Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Η «κατάρα» της Ιαπωνίας από το 1940 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σοκ!

25 Μαρτίου 2020 11:24
Η «κατάρα» της Ιαπωνίας από το 1940 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ανακοίνωσε χθες την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού με τη χώρα να έχει αποκτήσει «κατάρα» με την τέλεση της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης.

Η ΔΟΕ και το Τόκιο, έπειτα από πολλές αντιδράσεις, αναγκάστηκαν να πάρουν αυτή την απόφαση, με τους Αγώνες να παίρνουν παράταση για έναν χρόνο και να διεξάγονται στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» το καλοκαίρι του 2021.

Η Ιαπωνία, ωστόσο, φαίνεται πως έχει μία... κατάρα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς υπάρχει και η αναβολή του 1940. Οι Ιάπωνες το 1936 πήραν το χρίσμα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1940, ωστόσο ο πόλεμος με την Κίνα και η έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου οδήγησαν στην οριστική αναβολή.

Το 1938, με την Ιαπωνία να χρειάζεται πόρους για τις μάχες με την Κίνα (σ.σ. γνωστός και ως Β΄ Σινοϊαπωνικός Πόλεμος), ήρθε η απόφαση από το Τόκιο για την παραίτησή του από τη διοργάνωση των Αγώνων, ενώ έως τότε οι Ιάπωνες υποστήριζαν πως οι Ολυμπιακοί θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Έτσι, λοιπόν, η ΔΟΕ αποφάσισε να αναθέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ελσίνκι, ωστόσο η έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή τους και αναβλήθηκαν οριστικά, όπως συνέβη και με τους επόμενους Αγώνες του 1944 στο Λονδίνο.

Κραυγή αγωνίας από την Κατερίνα Στεφανίδη: «Θέλετε να βάλετε την υγεία όλων μας σε κίνδυνο;»

Μεγάλες πιέσεις δέχονται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιαπωνίας, ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο να ακυρωθούν για φέτος, αλλά προς το παρόν αμφότερες προτιμούν να παρακολουθήσουν την κατάσταση, παρότι μάλιστα ο πρόεδρος της δεύτερης έχει βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό.

Οι αθλητές, πάντως, επιμένουν πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να γίνουν φέτος και ασκούν ασφυκτική πίεση πια, με την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη και παγκόσμια πρωταθλήτρια, Κατερίνα Στεφανίδη, να βγάζει κραυγή αγωνίας εναντίον της ΔΟΕ, ρωτώντας την αν θέλει να επιμείνει να βάζει σε κίνδυνο την υγεία όλων μας, προκειμένου να γίνουν οι Αγώνες.

Η ίδια, παράλληλα, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΔΟΕ, επισημαίνει πως δεν έχει καμία σχέση αυτό που συμβαίνει, με το ποια θα είναι η κατάσταση σε 4 μήνες και πρέπει άμεσα να μπει ένα «STOP».

«Δεν έχει να κάνει με το πώς θα είναι η κατάσταση σε 4 μήνες, αλλά με το πώς είναι τώρα. Θέλει η ΔΟΕ να συνεχίσει να βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας, την υγεία των οικογενειών μας και τη δημόσια υγεία, για να προπονούμαστε καθημερινά; Μας βάζετε σε κίνδυνο τώρα, σήμερα, όχι σε 4 μήνες», ανέφερε μέσω Twitter η Ολυμπιονίκης.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share