Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πετυχημένη συνταγή: Κιμαδόπιτα σμυρναίικη με χωριάτικο φύλλο

Θα πάθετε την πλάκα σας!

26 Ιουλίου 2022 16:36
Πετυχημένη συνταγή: Κιμαδόπιτα σμυρναίικη με χωριάτικο φύλλο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η πιο νόστιμη σμυρναίικη κιμαδόπιτα με μοσχομυριστό κιμά καβουρδισμένο με μπαχαρικά και χοντρό, τραγανό χωριάτικο φύλλο που την κάνει απλά ακαταμάχητη.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Το πιο light παστίτσιο που φάγατε ποτέ - Με μπρόκολο, κιμά γαλοπούλας και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Υλικά (Μερίδες: γιαταψί 38 εκ.)

  • 7 φύλλα χωριάτικα
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί και τα φύλλα

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • 2-3 κουτ. σούπας κασέρι, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Πετυχημένη συνταγή: Κιμαδόπιτα σμυρναίικη με χωριάτικο φύλλο

  • Ζεσταίνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει.
  • Ρίχνουμε τον κιμά και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά ή μέχρι να καβουρδιστεί ο κιμάς, να γίνει σπυρωτός και να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, εκτός από τα αυγά και το τυρί, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς το μείγμα, προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αλείφουμε καλά με λάδι το ταψί.
  • Απλώνουμε 3 φύλλα χωριάτικα, λαδωμένα πολύ καλά το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα.
  • Απλώνουμε τη μισή γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  • Καλύπτουμε με 1 φύλλο, λαδωμένο και αυτό, και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
  • Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα 3 χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
  • Ανακατεύουμε τον κρόκο, το αλεύρι, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο με 2 κουτ. σούπας νερό.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο (για να ψηθεί καλά και από κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: gastronomos.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share