Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021

Το νοστιμότερο κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο

Εύκολο και ελαφρύ

26 Οκτωβρίου 2021 13:43
Το νοστιμότερο κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το νοστιμότερο κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο! Ενώ, δώστε μεγάλη προσοχή στο λάθος που κάνετε στο φούρνο με αποτέλεσμα να μην σας ψηθεί σωστά το κέικ!

Υλικά:

  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1 + ½ κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 + ½ κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2/3 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλ. σόδα
  • 1 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. κακάο
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. κουβερτούρα

Κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο

Εκτέλεση:

  1. Σε μπωλ βάζουμε ζάχαρη, λάδι, ξύδι, κονιάκ, αλάτι, ξύσμα από 2 πορτοκάλια, βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τα προσθέτουμε. Προσοχή, αφρίζει και χύνεται, γι’αυτό κάντε το πάνω από το μπωλ με τα υλικά. Προσθέτουμε το νερό.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το backing powder και το κακάο και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας.
  4. Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε λαδωμένη μακρόστενη, μικρή φόρμα και το υπόλοιπο σε 6 ατομικά φορμάκια.
    Ψήνουμε στον αέρα στους 150ο – 160ο c για 20’ τα μικρά φορμάκια και 30’ τη μεγάλη φόρμα. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10’, έπειτα το ξεφορμάρουμε και το γαρνίρουμε με λιωμένη σοκολάτα.

Γλυκιά απόλαυση: Νηστήσιμο κέικ σοκολάτα με άρωμα βανίλιας

Είτε νηστεύεις είτε θέλεις να απολαύσεις ένα πιο ελαφρύ γλυκό, αυτό το νηστίσιμο κέικ σοκολατας θα σου δώσει την απόλαυση που ζητάς! Είναι ό,τι πρέπει για ένα πλούσιο πρωινό αλλά και για συνοδευτικό του απογευματινού καφέ! Η συνταγή είναι πολύ εύκολη και δεν χρειάζεται να είσαι εξπέρ στην κουζίνα για να το φτιάξεις. Άλλωστε, τα γλυκά είναι περισσότερο θέμα αναλογιών παρά μεγάλης εμπειρίας!

Ωστόσο το Athensmagazine.gr σου προτείνει να δοκιμάσεις πανεύκολο γλυκό ψυγείου μόνο με τρία υλικά!

Τι θα χρειαστείς για το νηστισιμο κεικ σοκολατας

  • 1 φαρίνα 500 γραμμάρια
  • 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
  • 1 βανίλια
  • 1 ½ φλιτζάνι πορτοκαλάδα με ανθρακικό
  • 100 γραμμάρια σκόνη κακάο
  • 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • Για το γλάσο (προαιρετικά)
  • 150 γραμμάρια κουβερτούρα
  • 100 γραμμάρια μαργαρίνη

Εκτέλεση

Βάζεις σε ένα μπολ το λάδι, την πορτοκαλάδα, τη βανίλια και ανακατεύεις. Προσθέτεις το κακάο και μετά το αλεύρι. Ανακατεύεις ξανά. Έπειτα στρώνεις σε ένα ταψάκι λαδόκολλα, ρίχνεις μέσα το μείγμα και το ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180C για 40 – 45 λεπτά.

Αν θέλεις να φτιάξεις και το γλάσο, αφού κρυώσει λίγο το κέικ, το φτιάχνεις στον φούρνο μικροκυμάτων για να λιώσουν τα υλικά και το στρώνεις πάνω από το κέικ. Εναλλακτικά, μπορείς απλώς να πασπαλίσεις το κέικ από πάνω με άχνη ζάχαρη.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share