Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021

Έριξε στο νεροχύτη μαγειρική σόδα και ξύδι και απαλλάχτηκε από το μεγαλύτερο βασανιστήριο κάθε νοικοκυράς

Θα σας λύσει τα χέρια!

16 Οκτωβρίου 2020 07:12
Έριξε στο νεροχύτη μαγειρική σόδα και ξύδι και απαλλάχτηκε από το μεγαλύτερο βασανιστήριο κάθε νοικοκυράς
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Θα σας αφήσει άφωνους το αποτέλεσμα της τοποθέτησης μαγειρικής σόδας και ξυδιού στον νεροχύτη, με τα δύο αυτά υλικά να φέρνουν ένα μικρό θαύμα.

Η μαγειρική σόδα, ως απαλό λειαντικό, βοηθά στην αφαίρεση λεκέδων και αλάτων από το νεροχύτη ή τον νιπτήρα. Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα σε όλο το νεροχύτη και τρίβουμε με ένα σφουγγάρι.

μαγειρική σόδα ξύδι

«Μπορείτε να αναμείξετε την σόδα με 20 - 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο για να προσδώσετε άρωμα και να βάλετε στο σφουγγάρι ελάχιστο απορριπαντικό πιάτων πριν τρίψετε τον νεροχύτη. Ο συνδυασμός αυτός δίνει αίσθηση φρεσκάδας» λέει η Μπέκι Ράπιντσακ, ειδικός στο καθάρισμα (διατηρεί το κανάλι «Clean Mama» στο Youtube). Επίσης, μπορούμε να αναμείξουμε την μαγειρική σόδα με λεμόνι.

Για να ξεβγάλουμε, χρησιμοποιούμε ξύδι και μετά ζεστό νερό για επιπλέον απολύμανση, ενώ εδώ μπορείτε να μάθετε πώς μπορεί να σας βοηθήσει η μαγειρική σόδα με τις εστίες της κουζίνας.

Αν θέλετε να γίνετε αθλητές πρέπει να έχετε στην καθημερινότητά σας τη μαγειρική σόδα - Αυτός είναι ο πιο βασικός λόγος

Όσοι θέλετε να γίνετε αθλητές, πρέπει να έχετε συγκεκριμένες συνήθειες στην καθημερινότητά σας και μία εξ αυτών είναι το να έχετε σε αυτή τη μαγειρική σόδα και υπάρχει βασικός λόγος, ενώ μπορείτε να την χρησιμοποιείτε και ως αποσμητικό.

Οι πιθανοί παράγοντες που συνεισφέρουν στην κόπωση, κατά την διάρκεια της έντονης άσκησης, είναι η μειωμένη παραγωγή ενέργειας στους μύες, όπως και η συσσώρευση διαφόρων μεταβολιτών. Σε άσκηση παρατεταμένης υπο-μέγιστης προσπάθειας, πολύ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει η εξάντληση των ενεργειακών υποστρωμάτων. Επιπρόσθετα, παράγοντες όπως η υπερθερμία, η αφυδάτωση και η διαταραχή της οξεοβασικής ισορροπίας των μυών, μπορούν να εντείνουν το αίσθημα κόπωσης σε έναν αθλητή.

Το διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα) είναι ένα αλκαλικό άλας που χρησιμεύει στη ρύθμιση της οξύτητας στον οργανισμό. Χρησιμοποιείται ευρέως στον πρωταθλητισμό και πιστεύεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αθλητική απόδοση, όταν λαμβάνεται σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες. Σαν βασικό αποτέλεσμα αναφέρεται η καθυστέρηση της μυϊκής κόπωσης. Θα μπορούσε όμως η χρήση του να λειτουργήσει βοηθητικά σε κάθε προσπάθεια, ανεξάρτητα από το επίπεδο του αθλητή. Σε έναν υγιή άνθρωπο, σε κατάσταση ηρεμίας, το pH του αρτηριακού αίματος είναι ελαφρώς αλκαλικό, περίπου 7.4 και το pH του μυός 7. Μετά από έντονη άσκηση, το αρτηριακό pH μπορεί να μειωθεί σε 7.1, ενώ το pH του μυός σε 6.8. Η μείωση αυτή παρατηρείται λόγω της συσσώρευσης ιόντων υδρογόνου (Η+) στο εσωτερικό του μυός, που προκύπτει είτε λόγω αυξημένης παραγωγής γαλακτικού οξέος, είτε γιατί ο ρυθμός παραγωγής Η+ είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό απομάκρυνσής τους από τον μυ. Η αύξηση των Η+ και η μεταβολική οξέωση, όμως, έχουν σαν αποτέλεσμα να εμφανίζεται γρηγορότερα μυϊκός κάματος και άρα να μειώνεται η απόδοση του αθλητή. Για τον λόγο αυτό, το σώμα μας έχει ομοιοστατικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν την ισορροπία παραγωγής και απομάκρυνσης Η+.

μαγειρική σόδα αθλητές

Η μαγειρική σόδα φαίνεται ότι βοηθά σε αθλήματα που διαρκούν 1-7 λεπτά, αλλά απαιτούν μεγάλη ένταση. Τέτοια αθλήματα είναι το τρέξιμο (400-1500m), η κολύμβηση (100-400m), η ποδηλασία, η κωπηλασία κ.ά.

Σε αυτά τα αθλήματα, η χορήγηση διττανθρακικού νατρίου φαίνεται να επιφέρει βελτιώσεις, αφού μειώνει την ενδοκυτταρική οξείδωση, ενώ αυξάνει τον χρόνο εξάντλησης και την μέγιστη παραγωγή δύναμης. Μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε αθλήματα που περιλαμβάνουν μικρά χρονικά διαστήματα υψηλής δύναμης και ταχύτητας, όπου χρησιμοποιείται το αναερόβιο σύστημα παραγωγής ενέργειας και παράγεται μεγάλη ποσότητα γαλακτικού οξέος, ενώ μεσολαβούν μικρά διαλείμματα ανάπαυσης. Τέτοια είναι οι επαναλαμβανόμενες δοκιμασίες υψηλής έντασης (π.χ. σειρά από επαναλαμβανόμενα ποδηλατικά σπριντ), αλλά και σε αθλήματα που έχουν χαρακτήρα παρατεταμένης διαλειμματικής άσκησης, όπως πολλά ομαδικά αθλήματα (π.χ. ποδόσφαιρο, υδατοσφαίριση κ.ά.).

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η απαραίτητη ανεκτή δόση διττανθρακικού νατρίου που θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοση ενός αθλητή είναι 300mg διττανθρακικού νατρίου ανά κιλό σωματικού βάρους, 90 λεπτά πριν την άσκηση με κατανάλωση 1L νερό.

Πηγή: Itrofi.gr

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share