12+1: Τα καλύτερα μαγαζιά του Κεραμεικού
Ανακαλύψτε μικρούς γαστρονομικούς θησαυρούς

Ο Κεραμεικός είναι μια συνοικία της Αθήνας με αρκετές δυσκολίες που όμως σίγουρα θα βρείτε μικρούς γαστρονομικούς θησαυρούς. Έθνικ εστιατόρια, ελληνικά παραδοσιακά ταβερνάκια, γκουρμέ εστιατόρια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε βρίσκονται εδώ. Το Athensmagazine.gr σας παρουσιάζει τις καλύτερες επιλογές. Παράλληλα δείτε και τα καλύτερα καφέ της Κυψέλης που σας περιμένουν να τα επισκεφτείτε!
Funky Gourmet
Κάθε επίσκεψη στο Funky Gourmet αποτελεί ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι. Στο αίθριο του πρώτου ορόφου με τις μεγάλες τζαμαρίες και τις ασπρόμαυρες αποχρώσεις θα δοκιμάσεις πιάτα υψηλής αισθητικής, όπως “Τάρτα αυγοτάραχο με λευκή σοκολάτα” ή “Σαλιγκάρια με φρέσκια μαύρη τρούφα”.
Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος στην κουζίνα του μετρούν ήδη 2 αστέρια Michelin (το πρώτο ήρθε το 2012, το δεύτερο δύο χρόνια αργότερα), ενώ οι χρήστες του έγκυρου ταξιδιωτικού site Τrip Αdvisor το κατατάσσουν στη 13η και 21η θέση στην Ευρώπη και τον κόσμο αντίστοιχα!
Εκτός από την πολύ προσεγμένη λίστα κρασιών, εδώ προσέχουν και τον καφέ που θα σου σερβίρουν (από τα λιγοστά εστιατόρια που φιλοξενούν specialty café) για να έχεις μια πλήρη και ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Σημείωσε βέβαια -και μην πεις ότι δεν στο είπαμε- ότι το πιο οικονομικό μενού κοστίζει 90 ευρώ το άτομο, ενώ υπάρχουν και μενού με περισσότερα πιάτα, που κοστίζουν 120 και 150 ευρώ το άτομο.
Nixon
Με προεδρικό όνομα ήταν από τα πρώτα μαγαζιά που άνοιξαν στην τότε κακόφημη γειτονιά του Κεραμεικού. Το γνωρίσαμε πρώτα σαν bar, ενώ με τον καιρό απέκτησε και κουζίνα, χωρίς, όμως, να χάνει τον αρχικό του προσδιορισμό.
Από τους αναπαυτικούς μαύρους του καναπέδες θα απολαύσεις τα πιάτα του σεφ Μάρκο Ρόσσι (μη σε ξεγελά το όνομά του, Έλληνας είναι), που ανήκει και αυτός στο νέο αίμα της ελληνικής γαστρονομίας. Το burger από φρέσκο τόνο και μαύρο ψωμί (όταν λέμε μαύρο, πιο μαύρο δεν γίνεται), με λευκό ταραμά και γουασάμπι είναι ένα από τα πιάτα star του καταλόγου. Δυνατό χαρτί και το κυριακάτικό brunch. Και αν είσαι τυχερός, όλο και κάποιο live θα πετύχεις στον διπλανό, ειδικά διαμορφωμένο, χώρο.
Αθήρι
Με καταγωγή από τη Σαντορίνη ο πάντα χαμογελαστός σεφ Αλέξανδρος Καρδάσης, άφησε πριν πολλά χρόνια τον Κορυδαλλό και εγκαταστάθηκε σε ένα όμορφο κτίριο στον Κεραμεικό. Τα πιάτα του επιμένουν ελληνικά, συμβαδίζουν με την εποχικότητα, πατάνε πάνω στη δημιουργικότητα, αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από την απλότητα των υλικών.
Λατρεμένες βελουτέ, που σου ανοίγουν την όρεξη, παραδοσιακή, αλλά καθόλου φολκλόρ φάβα από την πατρίδα του, χειροποίητα ζυμαρικά φτιαγμένα με μαεστρία και εξαιρετικά «κριθαρότα», που χυλώνονται ιδανικά είναι μερικά από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσεις. Σημείωσε επίσης ότι πέρυσι του απονεμήθηκε και βραβείο Bib Gourmand, που αφορά την καλή σχέση ποιότητας-τιμής του.
Tamarind
Ένας Ταμάρινθος, ιερό δέντρο στην Ταϊλάνδη, με πολλές ευχές στα κλαδιά του, κοσμεί το εσωτερικό του Tamarind. Ένα thai εστιατόριο, που δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα στη μεγάλη γειτονιά του Κεραμεικού. Το μενού του επιμελείται ο Ελληνο-ταϊλανδός Ben Προβής και εκτελείται από την Άντζελα Σκουρλή, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και λάτρη της κουζίνας και της κουλτούρας της Ταϊλάνδης.
Όταν ανοίγει δε ο καιρός το Tamarind επεκτείνεται με τραπεζάκια, κοκτέιλ και μουσικές στην αντικριστή πλατεία. Κάτι που δεν πρέπει να χάσεις πάντως είναι τα fishcakes (κοινώς κεφτέδες) με ψάρι και γαρίδα, όπως και το καυτερό Phad Bai Grap, που είναι μοσχαράκι σοτέ με βλαστάρια μπαμπού και τσίλι. Δοκίμασε επίσης τα πολύ ξεχωριστά κοκτέιλ, όπως το αρωματικό “The Flying Monk” με ρούμι, τζίντζερ, passion fruit και lime ή το Bloody Yum Goong με βότκα, χυμό τομάτας, tabasco και βραστή γαρίδα!
Σεϋχέλλες
Νεοταβέρνα με καρέκλες καφενείου, αρκετά στριμωγμένες στα τραπέζια. Ελληνικές πρώτες ύλες, την «ψάχνουν» με τα προϊόντα από διακεκριμένους παραγωγούς και διαθέτουν καλής ποιότητας τυριά, όπως κρασομανούρα Κιμώλου, γαλομυζήθρα και αερομανούρα Βλάστης – κάποια από τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε για το σπίτι.
Πολύ νόστιμο το φακόρυζο με καπνιστό τόνο από τον συνεταιρισμό γυναικών ψαράδων στην Κάλυμνο και το κρασάτο χταπόδι με μπιζελόφαβα. Υπάρχουν φορές που τα πιάτα δεν είναι συνεπή στην εκτέλεση. Αρκετές επιλογές σε αποστάγματα και σε χύμα επώνυμο κρασί. Λίγα εμφιαλωμένα.
Έλβις
Μπαίνεις στο μαγαζί και νομίζεις ότι έχεις έρθεις σε κάποιο μουσείο αφιερωμένο στον Έλβις. Η μόνη παραφωνία… η μυρωδιά από τα κοψίδια που σου σπάει τη μύτη και τότε καταλαβαίνεις που βρίσκεσαι. Τα πράγματα εδώ είναι απλά: ζουμερά καλαμάκια χοιρινού ή κοτόπουλου και νόστιμα μπριζολάκια να γλύφεις τα δάχτυλα σου.
Οι πατάτες έρχονται «δώρο» στο τσίγκινο πιατάκι που σερβίρονται τα καλαμάκια, ενώ όσο περιμένεις σε κερνάνε και μια ρακή. Σημείωσε, ωστόσο, ότι εδώ δεν σε παίρνει να κάνεις τον… μάγκα, γιατί σύμφωνα με μια επιγραφή σε έναν μαυροπίνακα στον τοίχο, ο χώρος προστατεύεται από τον… Τσακ Νόρις
Νούρα
Καφέ-εστιατόριο της Μέσης Ανατολής. Από το ταβάνι κρέμονται κρόσσια, τους τοίχους στολίζουν πίνακες, κόκκινοι καναπέδες και ναργιλέδες με άρωμα μήλο, γιασεμί, τριαντάφυλλο, καρπούζι, μάνγκο και πεπόνι. Έχει αλλάξει πολλά χέρια –οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες ήταν Σύροι, Αιγύπτιοι, οι τωρινοί είναι Ιρακινοί–, σταθερά όμως σερβίρονται ορίτζιναλ μεζέδες. Φαλάφελ, φούλια με αυγά και ντομάτα, κουπέπια, ταχινοσαλάτα και μπαμπαγκανούς, λεμονάτο ταμπουλέ. Ναργιλές από 1,5 έως 3€.
Rakor
Όταν πέσει η νύχτα «φωνάζει» από μακριά, μιας και είναι το πιο φωτισμένο μαγαζί της περιοχής. Το γωνιακό Rakor, από το 2011 που ήρθε στη γειτονιά του Κεραμεικού απέκτησε γρήγορα θαμώνες, αλλά και καλή φήμη ανάμεσα στα μεζεδοπωλεία της περιοχής. Δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές του, άλλωστε αλλά και το περιβάλλον του που το κάνει ελκυστικό. Τώρα μάλιστα που οι μεζέδες του συνδυάζονται με burger μας δίνει έναν ακόμη λόγο για να το επισκεφτούμε.
Mentaleaty
Ασιατικό περιποιημένο street food, όλα τα δημοφιλή πιάτα, από pad thai και noodles μέχρι μοσχάρι σε σάλτσα στρειδιού και πολλά πιάτα με ρύζι. Το τηγάνι και οι μυρωδιές του βασιλεύουν εδώ. Μοντέρνο περιβάλλον, με απλές γραμμές και μεγάλες επιφάνειες.
Η φιλοσοφία του καταστήματος περνάει και ένα ηχηρό κοινωνικό μήνυμα, καθώς σε συνεργασία με τον κοινωνικό συνεταιρισμό «Αθηνά- Ελπίς» υποστηρίζει ανθρώπους που βρίσκονται σε θεραπεία ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, οι οποίοι εργάζονται εντός.
Asian Taste
Εδώ τρώνε οι πρέσβεις και οι επίσημοι καλεσμένοι που φτάνουν από την Κίνα στην Αθήνα. «Κυριλέ» κινέζικο, δύο χρυσά λιοντάρια σε υποδέχονται στο ισόγειο, ανεβαίνεις μια σκάλα, στο πλάι της οποίας υπάρχουν ενυδρεία με καβούρια και λοιπά οστρακόδερμα που μπορείς να γευτείς.
Μεγάλη σάλα, δίχωρη, την οποία κοσμεί μια τοιχογραφία παγονιού. Αν είσαι Ελληνας, θα νιώσεις ριγμένος, καθώς από το μενού εμφανίζονται γνωστά πιάτα, ενώ οι Ασιάτες ενημερώνονται και προφορικά για ιδιαίτερους μεζέδες και λιχουδιές ημέρας άγνωστες στους Δυτικούς.
Σπεσιαλιτέ το τόφου με τσίλι και το καλαμάρι με πιπεριές. Σούπες, ορεκτικά, πάπιες και ποικιλία καντονέζικων γεύσεων αριθμημένα σε κατάλογο. Τηγανητή μπανάνα και τηγανητό παγωτό για το τέλος. Λίγα ελληνικά κρασιά, σάκε και κινέζικη μπίρα.
Tirbouson
Στην περιοχή του Κεραμεικού, βρίσκεται το Tirbouson, σε ένα παλιό μηχανουργείο που έχει μετατραπεί σε εστιατόριο, δίπλα στις γραμμές του τρένου, έχοντας μια μικρή βεράντα για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η διακόσμηση είναι πολύχρωμη και ενδιαφέρουσα με αφίσες από τα επερχόμενα γεγονότα και αυθεντικά αντικείμενα.
Κουζουλούμ
Ένας κίτρινος γερανός, ένας χειροποίητος πολυέλαιος κατασκευασμένος από μπουκάλια, πέντε ντουζιέρες που “ρέουν” φως. Jazz, soul, funk, reggae ρυθμοί δημιουργούν ένα κεφάτο περιβάλλον για το κοινό όλων των ηλικιών. Το μενού βασίζεται σε τοπικές συνταγές μαγειρεμένες λίγο πιο δημιουργικά. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει έντεκα ετικέτες που ικανοποιούν όλα τα γούστα.
Ένα βήμα από το mainstream Γκάζι, ο Κεραμεικός παραμένει μια γειτονιά ιδιαίτερη με luben στοιχεία, urban αισθητική και αρκετά alternative μαγαζάκια που αποτελούν κάθε φορά αναπάντεχη έκπληξη, δίπλα σε γνωστά μερικά από τα γνωστά γαστρονομικά στέκια της πόλης.
Εδώ θα έρθουμε για εξαιρετικό καφέ, ροφήματα, βότανα και 4 ειδών ρακόμελο (ναι καλά ακούσατε με νιότικο ή κρητικό μέλι) , ενώ γι' αυτό το οποίο φημίζεται είναι κυρίως τα γλυκά του. Έξι εξαιρετικές συνταγές που έχει επιμεληθεί ο pastry chef Χρήστος Βέργαδος, βάζουν σε πειρασμό τους απανταχού γλυκατζήδες και όχι μόνο.
Η Σαμ τα έχει με Λάθος Αγόρι
Μπορεί το όνομά του να παραπέμπει σε κινηματογραφική ταινία, όμως, είναι από τίτλο ενός βιβλίου που ακόμα γράφεται... Περιμέναμε γυναίκα, τη Σαμ, αλλά τελικά βρήκαμε δύο αγόρια (τον Αντρέα και τον Μανώλη) και μάλιστα κανένα από αυτά δεν είναι το... λάθος! Γιατί αυτό το alternative greek bistro στον Κεραμεικό μάλλον κάνει κάτι πολύ σωστά, καθώς ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει.
Comfort χώρος με λιγοστά τραπεζάκια μέσα και έξω στον urban πεζόδρομο, διατήρησε το βιομηχανικό παρελθόν του κτηρίου προσθέτοντας χαρούμενες πινελιές όπως ο τοίχος με τα μικρά κάδρα-καθρέφτες, τα κολάζ και τις παιχνιδιάρικες ζωγραφιές σαν εικονογραφήσεις από βιβλίο. Όσο για το μενού, εκεί η... Σαμ δίνει έμφαση στο τίμιο και ποιοτικό φαγητό. Ελληνικές παραδοσιακές συνταγές με κάποιες γαλλικές επιρροές στα χέρια του chef Τάσου Θεοτόκη αποκτούν μοντέρνο twist.