Τρίτη, 07 Μαΐου 2024

Τυροπιτάκια με σπιτική ζύμη κουρού

Εύκολη και γρήγορη συνταγή!

7 Μαρτίου 2021 12:24
Τυροπιτάκια με σπιτική ζύμη κουρού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φτιάξτε λαχταριστά τυροπιτάκια με σπιτική ζύμη κουρού. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Ωστόσο, αν δε θέλετε τυροπιτάκια, δείτε εδώ μια συνταγή για σουφλέ με κουνουπίδι και μπρόκολο.

Υλικά

  • 250 γρ. Βιτάμ λιωμένο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200γρ.)
  • 1 φαριν - απ
  • Αλάτι
  • 250 γρ τυρί φέτα
  • Λίγη κεφαλογραβιέρα
  • 1 αυγό

Εκτέλεση

  • Ζυμώνουμε το αλεύρι, το Βιτάμ και το γιαούρτι συν το αλάτι. Αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.
  • Λιώνουμε με το πιρούνι τη φέτα και ανακατεύουμε με το αυγό και την κεφαλογραβιέρα.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, όχι πολύ λεπτό, με ένα φαρδύ ποτήρι κόβουμε σε στρογγυλά. Βάζουμε λίγη από την γέμιση και κλείνουμε καλά.
  • Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 160°c με αέρα. Από πάνω αλείφουμε με γάλα εβαπορέ αντί για αυγό.

Πηγή: cookpad.com

Τυροπιτάκια με φέτα και πανεύκολη σπιτική ζύμη κρουασάν

Υλικά

Για τη ζύμη κρουασάν:

  • 2/3 κ.γ. ξηρή μαγιά σε σκόνη
  • 2/3 φλ. τσαγιού γάλα εβαπορέ
  • 2/3 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1 1/2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 4 φλ. τσαγιού αλεύρι για ψωμί

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ. τυρί φέτα
  • 300 γρ. ανθότυρο

Για άλειμμα:

  • 1 αυγό χτυπημένο

Τυροπιτάκια με φέτα

Εκτέλεση:

  1. Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Βάζετε σε ένα μπολ το γάλα εβαπορέ, το νερό με τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά. Ρίχνετε και το αυγό και ανακατεύετε καλά.
  2. Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι ή με το γάντζο του μίξερ περίπου για 4 λεπτά, προσθέτοντας αλεύρι έως ότου έχετε μια σχετικά σφιχτή και λεία ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε τη ζύμη για 20 λ σε σχετικά ζεστό μέρος.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ταψί του φούρνου.
  4. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνετε και δίνετε στη ζύμη σχήμα μεγάλου καρβελιού. Το κόβετε σε 5 ίσια μέρη. Ανοίγετε με πλάστη το κάθε κομμάτι ζύμης σε κύκλο διαμέτρου 30 εκ.. Κόβετε το κάθε κύκλο στα τέσσερα και το κάθε τέταρτο στη μέση ώστε να έχετε 8 μικρά κρουασανάκια δηλ. σύνολο 40 μικρά κρουασανάκια. Σε περίπτωση που θέλετε μεγάλα κρουασάν, κόψτε κάθε κύκλο στα τέσσερα, δηλ. σύνολο 20 κρουασάν.
  5. Βάζετε το τυρί φέτα και το ανθότυρο σε ένα μπολ και τα θρυμματίζετε [σε πουρέ]. Απλώνετε λίγη γέμιση [1 κ.γ. τυρί] στη βάση κάθε τριγώνου αφήνοντας 3 εκ. περιθώριο από την άκρη. Ρολάρετε προς την κορυφή ώστε να δώσετε το χαρακτηριστικό σχήμα κρουασάν. Πιέζετε τις άκρες ώστε να “σφραγιστούν” καλά και τα τοποθετείτε στο ταψί.
  6. Χτυπάτε το αυγό με λίγο νερό και με τη βοήθεια ενός πινέλου “βουρτσίζετε” την επιφάνεια των κρουασάν. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ. περίπου μέχρι να ροδίσουν. [Αν φτιάξετε μεγάλου μεγέθους κρουασάν θα τα αφήσετε να ψηθούν 10-15 λ επιπλέον]. Αν αρχίζουν να καίγονται οι άκρες σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.
 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share