Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Φτιάξτε το παστίτσιο που κάνουν στο Άγιο Όρος - Το μυστικό κρύβεται στον κιμά

Λαχταριστό!

1 Ιουλίου 2022 14:13
Φτιάξτε το παστίτσιο που κάνουν στο Άγιο Όρος - Το μυστικό κρύβεται στον κιμά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μέσα στην απλότητα των υλικών τους, οι Αγιορίτες μοναχοί καταφέρνουν και δημιουργούν πεντανόστιμα πιάτα, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πιάτα των κοσμικών. Μια συνταγή που έχει σωθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, είναι το παστίτσιο χωρίς τη παρουσία κιμά. Σε περίπτωση όμως, που θέλετε κιμά, δείτε εδώ μια κλασική συνταγή.

Τη νοστιμιά του κιμά έρχεται να αντικαταστήσουν τα μανιτάρια. Δείτε τη συνταγή και απολαύστε την:

  • Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, βράζοντας τα κρεμμύδια που έχουμε λιώσει στο μπλέντερ μαζί με την ντομάτα, τον μαϊντανό και αργότερα προσθέτοντας τα μπαχαρικά (προτιμήστε τη κανέλα) ώσπου να στεγνώσει.
  • Σοτάρουμε τα μανιτάρια με ένα φλιτζάνι λάδι και ένα ποτηράκι λευκό κρασί, ώσπου να στεγνώσουν. Ενώνουμε την σάλτσα με τα μανιτάρια. Τα βράζουμε μαζί 10 λεπτά και αλατίζουμε κανονικά.
  • Για να κάνουμε την μπεσαμέλ, βράζουμε το νερό η το φυτικό γάλα με το λάδι και το αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι καλά διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.
  • Βάζουμε τα μισά μακαρόνια σε καλά λαδωμένο μέτριο ταψί και μετά βάζουμε την σάλτσα. Στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και από πάνω την μπεζαμέλ,να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ψηθεί, σε θερμοκρασία 200 βαθμών.
  • Προτιμήστε να το γευτείτε σε χλιαρή θερμοκρασία, για αναδειχθούν οι γεύσεις όλων των υλικών.

Νηστίσιμο παστίτσιο με πουρέ πατάτας και κιμά σόγιας

Υπέροχο νηστίσιμο παστίτσιο από τον Τάσο Αντωνίου. Ο πουρές πατάτας αντικαθιστά τη μπεσαμέλ ενώ ο κιμάς σόγιας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την κλασική συνταγή για παστίτσιο. Επίσης, αν επιθυμείτε να κάνετε μία ακόμη νηστίσιμη συνταγή με παστίτσιο;

Υλικά:

  • 1 συσκευασία χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
  • φρυγανιά τριμμένη
  • 400 γρ. κιμάς σόγιας
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κύβος λαχανικών
  • 1/2 λίτρο νερό
  • 1 συσκευασία πουρές πατάτας σε σκόνη
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη

Εκτέλεση:

  1. Σε κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Κατόπιν τα σουρώνουμε και τα στρώνουμε σε ταψί πασπαλισμένο με τριμμένη φρυγανιά.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τον κιμά σόγιας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τον αφήνουμε να κρυώσει και τον σουρώνουμε. Ξεβγάζουμε με νερό και σουρώνουμε ξανά πολύ καλά, μέχρι να φύγει η υγρασία του.
  3. Στην κατσαρόλα που βράσαμε τον κιμά σόγιας βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει, σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον βρασμένο και στεγνό κιμά σόγιας, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του. Αποσύρουμε από την φωτιά και απλώνουμε τον κιμά σόγιας πάνω από τα μακαρόνια.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  5. Σε κατσαρολάκι, βάζουμε να βράσει 1/2 λιτρό νερό και προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών. Κατόπιν κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον έτοιμο πουρέ πατάτας, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε αμέσως τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε καλά. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά. Αφού κρυώσει, απλώνουμε τον πουρέ πάνω από τα μακαρόνια στο ταψί. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του πουρέ με αρκετή τριμμένη φρυγανιά.
  6. Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο πουρές και να κάνει χρσαφένια κρούστα.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share