Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Kορμός με μους σοκολάτα, ρούμι και μελομακάρονα

Κόλαση!

29 Δεκεμβρίου 2018 16:24
Kορμός με μους σοκολάτα, ρούμι και μελομακάρονα

Προετοιμασία: 1 ώρα και 30΄, Ψήσιμο: 10΄ – 15΄, Αναμονή: 5 – 6 ώρες

Υλικά (για περίπου 12 μερίδες)

Για το μπισκότο

35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. κορν φλάουρ
1 κάψουλα βανίλιας (βανιλίνη)
3 κρόκοι αυγών
40 γρ. ζάχαρη
3 ασπράδια αυγών
Για τη γέμιση

200 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο, ψιλοκομμένη
60 γρ. βούτυρο αγελάδος
5 ασπράδια από αυγά μεγάλου μεγέθους
25 γρ. ζάχαρη
5 κρόκοι από αυγά μεγάλου μεγέθους
20 γρ. ρούμι μαύρο
10 μελομακάρονα
Διαδικασία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωρισμός Κοσιώνη - Μπακογιάννη: Αποκάλυψη βόμβα για το... "διαζύγιο"!

Μπισκότο

Κοσκινίζουμε μαζί σε ένα μπολ το αλεύρι με το κορν φλάουρ και τη βανιλίνη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με τη μισή από τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.


Πλένουμε πολύ καλά τον κάδο και το σύρμα του μίξερ και τα στεγνώνουμε εντελώς ώστε να χτυπήσουμε τη μαρέγκα, η οποία επηρεάζεται αρνητικά από την υγρασία. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών στη μεσαία ταχύτητα και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σιγά-σιγά, μέχρι να έχουμε ένα ελαστικό και σταθερό μείγμα.


Ενώνουμε τα 2 μείγματα ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) και περιστρέφοντας συνεχώς το σκεύος. Με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το μείγμα των κοσκινισμένων υλικών. Απλώνουμε το μείγμα στη λαμαρίνα ώστε να είναι ομοιόμορφο και το ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε το μπισκότο και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.

Γέμιση

Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί (σε ένα ανοξείδωτο μπολ που έχουμε στερεώσει στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει) ή στο φούρνο μικροκυμάτων (για περίπου 1 λεπτό στα 600 W, διακόπτοντας ενδιαμέσως για να ανακατέψουμε, προκειμένου να μην καεί η σοκολάτα). Στη συνέχεια, ξεκινάμε να χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, στη μεσαία ταχύτητα, τα ασπράδια με τη ζάχαρη. Οταν έχουμε ένα σταθερό και ελαστικό μείγμα, σταματάμε το χτύπημα.


Ελέγχουμε αν η θερμοκρασία του μείγματος είναι 50° – 55° C, δηλαδή αρκετά χλιαρό, και προσθέτουμε τους κρόκους και το ρούμι ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη. Ενσωματώνουμε ένα μέρος από τη μαρέγκα (περίπου το 1/4) ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα ή μαρίζ, ώστε να ελαφρύνει το μείγμα και να δεχτεί την υπόλοιπη μαρέγκα, την οποία θα ενσωματώσουμε πολύ απαλά για να μη χάσει τον όγκο της.

Συναρμολόγηση

Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα από το μπισκότο. Το ακουμπάμε όμως πάλι σε αυτήν, γιατί θα μας βοηθήσει στο τύλιγμα του ρολού. Απλώνουμε πάνω στο μπισκότο τα 2/3 της μους, έτσι ώστε να είναι ομοιόμορφη παντού, αφήνοντας ένα κενό περιφερειακά για να μη χυθεί από τις άκρες. Σπάμε με τα χέρια και απλώνουμε πάνω στη μους τα μελομακάρονα. Τυλίγουμε το γλυκό σε ρολό και το τυλίγουμε με τη λαδόκολλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρήνος: Νεκρός σε τροχαίο ο Σάββας Πάττας!


Κλείνουμε τις άκρες της λαδόκολλας στρίβοντάς τες σαν να τυλίγουμε καραμέλες. Βάζουμε το ρολό στο ψυγείο να παγώσει για 4 – 5 ώρες. Βάζουμε και τη μους που μας περίσσεψε, σκεπασμένη με μια μεμβράνη, στο ψυγείο.

Καλύπτουμε το ρολό με τη μους που κρατήσαμε στην αρχή (δεν την απλώνουμε με σπάτουλα, αλλά την αφήνουμε λίγο άτσαλα απλωμένη). Στη συνέχεια κάνουμε γραμμές πάνω της με ένα πιρούνι ώστε να μοιάζει με κορμό δέντρου.

Κόβουμε λοξά τις δύο άκρες του, στο 1/4 του μήκους του κορμού, ώστε τα δύο κομμένα κομμάτια να έχουν ίδιο μήκος με το τρίτο. Τοποθετούμε τα δύο μικρά κομμάτια δεξιά και αριστερά του κορμού, ώστε να σχηματίζουν έναν λοξό σταυρό (να μοιάζουν με δύο κούτσουρα). Διακοσμούμε όπως μας αρέσει, με ξύσμα σοκολάτας, μελομακάρονα και ξυλάκια κανέλας.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share