιμιγδάλι.

Θέλετε τα πιο αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια; Η λύση είναι απλούστατη και κρύβεται στο γάλα. Προσθέστε στον κιμά σας περίπου 3 κουταλιές της σούπας γάλα φρέσκο ή εβαπορέ και τα μπιφτέκια σας θα γίνουν τόσο αφράτα που ούτε καν περιμένατε.

Ο λόγος είναι πως το γάλα προσδίδει την απαραίτητη υγρασία και παράλληλα σπάει τις ίνες του κιμά με αποτέλεσμα να τον "μαλακώνει".

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share