Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Καθαρίστε μόνοι σας το κλιματιστικό του σπιτιού σας - Θα σας λύσει τα χέρια

Εξοικονομήστε χρήματα

4 Μαΐου 2020 17:15
Καθαρίστε μόνοι σας το κλιματιστικό του σπιτιού σας - Θα σας λύσει τα χέρια
Από Δανάη Πάλμου

Θέλετε να συντηρήσετε και να καθαρίσετε το κλιματιστικό σας μόνοι σας, μιας και σιγά σιγά θα πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία; Αυτός είναι ο πιο οικονομικός τρόπος!

Το καλοκαίρι πλησιάζει και το κλιματιστικό είναι ο καλύτερος σύμμαχος. Αν συντηρείτε συχνά το κλιματιστικό σας σίγουρα θα εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά και θα βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα μέσα στο χώρο που κλιματίζεται. Βέβαια, να υπενθυμίσουμε ότι λόγω του κορωνοϊού έχουν δοθεί οδηγίες για την χρήση του από τους ειδικούς.

Τι χρειάζεται να έχουμε; Ένα κατσαβίδι σταυρωτό, ένα πινέλο, ένα καλό καθαριστικό, μια τρόμπα (βρίσκεται εύκολα στα σούπερ μάρκετ και δεν στοιχίζει πάνω από 25 ευρώ) και μια σκάλα ή σκαλοπατάκι, ώστε να πλησιάσουμε την εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού με ασφάλεια.

Στην εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού ξεκινάμε από τα φίλτρα. Στις δύο άκρες (δεξιά και αριστερή) της μονάδας υπάρχουν δύο εγκοπές, που μας διευκολύνουν να ανοίξουμε τη «μάσκα» του κλιματιστικού. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε τα δύο φίλτρα (που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη «μάσκα») και να τα καθαρίσουμε με κρύο νερό στο μπάνιο.

Κάτω από τα φίλτρα βρίσκεται ο εξατμιστής του κλιματιστικού μας. Χρησιμοποιώντας την τρόμπα (γεμάτη με νερό και διαλυμένο καθαριστικό) ψεκάζουμε άφοβα τον εξατμιστή και στη συνέχεια με το πινέλο καθαρίζουμε όλες τις επιφάνειες. Για να αφαιρέσουμε όλο το καθαριστικό γεμίζουμε και πάλι την τρόμπα, αλλά αυτή τη φορά με νερό μόνο, ψεκάζουμε και καθαρίζουμε πάλι με το πινέλο.

Για την εξωτερική μονάδα αρκεί ένα καλό πλύσιμο κυρίως στο πίσω μέρος (εκεί που υπάρχει ο ανεμιστήρας). Αυτό μπορεί να γίνει και με το λάστιχο που πλένουμε το μπαλκόνι. Μην φοβηθείτε να ρίξετε νερό πάνω στο κλιματιστικό, ακόμη και με πίεση. Δεν υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος, ούτε και φόβος να «μπουκώσει» η μονάδα από το νερό.

Κορωνοϊός: Οδηγίες για τη σωστή χρήση του κλιματιστικού σας

Δεν είναι λίγες οι αναφορές τον τελευταίο καιρό, σχετικά με τη σύνδεση του κορωνοϊού και των κλιματιστικών, πολλώ δε μάλλον αν ο φονικός ιός «φωλιάζει» μέσα στα air condition, με τον Δημήτρη Σάλτα να δίνει απαντήσεις στο πώς πρέπει να χειριζόμαστε τα εν λόγω μηχανήματα σωστά.

Ο άλλοτε πρόεδρος ψυκτικών στη Θεσσαλονίκη μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN αναφορικά με το πώς πρέπει να χρησιμοπιοιούμε και να συντηρούμε το κλιματιστικό οικιακού τύπου και να το προετοιμάσουμε, ώστε να μην κινδυνεύσουμε. Ο Σωτήρης Τσιόδρας, άλλωστε, προ ημερών είχε προειδοποιήσει για την χρήση των κλιματιστικών, ξεκινώντας την εν λόγω κουβέντα.

Ο ίδιος ανέφερε, σχετικά με τη συντήρηση, ότι ο καταναλωτής μπορεί κάλλιστα να πλένει τα εσωτερικά φίλτρα κάθε 1-2 μήνες με νερό ή οικιακό απορρυπαντικό, ενώ σπουδαίας σημασίας είναι να μην τα εφαρμόζει στα ηλεκτροδοτικά μηχανήματα, για να μην χαλά η χημική τους σύσταση. Για τα συγκεκριμένα μηχανήματα αρκεί μόνο η απορρόφηση με σκούπα και η αλλαγή τους κάθε δύο χρόνια περίπου, καθώς κρατούν αρκετά μικρόβια, μεταξύ των οποίων θα μπορούσε να είναι και ο κορωνοϊός.

Σχετικά με ενδεχόμενο βιολογικό καθαρισμό, ο κύριος Σάλτας επεσήμανε πως αυτός πρέπει να γίνεται από αδειούχους και πιστοποιημένους ψυκτικούς, οι οποίοι βγάζουν τη μάσκα και ψεκάζουν το στοιχείο με τα αντίστοιχα υγρά, ενώ χρησιμοποιούν και τον ατμοκαθαριστή, που διώχνει το ζεστό ατμό από το κλιματιστικό.

Τα τελευταία είναι καλό να μην τα επιχειρήσει κάποιος καταναλωτής, ενώ σχετικά με όσα έχει αναφέρει για τον φρέσκο αέρα ο Σωτήρης Τσιόδρας, επεσήμανε πως επίσης κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα ενός ειδικού. Ο κύριος Σάλτας μας προτείνει, απεναντίας, να αερίζουμε καλά τον χώρο μας, ώστε να είναι καλύτερος ο αερισμός στο σπίτι και μετά να ανοίγει το κλιματιστικό, καθώς τα σπίτια δεν έχουν τις δυνατότητες επαγγελματικών χώρων, που μπορεί να διαθέτουν ειδικές μονάδες κλιματιστικών με εξαερισμό.

Δείτε το βίντεο με τις συστάσεις του κυρίου Σάλτα στο Athensmagazine.gr:

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share