Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Θλίψη στην Πορτογαλία και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο - Πέθανε ο θρυλικός Αρτούρ Ζόρζε

«Έφυγε» ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής και κορυφαίος προπονητής

22 Φεβρουαρίου 2024 18:14
Θλίψη στην Πορτογαλία και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο - Πέθανε ο θρυλικός Αρτούρ Ζόρζε
Από Κυριάκος Μελλίδης

Βαρύ πένθος για την Πόρτο και το πορτογαλικό ποδόσφαιρο. Σε ηλικία 78 ετών πέθανε ο Αρτούρ Ζόρζε, ένας απ’ τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία της χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τους «δράκους». Κυρίως λόγω του Πρωταθλητριών που κατέκτησε το 1987, επικρατώντας στον τελικό επί της Μπάγερν Μονάχου.

Είχε εργαστεί και στην Παρί Σεν Ζερμέν με την οποία μάλιστα πήρε το πρωτάθλημα Γαλλίας το 1994. Η οικογένειά του ανακοίνωσε το θάνατό του, αναφέροντας σχετικά:

«Με βαθιά λύπη η οικογένεια του Αρτούρ Ζόρζε Μπράγκα ντε Μέλο Τεϊσέιρα ανακοινώνει τον θάνατό του σήμερα το πρωί στη Λισαβόνα μετά από μακρά ασθένεια. Πέθανε ειρηνικά, περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του».

πρωταθλητρια-ευρωπησ-1987-πορτο
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1987, Πόρτο

Υπήρξε διεθνής επιθετικός με την Πορτογαλία. Ως προπονητής είχε το… κερασάκι στην τούρτα το 1987 με το Πρωταθλητριών της Πόρτο. Παράλληλα κατέκτησε τρία πρωταθλήματα στη χώρα του. Εργάστηκε πέρα απ’ τους «δράκους» στην Εθνική Πορτογαλίας, την Μπενφίκα και είχε δύο θητείες στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ως ποδοσφαιριστής είχε πάρει τέσσερα πρωταθλήματα με την Μπενφίκα. Σε 316 συμμετοχές είχε 215 γκολ και υπήρξε διεθνής με την Πορτογαλία.

Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο - Πέθανε ο Αντρέας Μπρέμε

Θλίψη σκόρπισε στον παγκόσμιο αθλητισμό η είδηση του θανάτου του Αντρέας Μπρέμε, του θρύλου του γερμανικού ποδοσφαίρου που είχε κερδίσει με τα «πάντσερ» το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγο καιρό έφυγε από την ζωή ο νέος προπονητής της Στρόμσγκοντσετ. Ο σπουδαίος αριστερός μπακ πέθανε στα 63 του χρόνια από ανακοπή καρδιάς. Ο Μπρέμε ένιωσε δυσφορία στο σπίτι του στο Μόναχο και διακομίστηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ωστόσο ήταν αργά για να σωθεί.

Είχε φτάσει, επίσης, στον τελικό του Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό και στον τελικό του Euro 1992 χάνοντας τον τίτλο από την Αργεντινή και τη Δανία αντίστοιχα. Συνολικά είχε 86 συμμετοχές και 8 γκολ με το εθνόσημο. Σε επίπεδο συλλόγων αγωνίστηκε κυρίως σε Καϊζερλάουτερν, Μπάγερν, Μίλαν, Σαραγόσα και Ίντερ κατακτώντας μεταξύ άλλων τρία πρωταθλήματα, καθώς επίσης και το Κύπελλο UEFA με την Ίντερ το 1991.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share