Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Η μυστική συνταγή για τα τυροπιτάκια κουρού της γιαγιάς

Είναι πεντανόστιμα!

19 Νοεμβρίου 2021 10:56
Η μυστική συνταγή για τα τυροπιτάκια κουρού της γιαγιάς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλοι μας έχουν δοκιμάσει και λατρέψει τα παραδοσιακά τυροπιτάκια της γιαγιάς. Αν θέλετε και εσείς να φτιάξετε αυτά τα πεντανόστιμα πιτάκια τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την παράκατω συνταγή. Με την ευκαιρία δες εδώ πως θα φτιάξεις την στριφτή τυρόπιτα με ηλιόσπορο.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κεσεδάκι αγελαδινό γιαούρτι
  • 1 κεσεδάκι (ίδιο με του γιαουρτιού) καλαμποκέλαιο ή σπορέλαιο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά σούπας γεμάτη βιταμ ή αλλο βουτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά όχι λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 550-600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. φέτα τριμμένη
  • 2 αυγά
  • προαιρετικά πιπέρι ή δυόσμο ξερό (εγώ δεν βάζω)
  • Λιγη γραβιερα τριμμενη εαν θελετε

Για το άλειμμα

  • 1 αυγό χτυπημένο

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη ζύμη μας βάζοντας και ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Δεν έχει σημασία η σειρά απλά το αλεύρι το ρίχνουμε στο τέλος και λίγο λίγο μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια και να είναι σχετικά μαλακή. Για να σας βοηθήσω θα πάρει 550 γρμ. περίπου.
  • Μόλις λοιπόν η ζύμη μας είναι έτοιμη (δε θα σας πάρει καθόλου χρόνο γίνεται αμέσως!) την αφήνουμε στο μπολ σκεπασμένη για μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί και ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη γέμιση θρυμματίζοντας τη φέτα και ανακατεύοντάς την με τα αυγά.
  • Έτσι λοιπόν στη συνέχεια παίρνουμε από τη ζύμη και πλάθουμε μπαλάκια στο μεγέθος περίπου ενός μέτριου καρυδιού (το μέγεθος το αποφασίζετε εσείς) και τα πατάμε με την παλάμη μας πάνω στον πάγκο για να ανοίξουν έχοντας λίγο πάχος, μην τα ανοίξετε σε λεπτό φύλλο.
  • Τοποθετούμε στο καθένα ένα κουτ. γλυκού γέμιση και κλείνουμε σα μισοφέγγαρο πατώντας καλά με τα δάχτυλα γύρω γύρω.
  • Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας.
  • Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 πάνω κάτω αντιστάσεις για 30 περίπου λεπτά μέχρι να χρυσίσουν καλά.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share