Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Το πιο νόστιμο μοσχαράκι κοκκινιστό κρασάτο με πένες!

Εύκολό και γρήγορο!

2 Μαΐου 2019 13:30
Το πιο νόστιμο μοσχαράκι κοκκινιστό κρασάτο με πένες!

Πεντανόστιμο κοκκινιστό μοσχαράκι με μπόλικο κόκκινο κρασί και πολλά μυρωδικά που θα απογειώσουν τη γεύση σας.

Μια συνταγή για το τέλειο κοκκινιστό μαζί με πένες!

Υλικά συνταγής
1.200 γρ. μοσχάρι κατά προτίμηση ουρά, κομμένο σε φέτες πάχους 3 εκ.
50 ml ελαιόλαδο + 80 ml επιπλέον, για το σερβίρισµα
1 φιάλη (750 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
8-10 σκελίδες σκόρδου (ή όσο θέλετε), καθαρισµένες, ολόκληρες
4 µικρά ξερά κρεµµύδια, καθαρισµένα και ολόκληρα
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και ολόκληρα
2 κλωνάρια σέλερι, καθαρισμένα και ολόκληρα
10 κεδροκούκουτσα (σε µεγάλα σούπερ µάρκετ και σε µπαχαράδικα) προαιρετικά
1 κ.σ. κόκκοι μαύρου πιπεριού
2 φύλλα δάφνης
2 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο
1 γεμάτη κ.σ. πελτές ντομάτας, αραιωμένος σε 150 ml νερό
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
1 πακέτο πένες
1/2 ματσάκι μαϊντανός, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής
Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε τα 50ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρέας για 8 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει απ” όλες τις πλευρές. Το βγάζετε από τη κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, το μεταφέρετε σε ένα μπολ και το αφήνετε στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το κρασί, τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι.
Τυλίγετε σε ένα μικρό κομμάτι τουλπάνι τα κεδροκούκουτσα, το πιπέρι και τη δάφνη, το δένετε µε σπάγκο και το βυθίζετε στη κατσαρόλα μέσα στο κρασί.

Ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα, προσθέτετε και τόσο νερό ώστε να καλυφθεί το κρέας και τα μαγειρεύετε όλα μαζί σε δυνατή φωτιά για 5 λ ή μέχρι να πάρουν βράση τα υγρά, ξαφρίζοντας εν τω μεταξύ το φαγητό αν απαιτείται.
Στη συνέχεια προσθέτετε το πελτέ, τις ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας με τους χυμούς τους, το θυμάρι και αλατοπίπερο, χαμηλώνετε τη φωτιά τόσο ώστε το υγρό μόλις που να ανακινείται, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε το φαγητό σας για 4 ώρες.

Στη συνέχεια αποσύρετε το φαγητό σας από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να κρυώσει. Μετά βγάζετε τις φέτες κρέατος από τη κατσαρόλα, τις μεταφέρετε σε πιατέλα και αφαιρείτε και το τουλπάνι με τα μπαχαρικά.
Σουρώνετε το ζουμί, πιέζετε με ένα κουτάλι τα λαχανικά για να έχετε το μέγιστο της γεύσης τους και πετάτε ότι έχουν απομείνει στο σουρωτήρι. Ξαναρίχνετε το ζουμί στη κατσαρόλα και το βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μειωθεί στα 700 ml περίπου (3-3½ φλ. περίπου).
Προσθέτετε στη σάλτσα και το κρέας που αφήσατε στην άκρη, μαζί με τους ζωμούς του που έμειναν στο μπολ, και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 1 λ να ζεσταθεί και αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
Εν τω μεταξύ βράζετε το ζυµαρικό σας σε άφθονο αλατισµένο νερό 2 λ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Το σουρώνετε και το ξαναρίχνετε στη κατσαρόλα.
Παίρνετε τη μισή περίπου ποσότητα της σάλτσας, τη ρίχνετε στα ζυμαρικά σας, ανακατεύετε απαλά και τα αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε το μαϊντανό και τα 80 ml επιπλέον ελαιόλαδο, ανακατεύετε και σερβίρετε το κρέας με το ζυμαρικό σας με την υπόλοιπη σάλτσα. Τα πασπαλίζετε προαιρετικά με τριμμένο τυρί επιλογής σας.

Μοσχαράκι ραγού με ζυμαρικά

Πεντανόστιμο, μοσχαράκι ραγού με ζυμαρικό αρεσκείας σας. Μια συνταγή για ένα πιάτο και το Κυριακάτικο αλλά και καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Υλικά συνταγής

1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα κομμένη σε κομμάτια 4 εκ. περίπου
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κοτσάνι σέλερι, ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα τριμμένα
¾ φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ των 400 γρ. το ένα
2 φλ. τσαγιού ζεστό ζωμό βοδινού
2 κ.σ. τοματοπελτέ + 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
1-2 πρέζες κανέλλα, γαρύφαλο, πάπρικα
1/2 κιλό ζυμαρικό φετουτσίνι ή Mafaldine (Μαφαλντίνε / κυματιστό)
αλάτι πιπέρι
Τριμμένη παρμεζάνα και φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής
Σε μια ρηχή φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά, το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε σε δύο δόσεις τα κομμάτια κρέατος, τα οποία έχετε στεγνώσει καλά με χαρτί κουζίνας, για 5 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα μεταφέρετε με τσιμπίδα (μη τα τρυπάτε με πιρούνι) σε μπολ.

Στην ίδια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το κρεμμύδι, το σέλερυ και το καρότο και τα σοτάρετε για 4 λ, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ. Ξαναβάζετε το κρέας, με τους ζωμούς του, στο μπολ, ανακατεύετε για 1 λ και μετά σβήνετε με το κρασί. Τα αφήνετε να βράσουν με το κρασί μέχρι να μειωθεί κατά τα 2/3 για περίπου 3-4 λ.

Στη συνέχεια προσθέτετε το ζεστό ζωμό κρέατος στη κατσαρόλα και βράζετε το κρέας 5 λ περίπου. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ (προαιρετικά τα πολτοποιείτε στο μούλτι), το τοματοπελτέ, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.

Μόλις πάρει βράση η σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το κρέας να σιγοβράζει για 45 λ. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε, (προσθέτετε λίγο ζεστό νερό η ζωμό αν απαιτείται) και συνεχίζετε το βράσιμο για 20-25 λ ακόμα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Εν τω μεταξύ βράζετε το ζυμαρικό σας σε μπόλικο αλατισμένο, κοχλαστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το στραγγίζετε. Σερβίρετε το ζυμαρικό σας μαζί με το κρέας και πασπαλίζετε με παρμεζάνα και μαϊντανό.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share