Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μπιφτέκια στα κάρβουνα: Το απλό μυστικό πριν τα ρίξεις στη θράκα

Η συμβουλή που θα ήθελες να ξέρεις

28 Φεβρουαρίου 2022 13:07
Μπιφτέκια στα κάρβουνα: Το απλό μυστικό πριν τα ρίξεις στη θράκα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα μπιφτέκια στα κάρβουνα είναι μια αγαπημένη λιχουδιά για τους περισσότερους, εκτός κι αν πρέπει να τα ετοιμάσεις εσύ. Γιατί ακόμα και πεπειραμένοι ψήστες δεν παίρνουν πάντα το αποτέλεσμα που επιδιώκουν, καθώς τα μπιφτέκια αποδεικνύονται κάποιες φορές υπόπτως δύστροπα πάνω στη σχάρα. Τι πρέπει υποχρεωτικά να κάνεις όταν ψήνεις μπιφτέκια στα κάρβουνα.

Δείτε επίσης: Μόλις δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή θα τρως μπιφτέκια κάθε μέρα!

Είναι μια εικόνα γνώριμη στους περισσότερους, το μπιφτέκι να βγαίνει από τα κάρβουνα σαν… παραφουσκωμένος κεφτές. Συμβαίνει ακόμα και στους καλύτερους ψήστες, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, μπιφτέκια μεγαλύτερα από 170 γραμμάρια έχουν 80% πιθανότητα να παραμορφωθούν πάνω στη σχάρα, καταλήγοντας… στρογγυλά. Η πιο κοινή συμφορά (όχι η μόνη όμως) είναι να φουσκώνει στο κέντρο, καταλήγοντας με ένα άκομψο σχήμα και για το μάτι και για το χέρι.

μπιφτέκια κάρβουνα

Όλα αυτά αποφεύγονται εύκολα με ένα απλό τέχνασμα. Πιέζουμε απλώς το κέντρο του μπιφτεκιού με τα δάχτυλα ή με ένα κουτάλι ώστε να δημιουργήσουμε ένα μικρό βαθούλωμα. Όταν μαγειρευτεί και φουσκώσει σε εκείνο το σημείο, δεν θα γίνει τόσο παχύ ώστε να χάσει το σχήμα του μπιφτεκιού. Πλάθουμε τα μπιφτέκια λίγο πιο επίπεδα απ’ όσο θα θέλαμε, κάνοντας πάντα αυτό το ρηχό βαθούλωμα στη μέση με τα δάχτυλά μας. Όταν βγει από τη φωτιά, θα είναι όπως ακριβώς το ονειρεύτηκες…

Το έξυπνο κολπάκι για να φτιάξεις ζουμερά μπιφτέκια χωρίς ψωμί

Το να φτιάχνεις μπιφτέκια θεωρείται από τα πιο εύκολα πράγματα στο κομμάτι της μαγειρικής. Το να πετύχεις όμως ζουμερά μπιφτέκια και αφράτα είναι κάπως πιο ''δύσκολο'' ειδικά για σένα που αποφεύγεις το ψωμί στα υλικά. Και όμως κάπου εδώ ξεπροβάλλουμε εμείς ως τζίνι και σου δίνουμε tips. Άκουσέ μας προσεκτικά.

Δείτε επίσης: Πώς να φτιάξεις το πιο ζουμερό μπιφτέκι για burger - Εκεί βρίσκεται το μυστικό

Πώς θα φτιάξεις, λοιπόν, αφράτα μπιφτέκια χωρίς ψωμί;

To μυστικό βρίσκεται στο αυγό. Επίσης, πρέπει να προσθέσεις και λίγο ξίδι στο μείγμα για να μη μυρίζει το αυγό αλλά και για να γίνει πιο αφράτος ο κιμάς. Η προτεινόμενη αναλογία είναι 1 αβγό και 1 κουτ. σούπας ξίδι ανά 1/2 κιλό κιμά.

Επίσης, χρήσιμο υλικό για να βγουν πιο αφράτα τα μπιφτέκια σου είναι το τριμμένο κρεμμύδι και η τριμμένη ντομάτα μαζί με τα υγρά τους . Όσον αφορά την αναλογία, σκέψου πως για 1 κιλό κιμά χρειάζεσαι 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι και 2 μέτριες ντομάτες.

Όσο πλάθεις τα μπιφτέκια σου να θυμάσαι πως πρέπει να βρέχεις τα χέρια σου είτε με λίγο ελαιόλαδο, είτε με λίγη μπύρα.

Με τι να αντικαταστήσεις το ψωμί;

Με τριμμένη φρυγανιά, με κουάκερ, με πλιγούρι ή με υπερβολικά βρασμένο ρύζι.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share