Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Europa League: Πρεμιέρα με εκπλήξεις και θέαμα! (Video)

Όλα τα αποτελέσματα

20 Σεπτεμβρίου 2019 08:12
Europa League: Πρεμιέρα με εκπλήξεις και θέαμα! (Video)

Η «πρωτάρα» σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης, Βόλφσμπεργκ, έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League. Champions League: Διασυρμός της Ρεάλ στο Παρίσι! Σπουδαίο διπλό για Λοκομοτίβ στη Γερμανία! (Video)

Τη σεζόν 2015/2016 η αυστριακή ομάδα είχε συμμετάσχει στους προκριματικούς της ίδιας διοργάνωσης, αλλά είχε αποκλειστεί από την Ντόρτμουντ με 2 ήττες (0-1, 0-5), ωστόσο, στην «παρθενική» της συμμετοχή σε φάση ομίλων κατάφερε να περάσει με το επιβλητικό 4-0 από την έδρα της κατόχου δύο ευρωπαϊκών Kυπέλλων, Γκλάντμπαχ.

Έκπληξη σημειώθηκε και στην πόλη Ράζγκραντ της Βουλγαρίας, όπου η Λουντογκόρετς διέλυσε με 5-1 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία είχε προηγηθεί στο ξεκίνημα της αναμέτρησης. Οι γηπεδούχοι, όμως, «απάντησαν» με 5 γκολ στο δεύτερο μέρος απέναντι στο «φάντασμα» των Ρώσων.

Τα 5 καλύτερα γκολ του Γιουρόπα Λιγκ (19/9)

Η Άλκμααρ των 10 παικτών από το 27΄ (αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη ο Σβένσον) κατάφερε να μείνει «όρθια» στο Βελιγράδι απέναντι στην Παρτιζάν (2-2), ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δυσκολεύτηκε πάρα πολύ για να κάμψει την αντίσταση της Αστάνα στο Ολντ Τράφορντ (1-0).

Την πρώτη της νίκη σε ομίλους του Europa League πήρε η Σλόβαν Μπρατισλάβας με 4-2 επί της Μπεσίκτας, χάρις στα γκολ των Λιούμπισιτς και Μόχα στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Συνολικά, στα 24 ματς των 12 ομίλων του Europa League μπήκαν 75 γκολ!

Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League

1ος ΟΜΙΛΟΣ

ΑΠΟΕΛ-Ντουντελάνζ 3-4

Καραμπάχ-Σεβίλλη 0-3

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Κοπεγχάγη-Λουγκάνο 1-0

Ντιναμό Κιέβου-Μάλμε 1-0

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Βασιλεία-Κράσνονταρ 5-0

Χετάφε-Τραμπζονσπόρ 1-0

4ος ΟΜΙΛΟΣ

ΛΑΣΚ Λίντσερ-Ρόζενμποργκ 1-0

Αϊντχόφεν-Σπόρτινγκ Λισσαβόνας 3-2

5ος ΟΜΙΛΟΣ

Κλουζ-Λάτσιο 2-1

Ρεν-Σέλτικ 1-1

6ος ΟΜΙΛΟΣ

Σταντάρ Λιέγης-Γκιμαράες 2-0

Άϊντραχτ Φρανκφούρτης-Άρσεναλ 0-3

7ος ΟΜΙΛΟΣ

Ρέιντζερς-Φέγενορντ 1-0

Πόρτο-Γιουνγκ Μπόις 2-1

8ος ΟΜΙΛΟΣ

Εσπανιόλ-Φερεντσβάρος 1-1

Λουντογκόρετς-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 5-1

9ος ΟΜΙΛΟΣ

Βόλφσμπουργκ-Αλεξάντρια 3-1

Γάνδη-Σεντ Ετιέν 3-2

10ος ΟΜΙΛΟΣ

Γκλάντμπαχ-Βόλφσμπεργκ 0-4

Ρόμα-Μπασακσεχίρ 4-0

11ος ΟΜΙΛΟΣ

Γουλβς-Μπράγκα 0-1

Σλόβαν Μπρατισλάβας-Μπεσίκτας 4-2

12ος ΟΜΙΛΟΣ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Αστάνα 1-0

Παρτιζάν-Αλκμάαρ 2-2

Europa League: Άγγιξε το θαύμα η ΑΕΚ!

Europa League: Πόσο μετράει η φανέλα της (και πόσο αδίκησε τον εαυτό της με την επιλογή Καρντόσο) έδειξε εμφατικά η ΑΕΚ!

Κάνοντας μια συγκλονιστική εμφάνιση, η «Ένωση» πανικόβαλε την Τράμπζονσπορ μέσα στην καυτή της έδρα και άγγιξε το θαύμα της πρόκρισης (0-2). Μαύρη σελίδα για τον ΠΑΟΚ!

Μεταμορφωμένη τακτικά και ψυχολογικά, η ομάδα του Κωστένογλου στρίμωξε από το 25λεπτο τους Τούρκους (με τα γκολ των Λιβάγια και Μάνταλου) και αν δεν ήταν τόσο εξαντλημένη, θα πανηγύριζε μια επική ανατροπή.

Κατάθεση ψυχής απ’ όλους τους «κιτρινόμαυρους», που αποχαιρέτησαν με ψηλά το κεφάλι την Ευρώπη και ανανέωσαν την πίστη του κόσμου τους για τους εν Ελλάδι στόχους.

Πώς έπαιξε

Με την αναμενόμενη σύνθεση (αλλά και διάταξη στο γήπεδο) παρέταξε την ΑΕΚ ο Νίκος Κωστένογλου. Ο υπηρεσιακός τεχνικός της «Ένωσης» επέλεξε σύστημα 3-5-2, με τον Τσιγκρίνσκι να κάνει την πρώτη του επίσημη συμμετοχή και να παίρνει θέση λίμπερο. Κατά τ’ άλλα, ο Γαλανόπουλος είδε ενδεκάδα έπειτα από καιρό, ο Μάνταλος αγωνίστηκε πρώτη φορά φέτος ως «δεκάρι» και παρτενέρ του Λιβάγια στην επίθεση επιλέχθηκε ο Ολιβέιρα.

Το ματς

Πριν τη σέντρα έμοιαζε αδύνατο. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστευαν στο θαύμα. Ευτυχώς όμως για την ΑΕΚ, ο Κωστένογλου κι οι παίκτες του συμπεριλαμβάνονταν σε αυτούς. Γράφοντας εκεί που πρέπει την καυτή ατμόσφαιρα και «φωνάζοντας» από το πρώτο λεπτό πόσο απελευθερωμένοι ένιωθαν, οι «κιτρινόμαυροι» έδειξαν ότι σήμερα θα ήταν άλλος το αφεντικό. Αφού ήλεγξαν λοιπόν το παιχνίδι και προειδοποίησαν με πονηρό (και ελάχιστα άστοχο) φάουλ του Μάνταλου, μετέτρεψαν την άνεση των Τούρκων σε πανικό.

Αρκούσε να δώσει το σύνθημα ο Λιβάγια (μετά την πίεση του Ολιβέιρα στους αμυντικούς) και με αρχοντικό τελείωμα να βάλει την πρώτη σπίθα. Διότι λίγα λεπτά αργότερα η σπίθα έγινε… φωτιά στα μπατζάκια της Τράμπζονσπορ: Εξαιτίας μιας ακόμα ενέργειας του Ολιβέιρα (που κέρδισε έξυπνα πέναλτι από τον Μίκελ) και μιας ψύχραιμης εκτέλεσης του Μάνταλου που βούβανε για τα καλά την εξέδρα. Αυτό ήταν… Η ΑΕΚ είχε γίνει κυρίαρχος. Πέρα από τ’ άλλα, οι Τούρκοι έχασαν και τον πολύτιμο Ομούρ. Και θα έχαναν και τ’ αυγά και τα πασχάλια, αν ο Ολιβέιρα δεν νικιόταν στο τετ-α-τετ από τον Τσακίρ (ή ο διαιτητής έδινε πέναλτι στο διπλό τράβηγμα φανέλας που του έγινε νωρίτερα).


Με την εικόνα που είχε λοιπόν το ματς, το ημίχρονο φαινόταν λύτρωση για την Τράμπζονσπορ. Και όντως έτσι αποδείχθηκε. Διότι με το ξεκίνημα κιόλας του β’ μέρους οι Τούρκοι αντεπιτέθηκαν. Χρειάστηκε σωτήρια επέμβαση του Οικονόμου (σε κοντινό πλασέ του Σάρι) και το οριζόντιο δοκάρι (σε κόντρα που έβαλε ο Μπακάκης στον Ενουακουέμε) για να μείνει ανέπαφη η εστία της ΑΕΚ. Αυτό ωστόσο δεν πτόησε το ηθικό των «κιτρινόμαυρων». Δεν κλόνισε την πίστη τους στο τρίτο γκολ (το οποίο έψαχναν διαρκώς με ωραίες αντεπιθέσεις). Ούτε προβλημάτισε την άμυνά της, η οποία έδειχνε απροσπέλαστη.

Ενώ τα πάντα όμως έδειχναν υπέρ της ΑΕΚ, υπήρχε ένα μεγάλο μειονέκτημα: Η εμφανής (και όλο πιο αυξανόμενη) κούραση. Αυτή που ανάγκασε τον Κωστένογλου να αποσύρει τον εξαιρετικό -αλλά εξαντλημένο- Γαλανόπουλο και να βάλει στη θέση του τον Κρίστισιτς. Κι αυτή που δεν άφηνε καθαρό μυαλό ώστε οι (πολλές) επιθέσεις με καλές προδιαγραφές να φτάσουν σε ψύχραιμη τελική επιλογή. Ωστόσο, ούτε εξουθενωμένοι παραδόθηκαν οι παίκτες του Κωστένογλου.

Χάρη και στον Μπάρκα (που επενέβη σε σουτ των Παρμάκ-Ενουακουέμε) έμειναν ως το τελευταίο δευτερόλεπτο στο παιχνίδι της πρόκρισης. Αφότου έχασαν λοιπόν και τον Λόπες στις καθυστερήσεις (που είδε κόκκινη για ν’ αποτρέψει τετ-α-τετ του Εκουμπάν), ανάγκασαν τους αρχικά μπλαζέ αντιπάλους τους να κάνουν καθυστερήσεις και το κοινό τους να πάρει βαθιά ανάσα ανακούφισης όταν άκουσε το σφύριγμα της λήξης.

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΤΡΑΜΠΖΟΝΣΠΟΡ (Ουνάλ Καραμάν): Τσακίρ, Σόσα, Ενουακουέμε, Ομούρ (44’ λ.τ. Σάρι, 83’ Ερντογάν), Μίκελ (36’ Σέρλοθ), Ιβανίλντο, Εκουμπάν, Κάμπι, Περέιρα, Παρμάκ, Νοβάκ

Στον πάγκο έμειναν οι: Ερτσέ, Τουρκμέν, Χοσεϊνί, Αβντιγάι

ΑΕΚ (Νίκος Κωστένογλου): Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου (88’ Κλωναρίδης), Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Λόπες, Σιμόες, Γαλανόπουλος (58’ Κρίστισιτς), Μάνταλος (82’ Γιακουμάκης), Λιβάγια, Ολιβέιρα

Στον πάγκο έμειναν οι: Τσιντώτας, Σβάρνας, Παουλίνιο, Βέρντε

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)
ΓΗΠΕΔΟ: «Σενιόλ Γκιουνές»

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Μαύρη σελίδα για τον ΠΑΟΚ!

Europa League: Αμφίρροπες μάχες για την είσοδο στους ομίλους

Europa League: Ποια Τράμπζονσπορ; ΑΕΚ είσαι!

Διαβάστε περισσότερα από τον κόσμο των sports στο Athensmagazine.gr

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share