Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021

Αν έχεις αυτή την συσκευή στο σπίτι πρέπει να την απενεργοποιήσεις αμέσως!

Το ήξερες;

5 Οκτωβρίου 2019 10:52
Αν έχεις αυτή την συσκευή στο σπίτι πρέπει να την απενεργοποιήσεις αμέσως!

Τεράστια προσοχή! Αυτή η ηλεκτρική συσκευή καίει τρομακτικά πολύ ρεύμα και δεν το γνωρίζαμε! Πρέπει να την κλείσετε αμέσως!

Δείτε επίσης: Ψάξτε τα συρτάρια σας: Αν έχετε αυτό πουλιέται για εξωφρενικές τιμές!

Ο φουσκωμένος λογαριασμός της ΔΕΗ τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Δείτε τέσσερις από αυτές που καταναλώνουν πάρα πολύ ρεύμα.

Ρεύμα συσκευή

1. Πιστολάκι

Παρά το γεγονός ότι δεν το χρησιμοποιείτε ίσως καθημερινά και για πολύ ώρα, το πιστολάκι είναι μια συσκευή που είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι το αντικαταστήσετε και αυτό με κάποιο άλλο πιο καινούργιο που θα έχει καλύτερη ενεργειακή κλάση.

2. Κλιματιστικά
Αν το χειμώνα επιλέγετε το κλιματιστικό για να ζεσταθείτε θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι υπεύθυνο για τη δαπάνη αρκετών χρημάτων ετησίως σε κάθε νοικοκυριό. Φροντίστε τουλάχιστον να μην έχετε απώλειες από παράθυρα ή πόρτες.

3. Θερμοσίφωνας

Η πραγματική ποσότητα ενέργειας που ξοδεύετε όταν ανάβετε το θερμοσίφωνο έχει να κάνει με τον τύπο και το μέγεθός του αλλά και με το πόση ώρα τον έχετε αναμμένο. Είναι λοιπόν καλύτερο να μην τον αφήνετε αναμμένο για περισσότερο από 30-40 λεπτά ή να σκεφτείτε τη λύση του ηλιακού.

4. Φούρνος

Πρόκειται για μια ακόμη συσκευή που καταναλώνει πολύ ρεύμα οπότε την επόμενη φορά που θα πρέπει να ζεστάνετε το φαγητό σας σκεφτείτε αν έχετε μια εναλλακτική λύση. Επίσης προτιμήστε την ψηστιέρα για φαγητά που μπορούν να μαγειρευτούν εκεί.

Διακοπή ρεύματος στο σπίτι; - Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;

Παρατηρείται συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες να έχουμε διακοπή ρεύματος στο σπίτι μας! Τι πρέπει να γνωρίζετε ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια πιθανή διακοπή ρεύματος;

Ελέγχουμε αν η διακοπή είναι σε ολόκληρο το χώρο ή μόνο σε ένα τμήμα αυτού. Δηλαδή σε όλα τα δωμάτια ενός διαμερίσματος ή μόνο σε κάποια από αυτά.

Σε περίπτωση που η διακοπή είναι σε ένα τμήμα του χώρου (και έχουμε μονοφασικό πίνακα), ελέγχουμε αν έχει ανοίξει κάποιος τοπικός μικροαυτόματος διακόπτης στον πίνακα διανομής. Δηλαδή αν έχει πέσει κάποιο μαύρο διακοπτάκι. Σε αυτή την περίπτωση σηκώνουμε το διακοπτάκι που έπεσε.

Διακοπή ρεύμα

Αν υπήρξε ένα στιγμιαίο βραχυκύκλωμα που άνοιξε τον μικροαυτόματο διακόπτη, θα έχουμε και πάλι κανονικά ρεύμα.

Αν όμως ξαναπέσει ο μικροαυτόματος διακόπτης, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ηλεκτρικό κύκλωμα και θα πρέπει να δοκιμάσουμε, αφού απομακρύνουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τις πρίζες. Αν συνεχίζει να πέφτει ο μικροαυτόματος διακόπτης τότε υπάρχει πρόβλημα στις εσωτερικές καλωδιώσεις ή σε κάποια πρίζα και πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο ηλεκτρολόγο.

Σε περίπτωση που η διακοπή είναι σε όλα τα τμήματα του χώρου σημαίνει ότι δεν υπάρχει ρεύμα στον πίνακα διανομής, άρα και σε ολόκληρη την εσωτερική εγκατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ανάβει και η λυχνία του πίνακα διανομής.

Τελικά αν δεν έχουμε ρεύμα σε όλο το χώρο της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης , υπάρχουν δυο ενδεχόμενα:

Έχει πέσει ο κεντρικός διακόπτης (δηλαδή άνοιξε και δεν τροφοδοτεί την εγκατάσταση) ή έχει επέλθει τήξη του φυσιγγίου της ασφάλειας στον πίνακα διανομής του χώρου μας (διαμέρισμα ή κατάστημα κτλ).

Δεν έρχεται ρεύμα από τον μετρητή της ηλεκτρικής ενέργειας στο χώρο μας και στον γενικό πίνακα διανομής και επομένως:

Διακοπή ρεύμα

είτε δεν έρχεται ρεύμα σε ολόκληρη την οικοδομή ή την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό μας

είτε υπάρχει πρόβλημα μόνο στον δικό μας μετρητή (πιθανό να έχει πέσει ο αυτόματος ή να έχουμε τήξη ασφάλειας σε παλαιότερες οικοδομές).

Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει, ένας πρακτικός τρόπος αν είμαστε σε οικοδομή, είναι να ελέγξουμε αν υπάρχει ρεύμα στις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις (πχ. ανελκυστήρας).

Αν οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις δεν έχουν ρεύμα, το πρόβλημα εντοπίζεται στην κεντρική παροχή ή στο δίκτυο της ηλεκτρικής εταιρείας και πρέπει να ενημερώσουμε το τμήμα βλαβών της τελευταίας.

Διαφορετικά το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά την δική μας ηλεκτρική εγκατάσταση. Ελέγχουμε στον πίνακα διανομής μέσα στον χώρο μας τον γενικό διακόπτη και την ασφάλεια.

Αν έχει πέσει ο κεντρικός διακόπτης του πίνακα (δηλαδή αν έχει ανοίξει και διακόπηκε η τροφοδοσία με ρεύμα), σημαίνει ότι υπήρξε ένα ισχυρό βραχυκύκλωμα, σύμφωνα με το diy2010. Σε αυτή την περίπτωση πριν σηκώσουμε τον κεντρικό διακόπτη πρέπει να κατεβάσουμε πρώτα όλους τους επιμέρους μικροαυτόματους διακόπτες και κατόπιν να τους σηκώνουμε ένα – ένα. Στην περίπτωση που κάποιος από αυτούς ξαναπέσει, τότε το πρόβλημα εντοπίζεται στο δευτερεύον κύκλωμα που ελέγχεται από το συγκεκριμένο διακόπτη και πρέπει να απομονώσουμε τις ηλεκτρικές συσκευές όπως έχει αναφερθεί παραπάνω.

Αν ο κεντρικός διακόπτης του πίνακα δεν έχει πέσει, ελέγχουμε την ασφάλεια, όπως έχει αναφερθεί στο εδάφιο «πως καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει τήξη στο φυσίγγιο της ασφάλειας στον πίνακα διανομής». Αν η ασφάλεια έχει «καεί» αντικαθιστούμε το φυσίγγιο. Στην περίπτωση που η ασφάλεια είναι καλή και δεν υπάρχει τήξη στο φυσίγγιο, τότε το πρόβλημα προέρχεται από τον μετρητή ενέργειας και πρέπει να ενημερώσουμε το τμήμα βλαβών της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share