Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τυρόπιτα βουτηχτή... σε χρόνο ρεκόρ

Τραγανή και πεντανόστιμη

26 Αυγούστου 2021 12:22
Τυρόπιτα βουτηχτή... σε χρόνο ρεκόρ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αναζητείτε μια συνταγή γρήγορη για ένα γευστικό σνακ; Αυτή η εξαιρετική βουτηχτή τυρόπιτα γίνεται... σε χρόνο ντετέ, εύκολη και τραγανή για μια στιγμιαία απόλαυση.

Αν προτιμάτε, φυσικά, ένα διαφορετικό ορεκτικό, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτά τα φοβερά τηγανόψωμα.

Υλικά

  • 1½ πακέτο φύλλο κρούστας
  • 400 γραμ. φέτα
  • 200 γραμ. ανθότυρο
  • 4 αυγά
  • 1 κ.γλ. μπέικιν (κοφτό)
  • 1½ φλ .νερό χλιαρό
  • λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
  • Για το τελείωμα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1/2 φλ. γάλα

Εκτέλεση

  • Αυτή η εύκολη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας είναι αφράτη και τραγανή και φουσκώνει σαν το σουφλέ τυριού.
  • Λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο σε τρήματα σε ένα μπολ με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε τα 4 αυγά κι ανακατεύουμε καλά να γίνουν κρέμα. Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση. Προσθέτουμε το μπέικιν και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.
  • Ρίχνουμε ένα τέταρτο φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μακρόστενο ταψί 35×25 εκατοστά. Αλείφουμε όλο το ταψί και τα πλαϊνά του τοιχώματα με πινέλο.
  • Στρώνουμε ακτινωτά τα 6 φύλλα κρούστας ώστε να εξέχουν πολύ τα πλαϊνά τους. Δε λαδώνουμε ενδιάμεσα στα φύλλα.
  • Κρατάμε 2 φύλλα για το κλείσιμο της πίτας. Τα υπόλοιπα 10 φύλλα, 1-1 τα βουτάμε να βραχούν στο μείγμα των αυγών. Πρέπει να μουλιάσουν καλά τα φύλλα κρούστας μέσα στα υγρά. Μετά, 1-1 βρεγμένο φύλλο το βάζουμε σαν γέμιση μέσα στο ταψί. Ό,τι υγρό περισσέψει το ρίχνουμε στην τυρόπιτα.
  • Καλύπτουμε με τα τρία στεγνά φύλλα κρούστας την επιφάνεια της τυρόπιτας. Κλείνουμε γύρω-γύρω τα φύλλα που εξέχουν διπλώνοντας τα πάνω στην πίτα. Λαδώνουμε με μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας. Με το πιρούνι πιέζουμε απαλά να βραχούν όλα τα φύλλα, με τα υλικά μέσα στα υγρά. Χαϊδεύουμε την πίτα ώστε να αλειφθεί καλά το λάδι πάνω στην επιφάνεια.
  • Χτυπάμε το 1 αυγό σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της τυρόπιτας και πατάμε ελαφρά την επιφάνεια της τυρόπιτας να βραχούν τα φύλλα καλά.
  • Με το πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια κατά μήκος. Δε χαράζουμε την τυρόπιτα μέχρι κάτω όμως. Μέχρι τα μεσαία φύλλα χαράζουμε .
  • Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε την τυρόπιτα στις αντιστάσεις, στους 190 °C στην κάτω σχάρα για περίπου 50′ μέχρι να φουσκώσει καλά σαν σουφλέ και να ροδοκοκκινίσει όλη η επιφάνεια της.
  • Μόλις βγει από το φούρνο, τη σκεπάζουμε για 10′ με μία καθαρή πετσέτα να τραβήξει την υγρασία της. Αφού κρυώσει λίγο την κόβουμε σε κομμάτια.
  • Αυτή η εύκολη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και φέτα, είναι ιδανική για γιορτινό τραπέζι ή για μπουφέ, μιας και βγαίνουν πολλά κομμάτια και εξαφανίζεται στο λεπτό.

Μυστικά για την εύκολη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας

  • Αφήστε καλά τα φύλλα της γέμισης να μουλιάσουν.
  • Μη λαδώνετε τα ενδιάμεσα φύλλα, είναι περιττό.
  • Ψήστε την σε καλά προθερμασμένο φούρνο, να ροδίσει καλά και να φουσκώσει να γίνει διπλάσια σε όγκο.
  • Λιώστε καλά τα τυριά με το αυγό να γίνει σαν κρέμα. Έτσι θα σας θυμίζει ότι έχει μπεσαμέλ η τυρόπιτα χωρίς εσείς να έχετε φτιάξει μπεσαμέλ.
  • Αλείψτε καλά όλη την επιφάνεια της τυρόπιτας με λάδι και χαϊδέψτε με το χέρι όλη την επιφάνεια της τυρόπιτας να πάει παντού. Έτσι όταν πέσει το αυγό με το γάλα στο τέλος θα κάνει μια ωραία κρούστα.
  • Τρυπήστε όλη την επιφάνεια με πιρούνι ώστε να φύγει ο αέρας που εγκλωβίστηκε με το στρώσιμο των φύλλων. Έτσι θα φουσκώσει ομοιόμορφα στο ψήσιμο.
  • Χαράζουμε την τυρόπιτα κατά μήκος σε κομμάτια πριν την ψήσουμε.
  • Σκεπάζουμε την τυρόπιτα με καθαρή πετσέτα μόλις βγει καυτή από τον φούρνο ώστε να τραβήξει την υγρασία της και να μείνει η επιφάνεια τραγανή.
  • Αφήστε τη να κρυώσει λίγο και μετά να την κόψετε.

Πηγή: Argiro.gr

Ελαφρύ φαγητό για κυρίως γεύμα: Νόστιμο και εύκολο γιουβέτσι με κοτόπουλο

Αν έπρεπε να βρούμε ένα φαγητό που αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που λέμε “comfort food”, αυτό θα μπορούσε να είναι το γιουβέτσι κοτόπουλο. Εύκολο, γρήγορο, γνώριμο και πάνω απ’ όλα νόστιμο και kids friendly, γιατί ποιο παιδί δεν αγαπά το κοτόπουλο σε κάθε του μορφή;

Είναι ένα φαγητό που όσο συχνά κι αν το κάνεις, ποτέ δεν το βαριέσαι. Μπορεί να είναι μια εύκολη και σίγουρη λύση για τις ημέρες που δεν έχεις πραγματικά ιδέα τι να μαγειρέψεις (πάλι), μπορεί όμως να είναι και ένα πολύ ωραίο φαγητό για να το σερβίρεις σε οικογενειακά ή φιλικά τραπέζια. Για να σου πετύχει το γιουβέτσι όμως, εκτός από μεράκι και όρεξη χρειάζεσαι καλά, ποιοτικά υλικά. Στη συγκεκριμένη συνταγή το βασικό, αυτό στο οποίο θα πρέπει να δώσεις την απαραίτητη προσοχή για να έχεις το καλύτερο και πιο νόστιμο αποτέλεσμα και να κάνεις όλους όσους δοκιμάσουν να γλείφουν τα δάχτυλά τους, είναι το κοτόπουλο.

Ακολούθησε την παρακάτω συνταγή:

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 συσκευασία φιλέτα στήθος κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 5 ώριμες ντομάτες
  • 1 κoυταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 1 κύβο κοτόπουλο
  • 1 ολόκληρο κρεμμύδι ξερό
  • 10 τοματίνια κομμένα στη μέση
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 500 γρ. κριθαράκι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

  • Για το κοτόπουλο

Κόβουμε τα φιλέτα κοτόπουλο σε μικρότερα κομμάτια. Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι

Στη συνέχεια σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Θέλουμε να πάρει χρώμα αλλά όχι να μαγειρευτεί εντελώς για να μην χάσει την υγρασία του. Μόλις πάρει χρώμα, αλατίζουμε, προσθέτουμε πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη.

  • Για τη σάλτσα

Βάζουμε σε ένα blender τις τομάτες, τον πελτέ, το κρεμμύδι, το θυμάρι, το βασιλικό, το μπούκοβο την πάπρικα και τον κύβο. Χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή σάλτσα

  • Για το γιουβέτσι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βάζουμε τη σάλτσα σε ένα φαρδύ ταψί με διαστάσεις περίπου 30 x 40 εκ. Ξεκινάμε το ψήσιμο με σκέτη τη σάλτσα στο ταψί για περίπου 10 λεπτά για να πάρει θερμοκρασία.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κριθαράκι, τα τοματίνια και το κοτόπουλο και ανακατεύουμε. Ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά. Θέλουμε να μαγειρευτεί το κριθαράκι αλλά να μην πιει όλη τη σάλτσα.

Σερβίρουμε απευθείας.

  • Tip 1: Αν θέλεις να ξαναζεστάνεις το γιουβέτσι, προσθέτεις στην επιφάνεια μισό ποτήρι νερό και ζεσταίνεις στους 180°C για 5 λεπτά. Ανακατεύεις και σερβίρεις.
  • Tip 2: Το γιουβέτσι ταιριάζει ιδανικά με τριμμένη κεφαλογραβιέρα που μπαίνει πάντα το τελευταίο λεπτό πριν τελειώσει το ψήσιμο
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share