Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

"Η πίτα του Έλληνα": Στριφτή χωριάτικη τυρόπιτα με 4 ελληνικά τυριά

Παραδοσιακή γεύση!

17 Ιουνίου 2022 20:18
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάθε τόπος στη χώρα τούτη κι ένα δικό του τυρί. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στη λίστα των 10 πρώτων χωρών του κόσμου στην τυροπαραγωγή. Έχουμε έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών τυριών, καθώς η γεωγραφική διαμόρφωση της πατρίδας μας επέτρεψε τη διαμόρφωση σημαντικής ποικιλίας διαφορετικών τυριών. Τι θα λέγατε για μια τυρόπιτα με 4 διαφορετικά ελληνικά τυριά και πεντανόστιμο τραγανό χωριάτικο φύλλο; Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για την περίφημη "τσιτσανόπιτα".

Υλικά

Υλικά ζύμης

  • 250 γραμμ. αλεύρι τ. 70% σκληρό
  • 250 γραμμ. αλεύρι τ. κίτρινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • Νερό -όσο χρειαστεί
  • Υλικά για τη γέμιση τυριών
  • 150 γραμμ. φέτα
  • 150 γραμμ. ξινομυζήθρα
  • 150 γραμμ. καλαθάκι Λήμνου
  • 150 γραμμ. ανθότυρο
  • 8 αυγά χωριάτικα
  • 200 γραμμ. ξινόγαλο
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο λευκό πιπέρι
  • Λίγο μπούκοβο

Η πίτα του Έλληνα: Στριφτή χωριάτικη τυρόπιτα με 4 ελληνικά τυριά

Εκτέλεση

  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά του ζυμαριού και τα ζυμώνουμε πολύ καλά έως ότου γίνει μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη ρίχνοντας σιγά σιγά όσο νερό χρειαστεί.
  • Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Σε μια λεκάνη πολτοποιούμε όλα τα τυριά με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε έως γίνουν ένα μείγμα στο οποίο να είναι όχι πολύ στεγνό, αλλά όχι νερουλό, ρίχνοντας αν χρειάζεται λίγο τριμμένη φρυγανιά, να ρουφήξει τα υγρά.
  • Το ζυμάρι το χωρίζουμε σε κομμάτια αρεσκείας μας και τα ανοίγουμε σε μακρόστενο μπαστούνι με τις παλάμη μας, και ταυτόχρονα με τον πλάστη το απλώνουμε σε ομοιόμορφα και κάνουμε ένα ομοιόμορφο παραλληλόγραμμο 1 εκ. ύψος.
  • Ρίχνουμε μια ποσότητα από τη γέμιση τυριών και την απλώνουμε πάνω στη ζύμη.
  • Αρχίζουμε να διπλώνουμε την ζύμη και, όταν ολοκληρώσουμε, τσιμπάμε τις δυο άκρες και αρχίζουμε να κάνουμε σαλίγκαρο.
  • Το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί ή σε λαδόκολλα της αρεσκείας μας.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε με αυγό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά περίπου.
  • Η πίτα μας είναι τώρα έτοιμη. Συνοδεύεται περίφημα με ελληνική μπύρα.

Πηγή: ert.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share