Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αρίθα Φράνκλιν: Μετα θάνατον τιμήθηκε με Πούλιτζερ!

Δείτε λεπτομέρειες...

19 Απριλίου 2019 14:00
Αρίθα Φράνκλιν: Μετα θάνατον τιμήθηκε με Πούλιτζερ!

Με Πούλιτζερ ειδικής μνείας βραβεύτηκε μετά τον θάνατό της, η «βασίλισσα της σόουλ» Αρίθα Φράνκλιν, για την «ανεξίτηλη συνεισφορά της στην αμερικανική μουσική και τον πολιτισμό για περισσότερες από πέντε δεκαετίες».

Η Φράνκλιν έφυγε από τη ζωή στις 16 Αυγούστου 2018 στο σπίτι της στο Ντιτρόιτ, καθώς έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας. Είναι η πρώτη γυναίκα που τιμάται με τη συγκεκριμένη, ειδική μνεία από τη θεσμοθέτησή της το 1930.

Η Σαμπρίνα Όουενς, ανιψιά της Φράνκλιν και υπεύθυνη για τη διαχείριση της περιουσίας της, δήλωσε στο Associated Press: «Η Αρίθα είναι ευλογημένη και απολαμβάνει εύνοια ακόμα και στον θάνατο. Συνεχίζει να λαμβάνει πολλά βραβεία – έλαβε σχεδόν κάθε βραβείο που μπορεί να φανταστεί κάποιος και τώρα η απονομή του βραβείου Pulitzer, είναι απλά καταπληκτική».

Η «βασίλισσα της σόουλ», κατά τη διάρκεια της καριέρας της τιμήθηκε με 18 βραβεία Grammy, 17 από τα τραγούδια της ανέβηκαν στην κορυφή των αμερικανικών charts και το 1987 έγινε η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

Ο τραγουδιστής της Κάντρι μουσικής Χανκ Ουίλιαμς, που πέθανε το 1953, τιμήθηκε με το βραβείο ειδικής μνείας από το συμβούλιο του ιδρύματος Πούλιτζερ το 2010. Η ίδια τιμητική διάκριση έχει απονεμηθεί στους μουσικούς, Ντιουκ Έλινγκτον, Μπομπ Ντίλαν, Τζον Κολτρέιν, Γουίλιαμ Σούμαν, Μίλτον Μπάμπιτ, Σκοτ Τζόπλιν, Ρότζερ Σέσιονς κ.ά.

Από τα χρόνια της εφηβείας της, η Αρίθα Φράνκλιν ασχολήθηκε επαγγελματικά με το τραγούδι και την μουσική. Στα 25 της ήταν ήδη ένα μεγάλο «αστέρι» του πενταγράμμου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της πραγματοποίησε εκατοντάδες ηχογραφήσεις και σημείωσε μουσικές επιτυχίες (για περισσότερα από 50 χρόνια) πολλές από τις οποίες έφτασαν στο νούμερο 1 των chart της Σόουλ και R&B μουσικής. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Αρίθα Φράνκλιν ήταν η σπουδαιότερη Αμερικανίδα ερμηνεύτρια της εποχής της

Βραβείο Πούλιτζερ για τον Έλληνα φωτοφράφο Άλκη Κωνσταντινίδη!

Ένας Έλληνας βρισκόταν στην ομάδα του πρακτορείου Reuters που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία «Βreaking News Photography»
Πρόκειται για τον φωτογράφο Άλκη Κωνσταντινίδη ο οποίος διακρίθηκε μαζί με την ομάδα του Reuters για την φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. O Άλκης Κωνσταντινίδης έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι ήταν τιμή του να βραβευθεί με το Πούλιτζερ μαζί με τους συναδέλφους του από το Reuters.

«Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι το μέλος της Άλκης Κωνσταντινίδης κέρδισε για δεύτερη φορά το βραβείο Πούλιτζερ, ως μέλος της φωτογραφικής ομάδας του Reuters που κάλυψε την προσφυγική κρίση στα σύνορα Μεξικού — ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος (ΕΑΞΤ), συγχαίροντας τον Άλκη Κωνσταντινίδη για την επιτυχία του. Στο μεταξύ στον λογαριασμό των Βραβείων Πούλιτζερ στο Instagram, η διοργάνωση ανήρτησε συγχαρητήριο μήνυμα για τους νικητές από το προσωπικό του Reuters, κατονομάζοντας τα μέλη της ομάδας.

 

Stars & TV

Ροή ειδήσεων

Share