Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ζουμερά φακοκεφτεδάκια με μυρωδικά και μπαχαρικά για νηστίσιμες απολαύσεις

Κι όμως η νηστεία έχει γεύση

11 Απριλίου 2022 14:45
Ζουμερά φακοκεφτεδάκια με μυρωδικά και μπαχαρικά για νηστίσιμες απολαύσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το άμυλο της φακής είναι αρκετό για να δέσει καλά το μείγμα, χωρίς να χρειάζεται αυγό και να φτιάξουμε ζουμερά και αφράτα κεφτεδάκια. Αν προσθέσουμε μάλιστα και λίγο τυρί, το αποτέλεσμα είναι πλούσιο και ιδιαίτερα γευστικό.

Αν, παρ’ όλα αυτά, νηστεύουμε και θέλουμε να είμαστε σίγουροι για την πυκνότητα του μείγματος, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά ή λίγο αλεύρι. Παράλληλα, δείτε έξυπνα κόλπα για αφράτα μπιφτέκια και κεφτέδες

Κόκκινες φακές για γρήγορο αποτέλεσμα.

Με τις κόκκινες φακές που βράζουν ταχύτατα, μπορούμε να ετοιμάσουμε στη στιγμή τραγανά κεφτεδάκια ή φαλάφελ. Μπορούμε βέβαια να τα φτιάξουμε με ανάμεικτες απλές και κόκκινες φακές, που θα βράσουμε σε ξεχωριστά σκεύη και θα πολτοποιήσουμε μαζί.

Ωμές ή μαγειρεμένες φακές;

Ακούγεται περίεργο, αλλά κεφτεδάκια μπορούμε να φτιάξουμε (εκτός από μαγειρεμένες) και με ωμές φακές. αρκεί ένα μούλιασμα σε άφθονο κρύο νερό για 12 ώρες. στη συνέχεια, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε τις φακές και τις περνάμε από το μπλέντερ, σε μεγάλη ταχύτητα, μέχρι να λιώσουν.

Ζουμερά φακοκεφτεδάκια με μυρωδικά και μπαχαρικά για νηστίσιμες απολαύσεις

Πώς θα γίνουν ζουμερά;

Στα κεφτεδάκια με φακές μπορούμε να βάλουμε μεν αυγό, αλλά δεν είναι απαραίτητο, αφού μπορούμε να τα κάνουμε ζουμερά με άλλους τρόπους, όπως με προσθήκη μπέικον (το λίπος του κάνει τα κεφτεδάκια ζουμερά και νόστιμα).

Πολλά μυρωδικά

Φρέσκος ή ξερός δυόσμος, φρέσκο κρεμμυδάκι, φρέσκος βασιλικός (στην εποχή του), μαϊντανός, άνηθος και μάραθος είναι ιδανικά για παρασκευές κεφτέδων με φακές. φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ξερά, τριμμένα, όπως θυμάρι, ρίγανη, λουίζα, μαντζουράνα, θρούμπι.

Μπαχαρικά

Στα κλασικά φαλάφελ με ρεβίθια μπαίνει άφθονο κύμινο, το οποίο όμως ταιριάζει εξίσου με τις φακές, αλλά σε μικρότερη ποσότητα για να μην τις ισοπεδώσει. επίσης, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και διάφορα πιπέρια είναι εξαιρετικά μπαχαρικά για τα κεφτεδάκια με φακές.

Προσοχή στο τηγάνισμα!

Τα κεφτεδάκια από ωμά όσπρια τηγανίζονται με πολλή προσοχή, για να μην καούν εξωτερικά και μείνουν ωμά (κυριολεκτικά) στο εσωτερικό τους. Τα πλάθουμε μικρά και τα τηγανίζουμε σε άφθονο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα κεφτεδάκια από βρασμένες φακές τηγανίζονται μόνο για 1 λεπτό, αυστηρά!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share