Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Οδηγός καθαριότητας για νέες νοικοκυρές! Καθαρό σπίτι χωρίς κόπο!

Τι πρέπει να κάνετε;

2 Σεπτεμβρίου 2019 09:15
Οδηγός καθαριότητας για νέες νοικοκυρές! Καθαρό σπίτι χωρίς κόπο!

Ψάχνετε να βρείτε τι θα καθαρίσετε πρώτο στο σπίτι σας ή ακόμα χειρότερα από που θα ξεκινήσετε; Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε άλλο αφού υπάρχει ο απόλυτος οδηγός καθαριότητας για νέες νοικοκυρές! Μην αγχώνεστε αν δεν είναι η μητέρα σας να σας πει τι θα κάνετε!

Δείτε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να οργανωθείτε και να καθαρίσετε καλύτερα το σπίτι και πείτε μας στα σχόλια τα δικά σας tips από την εμπειρία σας. Ένα κόλπο για να καθαρίσετε τους βουλωμένους σωλήνες ή τις φραγμένες υδρορροές!

Αποφασίστε πόσο καθαρό θέλετε να είναι το σπίτι σας και πόσο χρόνο έχετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε πώς θα διαμορφώσετε το πρόγραμμά σας. Να είστε ρεαλιστές ως προς το τι μπορείτε να κάνετε.

Προσπαθήστε να αναθέσετε καθήκοντα: Αν ζείτε με άλλους ανθρώπους, το καθάρισμα του σπιτιού δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη (κι όμως)! Μπορεί να χρειαστεί να αναλάβετε τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων αλλά τελικά είναι πιο εύκολο από το να τα κάνετε όλα μόνη σας.

Κάποιοι προτιμούν να αναβάλουν τον καθαρισμό με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οι δουλειές. Τα περισσότερα άτομα όμως προτιμούν να κάνουν από κάτι κάθε μέρα έτσι ώστε να μην γίνεται «χαμός» και να έχουν χρόνο για μια «γενική» καθαριότητα 1-3 φορές το μήνα. Επιλέξτε τι σας βολεύει περισσότερο.

Προσέξτε: Αυτά είναι τα σημεία στο σπίτι που ξεχνάμε να καθαρίσουμε όλοι!

Καθαρισμός επίπλων

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο γυαλιστικό επίπλων, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά τις ετικέτες και ότι είναι κατάλληλο για τη δουλειά που το θέλετε. Να ξέρετε όμως ότι το γυαλιστικό δεν είναι σχεδιασμένο για να καθαρίζει αλλά για να γυαλίζει.

Ορισμένα έπιπλα «αντέχουν» το νερό. Αυτά μπορούν να καθαριστούν με το διάλυμα σαπουνιού που αναφέρθηκε παραπάνω. Στεγνώστε γρήγορα την επιφάνεια για να μην μείνουν σημάδια.

Έπειτα, χρησιμοποιήστε το γυαλιστικό επίπλων και σκουπίστε, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Αν πρόκειται για υγρόφιλα ξύλα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό σαπούνι για παρκέ.

Καθαριστικά για όλες τις χρήσεις

Να είστε προσεκτικοί με όλα τα προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως. Δεν είναι πάντα ασφαλή για κάθε σκοπό.

Φροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες πριν από την αγορά τους και βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Μην αναμειγνύετε καθαριστικά! Χρησιμοποιήστε ένα κάθε φορά και ακολουθήστε τις οδηγίες.

Τζάμια / καθρέφτες

Αν δεν είστε φαν των καθαριστικών για τζάμια, να ξέρετε ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να καθαρίσετε τις γυάλινες επιφάνειες. Ο παρακάτω, μάλιστα είναι ακόμα περισσότερο αποτελεσματικός.

Πρώτα πλένετε την επιφάνεια με ζεστό νερό, σαπούνι για τα πιάτα και ένα σφουγγάρι.

Σκουπίστε την επιφάνεια με ένα στεγνό πανί που δεν αφήνει χνούδια.

Αν θέλετε να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου χημικά, καθαρίστε το τζάμι με ξίδι και νερό, στεγνώστε με ένα πανί και έπειτα τρίψτε με μια εφημερίδα.

Διαφορετικά, ψεκάστε με κάποιο ειδικό υγρό για τζάμια και σκουπίστε με χαρτί.

Το πλύσιμο των ρούχων

Πλύνετε τα ρούχα στο πλυντήριο ή στο χέρι. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για την χρήση του πλυντηρίου:

Επιλέξτε την κατάλληλη θερμοκρασία για τα ρούχα, δίνοντας βάση στις οδηγίες του κατασκευαστή.

Βάλτε τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο, χωρίς να «τιγκάρει» ο κάδος. Αναλογιστείτε ότι τα βρεγμένα ρούχα γίνονται πολύ πιο βαριά και πιθανώς να προκαλέσουν προβλήματα στον κάδο.

Προσθέστε το μαλακτικό στην ειδική θήκη, χωρίς να ξεπεράσετε το όριο που αναγράφει ο κατασκευαστής του.

Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το μαλακτικό σε ειδική πλαστική μπάλα και να τη βάλετε μέσα στον κάδο.

Προσέξτε να μην αφήσετε τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο για παραπάνω από μια ημέρα, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα μυρίσουν.

Στεγνώνοντας τα ρούχα

Όταν πλυθούν τα ρούχα, αδειάστε τα σε μια λεκάνη και τοποθετήστε τα ένα- ένα στην απλώστρα. Για να μην κάθεστε να σιδερώνετε με τις ώρες μετά, πριν απλώσετε ρούχα που τσαλακώνουν εύκολα όπως μπλούζες ή πουκάμισα, κρατήστε τα με τα δύο χέρια από το σημείο των ώμων και τινάξτε τα απότομα δυο με τρεις φορές.

Καθαρίζοντας το πάτωμα

Η ηλεκτρική σκούπα είναι μακράν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε τη σκόνη, τις τρίχες και τα σκουπίδια από το πάτωμα, πριν σφουγγαρίσετε.

Σε ξύλινα πατώματα τώρα, πιο αποτελεσματικές είναι οι σκούπες με ειδικό πανάκι, το οποίο «τραβά» την σκόνη χάρη στον στατικό ηλεκτρισμό και παράλληλα γυαλίζει το ξύλο.

Πλύσιμο των πιάτων στο χέρι

Είναι πολύ πιο εύκολο να πλύνετε τα πιάτα αμέσως αφού τα χρησιμοποιήσετε, καθώς έτσι δεν θα χρειαστεί να τρίβετε με τις ώρες τα ξεραμένα υπολείμματα φαγητών.

Βρέξτε το σφουγγάρι με καυτό νερό, βάλτε λίγο υγρό πιάτων, καθαρίστε το κάθε πιάτο και από τις δύο πλευρές και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά.

Αποφύγετε να γεμίζετε κατσαρόλες ή βαθιά πιάτα με νερό και να τα αφήνετε για πολύ ώρα γιατί αφενός θα μυρίσουν αφετέρου μπορεί να μαζέψουν μύγες και κάθε λογής μικρόβια.

Αφού πλύνετε τα πιάτα, τοποθετήστε τα στη θήκη για να στραγγίσουν.

Φροντίστε να κρατάτε στεγνό το σφουγγαράκι μέχρι την επόμενη φορά, γιατί και σε αυτό μπορούν να αναπτυχθούν μικρόβια.

4+1 πράγματα που δεν επιτρέπεται να καθαρίζετε με την χλωρίνη!

Θέλετε να καθαρίζετε το σπίτι σας με χλωρίνη για να νιώθετε ότι είναι όλα είναι χωρίς μικρόβια; Τότε ήρθε η ώρα να σας χαλάσουμε τις συνήθειες αφού βρήκαμε τα πέντε πράγματα που δεν επιτρέπεται να καθαρίζετε με την χλωρίνη! Έπεσε χλωρίνη στα παπούτσια σας; Δείτε πως θα τα σώσετε!

Ας δούμε ποια είναι:

Πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα και σκεύη μαγειρικής

Θυμάμαι την γιαγιά μου να γεμίζει μια λεκάνη με σαπούνι πιάτων και χλωρίνη για να πλύνει τις κατσαρόλες και τα πιάτα. Λάθος, λάθος, λάθος. Πολλά από αυτά τα σκεύη έχουν ανοιχτούς πόρους και απορροφούν μέσα τους το υλικό, καθιστώντας τα επικίνδυνα για την υγεία μας. Προτίμησε σαπούνι για τα πιάτα και ζεστό νερό και πρόσθεσε ξύδι αν θέλεις να είσαι σίγουρος/η ότι έχουν απολυμανθεί σωστά.

Τις ξύλινες επιφάνειες

Μπορεί να καθαρίζει τέλεια τα ράφια του ψυγείου ή το νερουχύτη, αλλά η χλωρίνη δεν κάνει για τις ξύλινες επιφάνειες όπως ο πάγκος της κουζίνας, τα ξύλα κοπής, το τραπέζι σου κτλ. αφού το ξύλο είναι αρκετά απορροφητικό και πορώδες και μπορεί να χαλάσει. Επίσης λόγω της σύστασης των ξύλινων επιφανειών και των αντικειμένων με βάση το ξύλο (επιφάνειες κοπής, αντικείμενα από χαρτί κτλ), η χλωρίνη δεν τα αποστειρώνει και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό απολυμαντικό για ξύλινες επιφάνειες.

Το φαγητό σου

Η χλωρίνη είναι πολύ επικίνδυνη σε περίπτωση που καταναλωθεί και δεν είναι το κατάλληλο καθαριστικό για τα φρούτα και τα λαχανικά σας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρεις την σωστή ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιήσεις (όπως ας πούμε στην βιομηχανία) και ότι τα λαχανικά μπορεί να απορροφήσουν ποσότητα τόση ώστε να είναι τοξική. Η καλύτερη λύση είναι να πλύνεις τα λαχανικά με νερό και ξύδι και να κρατήσεις την χλωρίνη για να καθαρίζεις το νεροχύτη σου.

Προστάτευσε τις κατσαρόλες και τις μεταλλικές επιφάνειες

Λόγω της σύστασης της, η χλωρίνη, μπορεί να οξειδώσει οποιοδήποτε μέταλλο, όπως τις επιφάνειες των συσκευών σας, τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας. Προτίμησε ένα απολυμαντικό απορρυπαντικό με βάση την χλωρίνη ή νερό με ξύδι.

Ποτέ μα ποτέ μην….

…αναμειγνύεις την χλωρίνη με άλλα απορρυπαντικά, χημικά ή ακόμα και ξύδι. Είναι τρομερά επικίνδυνο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, αναθυμιάσεις ακόμα και έκρηξη.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share