Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Εναλλακτικές ντομάτες γεμιστές - Με βασιλικό και λουκάνικο

Νόστιμη συνταγή

24 Σεπτεμβρίου 2021 10:01
Εναλλακτικές ντομάτες γεμιστές - Με βασιλικό και λουκάνικο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνταγή: Τα γεμιστά είναι το καλύτερο ελληνικό φαγητό! Νόστιμες πιπεριές και ντομάτες γεμιστές με λουκάνικο και βασιλικό, για να κάνουν την διαφορά. Δες παρακάτω τι θα χρειαστείς..

Συστατικά

  • 8 μέτριες καλοσχηματισμένες ντομάτες
  • 4 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
  • 300 gr λουκάνικο χωριάτικο
  • 1 κ. γλυκού βότανα de Provence
  • 1 μικρή πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1/2 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σέλερι ψιλοκομμένο + 1 χούφτα από τα φύλλα του
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 2 φλ. ψωμί σε κύβους
  • 1 φλ. φύλλα βασιλικού
  • 1/2 φλ. καρύδια
  • 1/3 φλ. τριμμένη παρμεζάνα

Τρόπος Μαγειρέματος

Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Κόψε την κορυφή από κάθε ντομάτα και με ένα κουτάλι αφαίρεσε το εσωτερικό τους προσεκτικά.
Βάλε τα εσωτερικό από τις ντομάτες στο μπλέντες με δύο κουταλιές λάδι και το πιπέρι καγιέν και χτύπησέ μέχρι να γίνουν λείο μείγμα και ρίχε το χυμό σε ένα ταψί.

Ζέστανε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και πρόσθεσε το λουκάνικο ψιλοκομμένο, τα μυρωδικά de Provence, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο και σοτάρισε για πέντε λεπτά ανακατεύοντας.

Μετάφερε τα υλικά στο μπλέντερ μαζί με το ψωμί και χτύπησέ τα μέχρι να γίνουν πολύ ψιλά.
Μοίρασε το μείγμα στις άδειες ντομάτες και τοποθέτησέ τα στο ταψί με τη σάλτσα.
Βάλε το βασιλικό, τα καρύδια, την παρμεζάνα και τα φύλλα σέλερι στο μπλέντερ και χτύπησέ τα.

Πασπάλισε το μείγμα πάνω από τις ντομάτες, κλείσε τις ντομάτες με τα καπάκια τους και ψήσε στο φούρνο για 20 λεπτά.

 Εναλλακτικές ντομάτες γεμιστές - Με βασιλικό και λουκάνικο

Ωστόσο το Athensmgazine.gr σου προτείνει να δοκιμάσεις πατατόπιτα φούρνου.

Τα 6 κύρια μυστικά για τις τέλειες γεμιστές ντομάτες και πιπεριές

1. Το κυριότερο μυστικό της γιαγιάς, είναι χρήση της σάρκας της πιπεριάς στη γέμιση.

Το σαρκώδες λευκοπράσινο κομμάτι κάτω απ’ το καπάκι, όπου πάνω του υπάρχουν τα σπόρια, καθώς και τα λεπτές απολήξεις απ’ τα 3 ή 4 εσωτερικά νεύρα που υπάρχουν στις αρσενικές και θηλυκές πιπεριές αντίστοιχα, έχουν απίθανη γεύση και αρώματα. Οι περισσότεροι τα πετούν μαζί με τα σπόρια, και έτσι στερούν τα γεμιστά τους από αρωματικό βάθος, δίνοντας μονοσήμαντη γεύση ντομάτας στη γέμιση. Αυτά, η γιαγιά, τα καθάριζε απ΄ τα σπόρια, τα έτριβε στον τρίφτη και τα χρησιμοποιούσε στη γέμιση, δίνοντας γευστική ισορροπία μεταξύ των 2 βασικών συστατικών και ανεβάζοντας τη γεύση της γέμισης κατακόρυφα. Μεγάλη διαφορά, γιατί εδώ μιλάει το μεράκι για λεπτομέρειες που μετράνε!

2. Η χρήση κίτρινου γλυκού τυριού στη γέμιση.

Εγώ χρησιμοποιώ τριμμένο κασέρι που μου φαίνεται ως η πιο πιθανή αυθεντική επιλογή των παλαιών χρόνων στη Σμύρνη, αλλά και γκούντα αν βάλετε δεν θα χάσετε. Το τυρί στην αναλογία και με τον τρόπο ενσωμάτωσης που καταγράφεται στη συνταγή, συμπληρώνει και στρογγυλεύει το γευστικό προφίλ της γέμισης.

3. Η χρήση σπυρωτού, μακρύκοκκου ρυζιού. ΜΟΝΟ!

Δεν κατανοώ τον λόγο που ο περισσότερος κόσμος αγοράζει ρύζι Καρολίνα ή κάποια άλλα ρύζια που είναι υποτίθεται “ειδικά για γεμιστά” και βγάζει αυτό το άνοστο και κυρίως λαπαδιασμένο μαλθακό αποτέλεσμα που μου θυμίζει φαγητό κρατικού νοσοκομείου. Αν δεν νιώθεις τον κάθε σπόρο του ρυζιού στη μπουκιά σου, δεν έχεις γεμιστά με ρύζι, αλλά φαγητό για ανθρώπους που ξέχασαν να φορέσουν μασέλα. Επ’ αυτού είμαι εντελώς απόλυτος.

4. Μικρό τεχνικό μυστικό είναι οι τρύπες με πιρούνι στη βάση κάθε πιπεριάς και ντομάτας πριν μπει η γέμιση.

Η ιδέα αυτή μου προέκυψε απ’ την ανάγκη να μένουν τα γεμιστά ζουμερά πέρα απ’ τη πρώτη μέρα, γιατί μέχρι σήμερα –ειδικά οι πιπεριές- χρειαζόταν μια κουταλιά σάλτσα από πάνω στο σερβίρισμα. Ανοίγοντας στη βάση τους αυτές τις μικρές τρύπες με δυο πιρουνιές, επιτρέπουμε στη γέμιση να απορροφά υγρά και να μένει πάντα ζουμερή. Και σας διαβεβαιώ ότι τα τελευταία γεμιστά που βλέπετε φωτογραφημένα, τα έφαγα 7 μέρες μετά το μαγείρεμά τους και ήταν εξίσου ζουμερά με τη πρώτη μέρα, για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που κάνω τη συνταγή! Να προσθέσει και το εγγόνι ένα μικρό τιπ, στη μαγειρική σοφία της γιαγιάς…

5. Μπόλικο μαϊντανό και δυόσμο και κανένα άλλο αρωματικό

Τα αρώματα του συνδυασμού μαϊντανού και δυόσμου είναι ό,τι χρειάζεται αυτή η συνταγή. Τίποτα άλλο! Και προς θεού, όχι άνηθο που έχω δει σε συνταγές διασήμων τηλεσέφ… Ο άνηθος έχει εντελώς άλλο γευστικό προφίλ και αποσυντονίζει την ισορροπία γεύσεων και αρωμάτων που δημιουργεί τη μαγεία αυτής της συνταγής.

6. Μπόλικη σάλτσα ντομάτας ανάμεσα στα γεμιστά.

Αυτή είναι που θα δώσει υγρά για να ψηθούν στο φούρνο και να γίνει το ρύζι, θα συγκεντρώσει μέσα της τη γεύση όλων των συστατικών και θα αποτελεί το υγραντικό στοιχείο που θα επιτρέψει στα γεμιστά να μένουν ζουμερά στις επόμενες μέρες.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share