Ονειρεμένη: Σκοπελίτικη τυρόπιτα με μέλι... για τρελά γούστα
Πεντανόστιμη συνταγή!
6 Απριλίου 2022 12:06
Από ATHENSMAGAZINE TEAM
Θέλετε να φτιάξετε μια συνταγή, που θα απολαμβάνετε ανάμεσα στα γεύματά σας; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει τη σκοπελίτικητυρόπιτα... για τρελά γούστα, βάζοντας και μέλι ανάμεσα στα υλικά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και απαλή ζύμη. Τη βάζουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα και να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια. Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε πολύ λεπτό φύλλο.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τρίμματα φέτας ολόγυρα. Διπλώνουμε το φύλλο αντικριστά, σουρώνουμε τη ζύμη και στρίβουμε σε σαλιγκάρι.
Τηγανίζουμε τη σκοπελίτικη τυρόπιτα σε καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
Αυτή η παραδοσιακή τυρόπιτα από τη Σκόπελο, μπορεί να μπει στην κατάψυξη πριν τηγανιστεί και να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες.
Περιχύνουμε την τυρόπιτα όπως βγαίνει καυτή από το τηγάνι με θυμαρίσιο μέλι.
Πέρα από το κλασικό σχήμα της σκοπελίτικης τυρόπιτας, μπορείς να φτιάξεις αυτή την ξεμυαλιστικά τραγανή εκδοχή της, με τα ίδια υλικά, αλλάζοντας ελαφρά το τύλιγμά της.
Ανοίγεις λεπτό φύλλο με τον πλάστη, πασπαλίζεις τρίμματα φέτας ολόγυρα και σουρώνεις σαν βεντάλια το φύλλο σου, δημιουργώντας πολλές πτυχές ζύμης. Τσιμπάς τις 2 άκρες και στρίβεις ελαφρά τις 2 άκρες στο κέντρο. Βάζεις την τραγανή σκοπελίτικη τυρόπιτα στο τηγάνι και σιγά σιγά αρχίζει και φουσκώνει και ξεδιπλώνεται το φύλλο, δημιουργώντας βουναλάκια τραγανής ζύμης. Μόλις ροδίσει από τη μία πλευρά, περίπου μετά από 2 λεπτά, με 2 σπάτουλες αναποδογυρίζεις να γίνει τραγανή και από την άλλη πλευρά. Όταν ροδίσει, βγάζεις την σκοπελίτικη τυρόπιτα σε απορροφητικό χαρτί. Απόλαυσέ την ζεστή και τραγανή και δεν θα έχεις φάει ωραιότερη σκοπελίτικη από αυτή.