Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Γιατί η Ελληνική θεραπευτική αγωγή που κάνει θραύση στους Ολυμπιακούς παρουσιάζεται σαν ξένη;

14 Αυγούστου 2016
Γιατί η Ελληνική θεραπευτική αγωγή που κάνει θραύση στους Ολυμπιακούς παρουσιάζεται σαν ξένη;

Άρθρο αμερικανικής εφημερίδας αναδεικνύει την ελληνική καινοτομία με τις «βεντούζες» του Μάικλ Φελπς, οι οποίες θεωρήθηκαν λανθασμένα από αρκετά media ως κινεζικής προέλευσης.

Οι κόκκινες κηλίδες στο σώμα του Μάικλ Φελπς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το αποτέλεσμα της θεραπευτικής αγωγής με την ονομασία «cupping», δηλαδή «βεντούζες».

Η συγκεκριμένη τεχνική, η οποία έχει φυσικά ελληνική προέλευση, αυξάνει τη ροή του αίματος και βοηθάει στην ανακούφιση των κουρασμένων μυών. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι κόκκινες κηλίδες μείνανε στο σώμα του Φελπς γιατί οι κούπες που χρησιμοποιήθηκαν για τις «βεντούζες» μείνανε για πολύ ώρα πάνω του. Ωστόσο, αρκετά media παγκοσμίως έκαναν λόγο για κινεζική προέλευση της συγκεκριμένης θεραπευτικής αγωγής.

Σε άρθρο της εφημερίδας Chicago Tribune τονίζεται το γεγονός ότι η ελληνική καινοτομία πάνω στην ιατρική υποβαθμίστηκε για ακόμα μία φορά, με το κείμενο να επισημαίνει την ελληνική προέλευση της συγκεκριμένης αγωγής.

Ο δημοσιογράφος Τζον Κας υπογραμμίζει πως οι «βεντούζες» προέρχονται από την εποχή του Ιπποκράτη και γράφει για τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή διατηρήθηκε μέσα στην ελληνική παράδοση από γενιά σε γενιά φτάνοντας να χρησιμοποιείται ως τις μέρες μας από μεγάλους αθλητές, όπως ο Φελπς, στις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Οι «βεντούζες», όπως γράφει, αποτελούσαν τη θεραπευτική αγωγή των γιαγιάδων στην Ελλάδα όταν τα παιδιά τους αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα ή κάποιο κρυολόγημα. Το αν η συγκεκριμένη τακτική έχει πραγματικά επιστημονική βάση είναι κάτι που όπως επισημαίνει ο Κας «δεν έχει νόημα, από τη στιγμή που κάνει τη δουλειά της».

Κλείνοντας την αναφορά του, ο Κας για ακόμα μια φορά επισημαίνει την αδικία του να οικειοποιούνται άλλες χώρες, εξ αιτίας των media, αυτή τη θεραπευτική αγωγή, προσθέτοντας ότι δεν μένει τίποτε άλλο από το να δούμε κάποια χώρα να καυχιέται ότι εφηύρε το ελληνικό γιαούρτι…

Τα καλύτερα της ημέρας:

Ο απόλυτος χαμός στον Πειραιά: Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι - Ποια θα ταξιδέψουν με καθυστέρηση

Μείναμε άφωνοι! Δείτε πως είναι σήμερα ο Γιώργος και ο Νίκος Ελευθέρας - Θα τρίβετε τα μάτια σας

Μία τίγρης έτρεξε πάνω στο σκύλο της. Η συνέχεια θα σας συγκλονίσει (VIDEO)

Δείτε ακόμη στο AthensMagazine.gr:

Τραγωδία! 6χρονος χτύπησε μέχρι θανάτου τη νεογέννητη αδερφούλα του

H Σμαραγδένια Ακτή: Κρυστάλλινα νερά, ιστορία, πολιτισμός και καλό φαγητό (PHOTOS)

Πανέμορφη ιστορία: Πριν οκτώ χρόνια ένας 13χρονος φωτογραφήθηκε με τον Μάικλ Φελπς και σήμερα τον νίκησε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων!

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share