Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αν αποθηκεύετε το ελαιόλαδο σας σε πλαστικά μπουκάλια τότε κινδυνεύετε από...

Προσοχή!

18 Αυγούστου 2020 07:46
Αν αποθηκεύετε το ελαιόλαδο σας σε πλαστικά μπουκάλια τότε κινδυνεύετε από...

Η χώρα μας φημίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου μιας και θεωρείται το χρυσάφι της Μεσογείου. Η γεύση του ανά περιοχή παραγωγής αλλάζει και αλλού είναι πιο βαρύ, αλλού πιο πικρό και οι ποικιλίες του είναι αμέτρητες. Παρ' όλα αυτά μεγάλο ρόλο για τη διατήρηση της σωστής γεύσης του παίζει τόσο η κατάλληλη χρήση του αλλά και ο τρόπος αποθήκευσης.

Όλα τα ελαιόλαδα δεν είναι ίδια, δεν χρήζουν της ίδιας μεταχείρισης και δεν μπορούν να καταναλωθούν με κάθε τρόπο, για παράδειγμα, δείτε εδώ το λόγο που δεν πρέπει να τηγανίζετε σε ελαιόλαδο. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη δεν το κάνουμε στη μαγειρική αλλά στην αποθήκευση. Όλοι έχουμε σίγουρα ακούσει πως δεν είναι σωστό το λάδι να αποθηκεύετε σε πλαστικά μπουκάλια ή δοχεία γιατί οξειδώνεται, τι ισχύει όμως;

Καλό θα ήταν το λάδι να μην αποθηκεύεται σε γυάλινα και διαφανή δοχεία αλλά να προτιμούνται οι αδιαφανείς συσκευασίες προκειμένου να αποφεύγεται η επαφή του με το φως και το οξυγόνο που αποτελούν τους βασικότερους εχθρούς του ελαιολάδου και αυξάνουν τις πιθανότητες αλλοίωσης του προϊόντος.

Αυτό είναι το πιο ακατάλληλο μέρος για να αποθηκεύσεις το ελαιόλαδο

Η χώρα μας φημίζεται για την παραγωγή ελαιολάδου μιας και θεωρείται το χρυσάφι της Μεσογείου. Η γεύση του ανά περιοχή παραγωγής αλλάζει και αλλού είναι πιο βαρύ, αλλού πιο πικρό και οι ποικιλίες του είναι αμέτρητες. Παρ' όλα αυτά μεγάλο ρόλο για τη διατήρηση της σωστής γεύσης του παίζει τόσο η κατάλληλη χρήση του αλλά και ο τρόπος αποθήκευσης.

Όλα τα ελαιόλοδα δεν είναι ίδια, δεν χρήζουν της ίδιας μεταχείρισης και δεν μπορούν να καταναλωθούν με κάθε τρόπο, για παράδειγμα, δείτε εδώ το λόγο που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το ίδιο λάδι στη σαλάτα και το μαγείρεμα. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη δεν το κάνουμε στη μαγειρική αλλά στην αποθήκευση.

Το αποθηκεύετε κοντά σε πηγές θερμότητας αποτελεί λάθος. Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο στη θερμότητα που παράγει η ηλεκτρική κουζίνα και στο φως που διαπερνά τα παράθυρα της κουζίνας. Οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις πολυφαινόλες, τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου και αλλοιώνουν τη γεύση του.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share