Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πεντανόστιμη στριφτή τυρόπιτα με φέτα!

Απλή και γρήγορη συνταγή!

20 Μαρτίου 2021 14:07
Πεντανόστιμη στριφτή τυρόπιτα με φέτα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φτιάξτε λαχταριστή στριφτή τυρόπιτα με φέτα και ελάχιστα ακόμα υλικά. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Ωστόσο, αν δε θέλετε τυρόπιτα, δείτε εδώ μια συνταγή για πιτσάκια.

Υλικά (6 μερίδες)

  • 900 γρ. αλεύρι
  • 400 ml γάλα
  • 2 αυγά
  • 1 ασπράδι
  • 6 κ.σ. λάδι
  • 6 κ.σ. γιαούρτι
  • 40 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. μαργαρίνη για τα φύλλα
  • 400 γραμμάρια φέτα
  • 1 κρόκο και λίγο γάλα για να αλείψετε την πίτα σας πριν το ψήσιμο

Εκτέλεση

  • Τοποθετείτε όλα τα υλικά για την ζύμη μέσα σε ένα μπολ, με κοσκινισμένο το αλεύρι και ζυμώνετε τη ζύμη. Η ζύμη σας θα είναι μαλακή.
  • Αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει
  • Χτυπάτε τη μαργαρίνη (θερμοκρασία δωματίου) για να μαλακώσει και να μπορείτε να αλείψετε τη ζύμη σας.
  • Αν το τυρί σας δεν είναι αλμυρό, αλατίστε το.
  • Χωρίζετε τη ζύμη σας σε 4 μέρη και ανοίγετε το κάθε σε ομοιόμορφα ορθογώνια πάχους 1 εκατοστού.
  • Αλείφετε τη ζύμη με τη μαργαρίνη και μετά βάζετε τη φέτα.
  • Συνεχίζετε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα. Δε βάζετε τίποτε στο τελευταίο φύλλο.
  • Με τα χέρια σας πιέζετε απαλά την ζύμη να ανοίξει μέχρι να έχει διαστάσεις μήκους περίπου 28×40 εκ.
  • Μοιράζετε τη ζύμη στη μέση και στη συνέχεια το κάθε μέρος στα δυο ώστε να πάρετε 6 λωρίδες ζύμης.
  • Παίρνετε τη λωρίδα και γυρίζετε την πάνω μεριά δεξιά και την κάτω αριστερά.
  • Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία για όλες τις λωρίδες.
  • Ετοιμάζετε το ταψιά με διάμετρο 30 με 32 εκ.
  • Αφήνετε την πίτα σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα πριν την ψήσετε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Εύκολη τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο - Μια διαφορετική συνταγή

Υλικά (8 μερίδες)

  • 500-600 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 κουταλιές της σούπας baking powder
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 300 ml χλιαρό νερό

Γέμιση

  • 3 αυγά
  • 1 κρόκος αραιωμένο
  • 200 γρ γιαούρτι 2%
  • 100 γρ παρμεζάνα τριμμένη
  • 250 γρ ρεγκάτο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο για ταψί

συνταγή για τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε σε ένα λεκανάκι το χλιαρό νερό, το ξύδι και το μπέικιν και αφήνουμε για λίγη ώρα!
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης και το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια! Αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγη ώρα σκεπασμένη.
  • Φτιάχνουμε τη γέμιση μας. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το γιαούρτι και τα υπόλοιπα υλικά μας και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενοποιηθεί το μείγμα μας.
  • Παίρνουμε και τον κρόκο και το ρίχνουμε σε μια κούπα αφού ρίξουμε 2 κουταλιές νερό να αραιώσει και αφήνουμε στην άκρη.
  • Αφού έχει ξεκουραστεί η ζύμη μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας, κόβουμε σε δύο ίσα μέρη την ζύμη.
  • Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι της ζύμης και το ανοίγουμε πολύ καλά σε στρογγυλό δίσκο! Το ταψί μας θα ναι στρογγυλό 30 εκ.
  • Αφού βουτυρώνουμε το ταψί μας τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι ζύμης και στη συνέχεια με ένα κουτάλι ρίχνουμε τη γέμιση πάνω και στρώνουμε πολύ προσεκτικά!
  • Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το άλλο φύλλο μας και τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση μας και βάζουμε με ένα μαχαίρι για να μην προεξέχει από πουθενά το τυρί της γέμισης! Αν θέλουμε με ένα πινέλο ρίχνουμε λίγο λιωμένο βούτυρο από πάνω και στη συνέχεια αλείφουμε με τον κρόκο στην επιφάνεια της.
  • Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να έχει ροδίσει αρκετά! Περίπου μια ώρα!

Πηγή: cookpad.com

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share