Αγωνία για τον Λούκας Πέρεθ: Διαγνώστηκε με φυματίωση ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ

Η ανακοίνωση της ομάδας όπου αγωνίζεται
Αγωνία επικρατεί για τον Λούκας Πέρεθ, καθώς ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, που αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στην Αϊντχόφεν, διαγνώστηκε με φυματίωση.
Η ολλανδική ομάδα εξέδωσε ανακοίνωση χωρίς να αναφέρει το όνομα του ποδοσφαιριστή, κάτι που έκανε ο ολλανδικός Τύπος, αποκαλύπτοντας ότι ο 36χρονος θα μπει σε καραντίνα.
Το δημοσίευμα της ολλανδικής «Telegraaf» αναφέρει ότι ο Ισπανός μεσοεπιθετικός δεν θα αγωνιστεί στο υπόλοιπο της σεζόν.
Η ανακοίνωση της Αϊντχόφεν για τον Λούκας Πέρεθ
«Ένας από τους ποδοσφαιριστές της PSV διαγνώστηκε με φυματίωση. Αν και η πιθανότητα περαιτέρω μόλυνσης είναι μικρή, οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την κατάσταση ακολουθώντας τα πρωτόκολλα. Ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Η φυματίωση είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από ένα βακτήριο που συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες. Στην ενεργή μορφή, τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν μέσω του αέρα.
Ο κίνδυνος μόλυνσης για τα άτομα που βρίσκονται κοντά στον ασθενή είναι περιορισμένος. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης στην ύπαιθρο”, λέει ο πνευμονολόγος Πασκάλ Ουίλντερς», αναφέρει το δημοσίευμα.
Τι είναι η φυματίωση και τι σημαίνει όταν μολυνόμαστε με αυτή την ασθένεια
Η φυματίωση είναι νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σπανιότερα από άλλους τύπους μυκοβακτηριδίων. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά συνήθως προσβάλλει τους πνεύμονες.
Το Μυκοβατηρίδιο της φυματίωσης αναπτύσσεται παρουσία οξυγόνου και με βέλτιστη θερμοκρασία αυτή των 37 οC, ενώ επιζεί στο σκοτάδι και τα αποξηραμένα πτύελα. Καταστρέφεται σε θερμοκρασία 60 οC βαθμών κελσίου εντός 15-20 λεπτών, και είναι ευαίσθητο στο ηλιακό φώς.
Μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με την εισπνοή σταγονιδίων που περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Τα άτομα με πνευμονική φυματίωση αποβάλλουν τέτοια πολύ μικρά σταγονίδια με τον βήχα, το φτάρνισμα και τη δυνατή ομιλία. Τα άτομα αυτά μεταδίδουν συνήθως τη νόσο στους ανθρώπους που είναι σε επαφή μαζί τους αρκετές ώρες κάθε μέρα. Αυτοί μπορεί να είναι η οικογένειά τους, οι φίλοι τους ή οι συνάδελφοι στη δουλειά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που εισπνέουν τα μυκοβακτηρίδια μολύνονται, αλλά ο οργανισμός έχει την ικανότητα να αμυνθεί και να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Με αυτό τον τρόπο τα μυκοβακτηρίδια γίνονται ανενεργά, αλλά παραμένουν στον οργανισμό και μπορεί να γίνουν ενεργά αργότερα. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν αναπτύσσουν ποτέ φυματίωση, άλλοι όμως και ιδιαίτερα αυτοί που το αμυντικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο μπορεί να αναπτύξουν φυματίωση κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτοί που μολύνονται δεν αισθάνονται άρρωστοι, δεν έχουν συμπτώματα, δεν μεταδίδουν τη νόσο και συνήθως έχουν θετική δερμοαντίδραση Mantoux.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης δεν σημαίνει και νόσηση από αυτό.
Τα μυκοβακτηρίδια της φυματίωσης γίνονται ενεργά αν το αμυντικό σύστημα δεν μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξή τους. Τα ενεργά μυκοβακτηρίδια πολλαπλασιάζονται μέσα στον οργανισμό και προκαλούν νόσο. Μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σχεδόν αμέσως μετά την μόλυνση, άλλοι όμως μπορεί να αρρωστήσουν αργότερα, όταν για κάποιο λόγο εξασθενήσει το αμυντικό τους σύστημα. Περισσότερο ευαίσθητα είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, καθώς επίσης άτομα με διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, λευχαιμία ή λεμφώματα, άτομα με εθισμό στο αλκοόλ ή σε τοξικές ουσίες. Επίσης άτομα που παίρνουν κορτικοστεροειδή ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, που είναι φορείς του ΗIV, καθώς και άτομα που δεν σιτίζονται καλά.
Η εξέταση Mantoux είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να δούμε αν κάποιος έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Είναι ένα δερματικό τεστ που βασίζεται στην ενδοδερμική ένεση μικρής ποσότητας φυματινικής πρωτείνης και η αντίδραση στο τεστ διαβάζεται μετά από 2-3 ημέρες. Θετική δερμοαντίδραση Mantoux σημαίνει ότι έχω μολυνθεί με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης σε κάποια φάση της ζωής μου, δεν σημαίνει όμως ότι νοσώ. Μία θετική Mantoux, μπορεί να οφείλεται και στο εμβόλιο BCG, όμως εάν η αντίδραση είναι μεγάλη, έχετε εμβολιαστεί πριν από πολλά χρόνια ή έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει μεταδοτική φυματίωση (πνευμονική), μπορεί να οφείλεται και σε μόλυνση από το μυκοβακτηρίδιο. Αυτό θα το κρίνει ο γιατρός που θα αξιολογήσει τη Mantoux.
Επίσης υπάρχει δυνατότητα να διαπιστώσουμε αν κάποιος έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης με μια αιματολογική εξέταση που λέγεται QuantiFERON. Θετικό QuantiFERON δηλώνει ότι το άτομο έχει έρθει κάπου, κάποτε σε επαφή με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.
Στα πιο συχνά συµπτώµατα της φυµατίωσης περιλαµβάνονται:
- Έντονη αδυναμία – καταβολή
- Απώλεια βάρους
- Πυρετός ή δεκατική πυρετική κίνηση
- Νυκτερινοί ιδρώτες
- Βήχας που επιμένει, ξηρός ή και παραγωγικός
- Έλλειψη διάθεσης για φαγητό
- Αιμόπτυση
Ωστόσο, τα συμπτώματα δεν είναι χαρακτηριστικά, ενώ αυτό που ίσως θα μπορούσε να παραπέμψει προς την φυματίωση είναι η χρονιότητα των συμπτωμάτων. Ένα βήχας λόγου χάρη που κρατάει τέσσερις και έξι εβδομάδες δεν είναι ένα απλό σύμπτωμα του κοινού κρυολογήματος και πρέπει να διερευνηθεί.
Εμβόλιο υπάρχει και λέγεται BCG. Γίνεται σε βρέφη και μικρά παιδιά σε χώρες που η φυματίωση είναι σχετικά συχνή, διότι προλαμβάνει τη γενικευμένη νόσο. Στην Ελλάδα το BCG περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και γίνεται στην ηλικία των 6 ετών. Προστατεύει από τη φυματίωση περίπου το 50% όσων εμβολιάζονται, αλλά προστατεύει σε πολύ υψηλό ποσοστό από τις βαριές μορφές της νόσου. Αν έχετε εμβολιαστεί με BCG, μπορεί να έχετε θετική Mantoux.
Μπορεί όμως η θετική Mantoux να οφείλεται και σε μόλυνση από το μυκοβακτηρίδιο όταν:
- η αντίδραση είναι μεγάλη
- έχετε εμβολιαστεί πριν από πολλά χρόνια
- έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει μεταδοτική φυματίωση
Πολλοί άνθρωποι που μολύνονται με το μυκοβακτηρίδιο δηλαδή έχουν «λανθάνουσα φυματική λοίμωξη», δεν αρρωσταίνουν ποτέ από φυματίωση. Υπάρχουν όμως κάποιοι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν όπως:
- φορείς του HIV
- άτομα που είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με άρρωστο που έχει μεταδοτική φυματίωση (πνευμονική)
- άτομα που μολύνθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια
- βρέφη και μικρά παιδιά
- άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και έχουν εξασθενημένο αμυντικό σύστημα
- ηλικιωμένοι, τρόφιμοι ιδρυμάτων, φυλακισμένοι, άστεγοι
Στις περιπτώσεις αυτές έχει νόημα η χορήγηση προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής, συνήθως για 6 μήνες. Αυτό ελαττώνει την πιθανότητα νόσησης, χωρίς όμως να την αποκλείει.
Η φυματίωση σχεδόν πάντα μπορεί να θεραπευτεί, πρέπει όμως να λαμβάνονται περισσότερα από ένα φάρμακα και για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αριθμός των μικροβίων που πρέπει να σκοτωθεί είναι μεγάλος αλλά και για να αποφευχθεί η ανάπτυξη στελεχών του μυκοβακτηριδίου που είναι ανθεκτικά σε κάποιο ή κάποια φάρμακα. Σημειώνεται ότι σήμερα κυκλοφορούν τέτοια ανθεκτικά στελέχη και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζεται διεθνώς με ιδιαίτερη προσοχή. Συνήθως, 2-4 εβδομάδες μετά την έναρξη θεραπείας με κατάλληλα φάρμακα, το άτομο που νοσεί δεν μεταδίδει πια τα μυκοβακτηρίδια στους άλλους. Έτσι, εάν το επιτρέπει η όλη του κατάσταση, σύμφωνα με το γιατρό του, μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες.
Τα μικρόβια της φυματίωσης σκοτώνονται πολύ αργά. Χρειάζονται το λιγότερο 6 μήνες για να σκοτωθούν όλα τα μυκοβακτηρίδια. Πιθανότατα, θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μόλις μερικές εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας. Αλλά προσοχή! Εάν δεν συνεχίσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας συστηματικά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Τα μυκοβακτηρίδια θα αρχίσουν πάλι να αναπτύσσονται, ενώ μπορούν να γίνουν ανθεκτικά στα φάρμακα που παίρνετε. Τότε θα χρειαστεί να πάρετε καινούργια φάρμακα, για περισσότερο χρόνο και τα οποία έχουν περισσότερες παρενέργειες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας.
Το πιο σημαντικό είναι να παίρνετε όλα σας τα φάρμακα όπως σας έχει πει ο γιατρός σας. Θα πρέπει ακόμα να πηγαίνετε σε όλα τα ραντεβού με το γιατρό σας, ο οποίος θα βλέπει πως πάτε. Μη διστάζετε να λέτε στο γιατρό σας οτιδήποτε νομίζετε ότι δεν πηγαίνει καλά. Αν πάσχετε από πνευμονική φυματίωση, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας:
- Το πιο σημαντικό είναι να παίρνετε τα φάρμακά σας
- Καλύπτετε το στόμα σας με ένα μαντήλι όταν βήχετε, φταρνίζεστε ή γελάτε και τοποθετήστε το σε μία σακούλα την οποία θα κλείσετε καλά και θα την πετάξετε
- Μην πηγαίνετε στη δουλειά ή στο σχολείο και αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε
- Αερίζετε συχνά το δωμάτιό σας
Θυμηθείτε ότι η φυματίωση μεταδίδεται μέσω του αέρα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να μολυνθούν με τα μαντήλια, τα σεντόνια, τα κοινά πιάτα και μαχαιροπίρουνα, τα ποτήρια και τις τουαλέτες. Δύο με τρεις εβδομάδες συνήθως μετά την έναρξη της θεραπείας, δεν μεταδίδετε πια τα μυκοβακτηρίδια στους άλλους. Εάν συμφωνεί και ο γιατρός σας μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας ασχολίες