Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αφράτη τυρόπιτα με γάλα και 12 φύλλα!

Πεντανόστιµη και εύκολη

22 Οκτωβρίου 2021 08:43
Αφράτη τυρόπιτα με γάλα και 12 φύλλα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνταγή: Βρήκαμε και σου παρουσιάζουμε μία πεντανόστιμη τυρόπιτα που προτείνουμε να δοκιμάσεις το συντομότερο. Προτείνουμε να την απολαύσεις μόλις βγει από τον φούρνο, όπως είναι ζεστή και αφράτη! Ωστόσο δοκίμασε να φτιάξεις και την παραδοσιακή, κλασσική τυρόπιτα!

Υλικά

  • 2,5 ποτήρια νερό (500 ml)
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι (125 ml)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 5 φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 κουταλιές ξύδι

Από πάνω

  • 250 g βούτυρο
  • φέτα
  • 1 λίτρο γάλα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το λάδι, το αλάτι,το ξύδι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε. Κάνουμε μία μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη για λίγο να ξεκουραστεί. Τη μοιράζουμε σε δώδεκα μέρη. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια.

Ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι στο τραπέζι για να ανοίξουμε τα φύλλα της τυρόπιτας. Παίρνουμε ένα μπαλάκι το αλευρώνουμε καλά και το ανοίγουμε στο μέγεθος πιάτου. Ανοίγουμε πέντε μπαλάκια στο ίδιο μέγεθος.

Τοποθετούμε το ένα φύλλο στο αλευρωμένο τραπέζι. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλλο αφού αλευρώσουμε καλά. Με τον ίδιο τρόπο βάζουμε τα πέντε φύλλα καλά αλευρωμένα και ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο περίπου 40 εκ. διάμετρο. Τα φύλλα επειδή έχουν αλεύρι ανάμεσα δεν κολλάνε μεταξύ τους.

Σε ένα ταψί 40 εκ. στο οποίο έχουμε βάλει λαδόχαρτο τοποθετούμε το πρώτο από τα πέντε φύλλα. Ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε τοποθετώντας τα πέντε φύλλα ρίχνοντας ανάμεσα λίγο τριμμένο τυρί.

Κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα πέντε μπαλάκια. Στο τέλος ανοίγουμε δύο φύλλα τα τοποθετούμε πάνω από τη πίτα χωρίς γέμιση.

Κόβουμε τη πίτα σε κομμάτια και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Ψήνουμε περίπου μισή ώρα, βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το γάλα. Ψήνουμε για άλλη μισή ώρα μέχρι να κοκκινίσει η πίτα.

Σε περίπτωση που δυσκολευόμαστε να ανοίξουμε το φύλλο με αυτό το τρόπο , ανοίγουμε ένα ένα κανονικά. Η τυρόπιτα είναι έτοιμη!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share