Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Μελομακάρονα της γιαγιάς: Η μυστική συνταγή για να μην λασπώνουν

Θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι!

26 Νοεμβρίου 2021 13:24
Μελομακάρονα της γιαγιάς: Η μυστική συνταγή για να μην λασπώνουν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται. Οι ετοιμασίες για τις γιορτές έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία μοσχομυρίζουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες. Οι αγαπημένες μας γιαγιάδες έχουν ήδη ετοιμάσει την πρώτη φουρνιά. Εσύ; Πότε θα φτιάξεις τα δικά σου μελομακάρονα;

Αν θέλεις να φέρεις κάτι ακόμα από την μαγεία των Χριστουγέννων στο σπίτι σου... τότε κάτσε με την οικογένειά ου και ετοίμασε τα πιο νόστιμα μελομακάρονα, αυτά που θυμίζουν της γιαγιάς μας και φυσικά δεν λασπώνουν. Με την ευκαιρία δες εδώ πως θα φτιάξεις πεντανόστιμους κουραμπιέδες με καρύδια και μόνο 5 υλικά.

Υλικά

Για το σιρόπι

  • 750 γρ ζάχαρη
  • 750 ml νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φέτα πορτοκάλι
  • 200 γρ μέλι

Για τα Μελομακάρονα

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 500 ml ελαιόλαδο
  • 100 γραμμάρια κονιάκ
  • 250 ml χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε την συνταγή μας φτιάχνοντας πρώτα το σιρόπι. Παίρνουμε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, το πορτοκάλι και την κανέλα. Βράζουμε το μείγμα για 10 λεπτά.
  • Στην συνέχεια, κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, αφαιρούμε το πορτοκάλι από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το μέλι. Τέλος, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  • Συνεχίζουμε παίρνοντας ένα μπολ και κοσκινίζουμε το αλεύρι και στην συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τα ανακατεύουμε, όπως δείχνει και το βίντεο παρακάτω.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ και το ξύσμα από 2 πορτοκάλια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Στην συνέχεια, προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά.
  • Συνεχίζουμε στο ίδιο μείγμα και προσθέτουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι σταδιακά, ανακατεύοντας αργά, με σκοπό να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα με το ελαιόλαδο και να μην το ξεχωρίσει.
  • Αφού θα έχουμε προσθέσει όλο το αλεύρι, θα έχουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Έπειτα, παίρνουμε κομματάκια ζύμης (υπολογίζουμε να έχουν βάρος 40 γραμμάρια περίπου) και τα πλάθουμε σε οβάλ σχήμα. Τα βάζουμε πάνω σε μία σίτα και τα πιέζουμε ελαφρά, όπως δείχνει και το βίντεο.
  • Έπειτα, σηκώνουμε το μελομακάρονα, και τυλίγουμε απαλά τη ζύμη σαν ρολό.
  • Στην συνέχεια, παίρνουμε ένα ταψί, με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε ένα – ένα τα μελομακάρονα. Ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 190 βαθμούς Κελσίου, ρυθμίζοντας τον φούρνο μας σε πάνω κάτω αντιστάσεις για 25 λεπτά.
  • Αφού είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα βουτάμε ζεστά στο κρύο σιρόπι, με μία κουτάλα, όπου και τα αφήνουμε για λίγο χρόνο (περίπου μισό λεπτό). Τέλος, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.
  • Τέλος, τα μελώνουμε και τα πασπαλίζουμε με καρύδι!

Πηγή: xrysessyntages

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share