Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Το μυστικό της γιαγιάς για να μην πιτσιλάει το λάδι όταν τηγανίζετε

Θα σας λύσει τα χέρια

16 Οκτωβρίου 2021 19:11
Το μυστικό της γιαγιάς για να μην πιτσιλάει το λάδι όταν τηγανίζετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα μικροεγκαύματα από λάδι την ώρα του τηγανίσματος είναι κάτι που όλοι (όσοι μαγειρεύουν) κάποια στιγμή έχουν υποστεί. Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στο τηγάνισμα είναι το λάδι που πετάγεται. Υπάρχει τρόπος, όμως, να το αποφύγετε κάνοντας μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Πρόκειται για ένα απλό βήμα που πρέπει να κάνετε για να μην ξαναπιτσιλιστείτε με καυτό λάδι. Αφού κάψει το λάδι και πριν ρίξετε μέσα σε αυτό τις πατάτες, τα κεφτεδάκια ή ό,τι άλλο έχετε σκοπό να τηγανίσετε, ρίξτε λίγο αλάτι σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Αυτό ήταν! Το πιτσίλισμα με καυτό λάδι είναι παρελθόν.

Λάδι τηγάνισμα

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο εγκαύματος από την υπερχείλιση ή το πιτσίλισμα λαδιού, χρησιμοποιείτε πάντα ένα ψηλό σκεύος για τηγάνισμα και μην το γεμίζετε ποτέ πάνω από τη μέση με λάδι. Μην χρησιμοποιείτε καπάκι και μην αυξάνετε πολύ τη θερμοκρασία (μέγιστη θερμοκρασία λαδιού 200°C). Κι αφού λοιπόν ολοκληρώσετε το τηγάνισμα και το γεύμα σας είναι έτοιμο και είστε έτοιμοι να πετάξετε το χρησιμοποιημένο λάδι, δείξτε προσοχή και δείτε εδώ ποιο είναι το κατάλληλο μέρος για να το πετάξετε.

Το ολέθριο λάθος που κάνουμε όλοι με το λάδι σε φόρμες για κέικ και ταψιά

Όλες οι συνταγές για κέικ και πίτες συνιστούν πριν ρίξετε το μείγμα στη φόρμα ή το ταψί να βάλετε λάδι και αλεύρι ούτως ώστε το γλύκισμα ή η πίτα σας να μην κολλήσει στα τοιχώματα της και να ξεφορμάρεται πιο εύκολα. Γιατί όμως είναι λάθος η χρήση ελαιολάδου σε αυτή την περίπτωση και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί βούτυρο; Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που "κακομεταχειριζόμαστε" το ελαιόλαδο, δείτε εδώ για ποιο λόγο δεν πρέπει να το αποθηκεύετε σε πλαστικά μπουκάλια.

Ακόμη κι αν έχετε αντικαταστήσει το βούτυρο στο κέικ σας με ελαιόλαδο για να το κάνετε πιο ελαφρύ είναι προτιμότερο για το "βουτύρωμα" του να παραμείνετε πιστοί στην ορολογία και να χρησιμοποιήσετε βούτυρο. Ο λόγος;

Λάδι φόρμα κέικ

Το ελαιόλαδο συνήθως γευστικά είναι πιο βαρύ και προσθέτει μια λιπαρότητα στα γλυκά μας. Ένας ακόμη λόγος είναι πως σε συνδυασμό με το αλεύρι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθεί μια "πάστα" η οποία θα μείνει πάνω στο κέικ και θα δημιουργήσει μια κρούστα με όχι και τόσο ευχάριστη γεύση.

Διατηρήστε λοιπόν το παραδοσιακό βουτύρωμα κι ας πάρετε λίγες θερμίδες παραπάνω, τουλάχιστον θα έχετε ένα γευστικότατο κέικ.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share