Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023

Η πίτα της Παρασκευής: Τυρόπιτα με φέτα, πιπεριές και γραβιέρα έτοιμη σε 15'

Μύρισε Χριστούγενννα!

2 Δεκεμβρίου 2022 09:32
Η πίτα της Παρασκευής: Τυρόπιτα με φέτα, πιπεριές και γραβιέρα έτοιμη σε 15'
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι πιπεριές δίνουν πιάτα άφταστης νοστιμιάς. Για αυτό και η σημερινή μας πρόταση είναι τυρόπιτα με πιπεριές, κολοκύθια, φέτα και γραβιέρα που δεν θα την χορταίνετε. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα με φέτα και γιαούρτι.

Υλικά

  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
  • 550 γρ. πράσινες και κόκκινες πιπεριές, σε χοντρούς κύβους
  • 200 γρ. κολοκύθια, σε κυβάκια
  • 70 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
  • 80 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 αυγά
  • 160 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
  • 5 φύλλα για πίτα, χωριάτικα
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η πίτα της Παρασκευής: Τυρόπιτα με φέτα, πιπεριές και γραβιέρα έτοιμη σε 15'

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφού ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τις πιπεριές και τις σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα σοτάρουμε και αυτά για 1΄-2΄. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 2΄-3΄. Μόλις είναι έτοιμα, αδειάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν, προσθέτουμε στο ίδιο μπολ τα αυγά, τη φέτα, τη γραβιέρα, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Ύστερα λαδώνουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε μέσα ένα χωριάτικο φύλλο, το οποίο λαδώνουμε επίσης. Ακριβώς από πάνω τοποθετούμε κάθετα ένα ακόμα φύλλο δημιουργώντας έναν σταυρό, το λαδώνουμε και συνεχίζουμε με ένα άλλο λαδωμένο φύλλο. Κατόπιν απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα το μίγμα και καλύπτουμε με δύο ακόμα λαδωμένα φύλλα σε σχήμα σταυρού. Αν δούμε ότι προεξέχουν, κόβουμε λίγο τις άκρες με ένα μαχαίρι και έπειτα τις φέρνουμε προς τα μέσα.
  • Τέλος, χαράζουμε την πίτα σε τρίγωνα κομμάτια, ραντίζουμε με επιπλέον ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 1 ώρα και 15΄. Μόλις η πιπερόπιτα είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Αυθεντική τυρόπιτα βουνίσια - Με την πιο πλούσια γεύση

Το Athensmagazine.gr σας καλημερίζει με μία λαχταριστή συνταγή για τυρόπιτα! Μετά την τυρόπιτα της γιαγιάς σήμερα σας έχουμε την βουνίσια!

Πάμε να την δούμε αναλυτικά την τυρόπιτα παρακάτω:

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό για πίτες, κοσκινισμένο
  • Μισή κουταλιά αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • νερό εμφιαλωμένο ανθρακούχο «όσο πάρει» ή νερό πηγής, περίπου 1ποτήρι
  • Για το καλύτερο άνοιγμα του φύλλου
  • 3 κ.σ. νισεστέ και λίγο αλεύρι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό τυρί φέτα
  • 800 γρ. ανθότυρο
  • 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 200 γρ. τυρί τσαλαφούτι Καρπενησίου ή κατίκι Δομοκού ή άλλο κρεμώδες τυρί
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 φλιτζανάκι υγρή σόδα
  • 6 αυγά χωριάτικα
  • Ελαιόλαδο ή βούτυρο ντόπιο
  • Για το φινίρισμα
  • 50 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Τυρόπιτα από τα βουνά

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη που θα πρέπει να είναι εύπλαστη και μέτρια, ούτε σκληρή ούτε όμως και μαλακή.

Στο πάγκο της κουζίνας βάζουμε το αλεύρι και στη μέση δημιουργούμε ένα κενό για να βάλουμε τα υγρά υλικά. Πασπαλίζουμε με αλάτι.

Ζυμώνουμε δυνατά και μόλις η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια μας είναι έτοιμη.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια.

Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα και αμέσως μετά με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα.

Για μεγαλύτερη ευκολία πασπαλίζουμε τον πλάστη και τον πάγκο μας με το μείγμα αλεύρι και νισεστέ

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα πινέλο περνάμε με ελαιόλαδο ένα ταψί για πίτες Νο38.

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο το στρώνουμε στο ταψί και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε και το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα γέμισης.

Την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.

Στρώνουμε ένα φύλλο και καλύπτουμε τη γέμιση.

Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε και την υπόλοιπη γέμιση, που τη στρώνουμε ομοιόμορφα για να καλύψει όλη την επιφάνεια του φύλλου.

Ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι ακόμα και καλύπτουμε τη γέμιση με δύο φύλλα ραντίζοντας το καθένα με ελαιόλαδο.

Κόβουμε τις άκρες γύρω από το ταψί όσο έχει μείνει και το γυρίζουμε προς τα μέσα.

Τρυπάμε την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι και κόβουμε βαθιά σε κομμάτια.

Περνάμε την επιφάνεια της πίτας με βούτυρο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα και ίσως λίγο παραπάνω.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η πίτα, για 20 λεπτά και σερβίρουμε.

Πηγή: emvolos.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share