Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Έβαλε μαγειρική σόδα στον κιμά και μετά τον μαγείρεψε: Το αποτέλεσμα στα μπιφτέκια της ήταν μοναδικό

Δεν φαντάζεστε πόσο νόστιμα τα κάνει

25 Ιανουαρίου 2022 13:41
Έβαλε μαγειρική σόδα στον κιμά και μετά τον μαγείρεψε: Το αποτέλεσμα στα μπιφτέκια της ήταν μοναδικό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί η μαγειρική σόδα να δημιουργήσει... τον τέλειο κιμά για μπιφτέκι; Κι όμως, μπορεί να μας βοηθήσει να μαγειρέψουμε ένα υπέροχο φαγητό, μαζί με όποια ακόμη μπαχαρικά βάζουμε.

Oι ειδικοί, λοιπόν, συστήνουν να διαλύσετε μια πρέζα μαγειρική σόδα σε λίγο νερό –προσοχή αφρίζει!- και να την ρίξετε στον κιμά σας. Αφήστε να δράσει 15 λεπτά –σίγουρα όχι πάνω από 45 λεπτά- και θα δείτε τη διαφορά, με τη σόδα να μας βοηθά ακόμη και να χάσουμε κιλά.

Και για να μην μπερδευτείτε με την αναλογία που αναφέρεται παραπάνω δίνουν και ακριβείς δοσολογίες. Για ¾ του κιλού κιμά διαλύστε ¾ του κουτ. γλυκού μαγειρικής σόδας σε μερικές κουτ. σούπας νερό. Από εκεί κάντε τους υπολογισμούς ανάλογα με την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε.

Έβαλε μαγειρική σόδα στον κιμά και μετά τον μαγείρεψε: Το αποτέλεσμα στα μπιφτέκια της ήταν μοναδικό

Και μπορεί να απορείτε πώς η σόδα είναι ικανή να δώσει γεύση στον κιμά αλλά η εξήγηση είναι απλή: μεταβάλλοντας το pH στην επιφάνεια του κρέατος όχι μόνο του επιτρέπει να συγκρατεί περισσότερη υγρασία αλλά και να μαγειρεύεται πιο γρήγορα. Που σημαίνει ότι έχετε ένα ζουμερό κιμά χωρίς την έξτρα λιπαρότητα και την καμένη γεύση.

Η χρησιμότητα της σόδας στη μαγειρική

Η λευκή σκόνη που αποκαλούμε «μαγειρική σόδα» (Sodium bicarbonate, NaHCo3) μπορεί να μην προσθέτει νοστιμιά στα φαγητά, όπως τα καρυκεύματα. Είναι όμως απαραίτητο υλικό της κουζίνας, με πολλαπλές χρήσεις στη μαγειρική, αλλά και στο σπίτι γενικότερα.

Είναι το αλκαλικό διττανθρακικό νάτριο που χρησιμοποιείται για να φουσκώνει το ψωμί και το κέικ. Τον παλιό καλό καιρό την έβγαζαν από την αλμύρα, το νοστιμότατο χόρτο που απολαμβάνουμε βραστό. Σήμερα παράγεται με χημικό τρόπο.

Η πιο γνωστή ιδιότητα της σόδας, που είναι αλκαλική, είναι η αντίδρασή της αν την ανακατέψουμε με χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι, με ξίδι ή με παραδοσιακό γιαούρτι, δηλαδή με όξινες ουσίες. Το μείγμα αφρίζει, ελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα. Η χημική αυτή αντίδραση κάνει το κέικ ή τα μπισκότα να φουσκώνουν όταν τους προσθέτουμε σόδα μαζί με κάτι ξινό.

Πώς δουλεύει

Η διεργασία μοιάζει με εκείνη της μαγιάς στο ψωμί. Με τη μόνη διαφορά ότι η μαγιά αποτελείται από ζωντανούς μικροοργανισμούς που σταδιακά απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα και για να φουσκώσουν τη ζύμη απαιτείται πολύς χρόνος και η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και καλοδουλεμένη, κάτι που δεν συμβαίνει με το μείγμα του κέικ.

Η σόδα κάνει ταχύτερη δουλειά με χημικό τρόπο. Και ενώ η μαγιά προσθέτει και γεύση στο ψωμί ή στο τσουρέκι, η σόδα είναι άγευστη αν τη χρησιμοποιήσουμε σωστά. Αν τώρα βάλουμε περισσότερη ποσότητα από αυτήν που χρειάζεται, δεν δουλέψουμε καλά το μείγμα ή δεν το συμπληρώσουμε με την κατάλληλη ξινή ουσία, η σόδα μπορεί να αφήσει μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα. Τα τελευταία χρόνια αντί για σκέτη σόδα βάζουμε στα γλυκά μπέικιν πάουντερ που είναι σόδα ανακατεμένη με ξινό σε σκόνη.

Κάντε το όπως παλιά

Οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν λίγη σόδα στο νερό όπου έβραζαν χόρτα, φασολάκια και άλλα πράσινα λαχανικά για να τα βοηθήσουν να διατηρήσουν το ζωηρό τους χρώμα. Αν όμως εφαρμόσετε κάτι τέτοιο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί με την προσθήκη της σόδας το νερό γίνεται αλκαλικό και τα λαχανικά και τα χόρτα που βράζουν σε αυτό μαλακώνουν ταχύτερα. Αν δεν προσέξουμε, υπάρχει κίνδυνος να λιώσουν και να είναι για πέταμα. Επίσης ενδέχεται τα χόρτα που βράζουν με αυτήν να χάνουν μέρος των βιταμινών και των θρεπτικών τους συστατικών. Είναι προτιμότερο λοιπόν σε ό,τι αφορά τα εποχικά φρέσκα λαχανικά να τα βράζετε στον ατμό και μέσα σε πολύ νερό, όπως συνήθιζαν παλαιότερα.

Αντίθετα, η ιδιότητα αυτή της σόδας, να μαλακώνει δηλαδή, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν βράζουμε όσπρια και κυρίως ξερά ρεβίθια ή φασόλια.

Αλλη χρησιμότητα της σόδας είναι η… αποσμητική. Λίγη σόδα σε ένα ανοιχτό γυάλινο μπολάκι στο ψυγείο απορροφά τις δυσάρεστες οσμές. Αν μάλιστα την ανακατεύετε κάθε δύο ή τρεις ημέρες, διατηρεί την ιδιότητά της αυτή περίπου για έναν μήνα. Δοκιμάστε επίσης να πασπαλίσετε με σόδα τη βάση του πλυντηρίου πιάτων και τον πάτο του κάδου σκουπιδιών για να απαλλαγείτε από τις μυρωδιές.

Το ψέκασμα φυτών με σόδα (διαλύετε 7,5 γρ. σόδα σε 3 λίτρα νερό) προλαβαίνει την προσβολή από μύκητες.

Η σόδα επίσης λευκαίνει τα ρούχα, καθαρίζει τους νεροχύτες, τα ξύλα κοπής και τα ασημικά.

Το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόκρεμα που περιέχει μαγειρική σόδα προλαμβάνει την τερηδόνα, διατηρεί την υγεία των ούλων και της στοματικής κοιλότητας. Διαλύστε μισό κουταλάκι μαγειρικής σόδας σε ένα ποτήρι νερό και κάντε στοματικές πλύσεις για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.

Με μέτρο

Η σόδα, όπως και το αλάτι, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ειδικά από όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share