Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ονειρεμένη: Σκοπελίτικη τυρόπιτα με μέλι... για τρελά γούστα

Πεντανόστιμη συνταγή!

6 Απριλίου 2022 12:06
Ονειρεμένη: Σκοπελίτικη τυρόπιτα με μέλι... για τρελά γούστα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θέλετε να φτιάξετε μια συνταγή, που θα απολαμβάνετε ανάμεσα στα γεύματά σας; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει τη σκοπελίτικη τυρόπιτα... για τρελά γούστα, βάζοντας και μέλι ανάμεσα στα υλικά.

Παράλληλα, δείτε μια υπέροχη συνταγή νηστίσιμα τυροπιτάκια "μπουκίτσες" με γάλα αμυγδάλου

Υλικά

  • 500 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ ξύδι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • νερό χλιαρό (όσο πάρει)

Για τη γέμιση

  • 250 γραμ. τρίμματα φέτας

  • φρέσκο τριμμένο πιπέρι

Για το τηγάνισμα

  • μπόλικο ελαιόλαδο

Για το άνοιγμα του φύλλου

  • έξτρα αλεύρι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και απαλή ζύμη. Τη βάζουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα και να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια. Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε πολύ λεπτό φύλλο.
  • Ραντίζουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τρίμματα φέτας ολόγυρα. Διπλώνουμε το φύλλο αντικριστά, σουρώνουμε τη ζύμη και στρίβουμε σε σαλιγκάρι.
  • Τηγανίζουμε τη σκοπελίτικη τυρόπιτα σε καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
  • Αυτή η παραδοσιακή τυρόπιτα από τη Σκόπελο, μπορεί να μπει στην κατάψυξη πριν τηγανιστεί και να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες.
  • Περιχύνουμε την τυρόπιτα όπως βγαίνει καυτή από το τηγάνι με θυμαρίσιο μέλι.
  • Πέρα από το κλασικό σχήμα της σκοπελίτικης τυρόπιτας, μπορείς να φτιάξεις αυτή την ξεμυαλιστικά τραγανή εκδοχή της, με τα ίδια υλικά, αλλάζοντας ελαφρά το τύλιγμά της.
  • Ανοίγεις λεπτό φύλλο με τον πλάστη, πασπαλίζεις τρίμματα φέτας ολόγυρα και σουρώνεις σαν βεντάλια το φύλλο σου, δημιουργώντας πολλές πτυχές ζύμης. Τσιμπάς τις 2 άκρες και στρίβεις ελαφρά τις 2 άκρες στο κέντρο. Βάζεις την τραγανή σκοπελίτικη τυρόπιτα στο τηγάνι και σιγά σιγά αρχίζει και φουσκώνει και ξεδιπλώνεται το φύλλο, δημιουργώντας βουναλάκια τραγανής ζύμης. Μόλις ροδίσει από τη μία πλευρά, περίπου μετά από 2 λεπτά, με 2 σπάτουλες αναποδογυρίζεις να γίνει τραγανή και από την άλλη πλευρά. Όταν ροδίσει, βγάζεις την σκοπελίτικη τυρόπιτα σε απορροφητικό χαρτί. Απόλαυσέ την ζεστή και τραγανή και δεν θα έχεις φάει ωραιότερη σκοπελίτικη από αυτή.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share