Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022

Παραδοσιακή μπατζίνα σαν της γιαγιάς - Ταξίδι γεύσης μέχρι την Θεσσαλία

Είναι πεντανόστιμη!

9 Δεκεμβρίου 2021 12:17
Παραδοσιακή μπατζίνα σαν της γιαγιάς - Ταξίδι γεύσης μέχρι την Θεσσαλία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μπατζίνα, είναι παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας και όσοι κατάγονται από εκείνα τα μέρη, την έχουν συνδέσει σίγουρα με την αγαπημένη τους γιαγιά.

Είναι μία πίτα εύκολη και χωρίς φύλο, η οποία μάλιστα είναι και πάρα πολύ χορταστική. Ενώ, μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι όσοι την έχουν δοκιμάσει έχουν πάθει την πλάκα τους! Με την ευκαιρία δες εδώ πως θα φτιάξεις τυρόπιτα πολίτικη με μπεσαμέλ.

 Μπατζίνα, Πίτα Θεσσαλίας

Υλικά

  • 500 gr. κολοκύθα πράσινη
  • 400 gr. φέτα σκληρή
  • 2 αυγά
  • 120 ml. γάλα
  • 80 ml. ελαιόλαδο
  • 250 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • Αλάτι

Εκτέλεση βήμα-βήμα

  • Για να φτιάξουμε την τέλεια μπατζίνα θα χρειαστούμε μια μεγάλη πράσινη κολοκύθα.
  • Κόβουμε την κολοκύθα στην μέση, με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
  • Βγάζουμε την ψίχα της κολοκύθας ξύνοντας με κουτάλι , διαφορετικά τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και την βάζουμε σε τρυπητό.
  • Πατάμε με το χέρι μας καλά την τριμμένη κολοκύθα να βγάλει τα υγρά και αλατίζουμε.
  • Θρυμματίζουμε την φέτα με ένα πιρούνι και την βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Κρατάμε στην άκρη μία χούφτα από το τυρί για το τέλος.
  • Προσθέτουμε στο μπολ τα αυγά, το γάλα, το ελαιόλαδο, την φέτα και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το την τριμμένη κολοκύθα και αν χρειάζεται, ανάλογα την φέτα λίγο αλάτι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα σχετικά σφιχτό χυλό.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί.
  • Το ταψί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε η πίτα να έχει πάχος το περισσότερο 1 εκατοστό, γιατί πρέπει να είναι λεπτή.
  • Προσθέτουμε πάνω από την πίτα το τυρί που κρατήσαμε, θρυμματισμένο και μερικά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια.
  • Ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 180°C Κελσίου, στο χαμηλό ράφι του φούρνου. Αν την θέλουμε ξεροψημένη ψήνουμε 15 λεπτά ακόμη, αφού καλύψουμε με λαδόκολλα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η μπατζίνα και κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: funkycook.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share