Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Η οφθαλμαπάτη που σαρώνει: Τι χρώμα έχουν οι σφαίρες;

Έλα μου ντε!

15 Μαρτίου 2023 20:20
Η οφθαλμαπάτη που σαρώνει: Τι χρώμα έχουν οι σφαίρες;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια ακόμα οφθαλμαπάτη ήρθε για να διχάσει το διαδίκτυο, αυτή τη φορά σχετικά με το χρώμα που έχουν μερικά… μπαλάκια.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Viral οφθαλμαπάτη: Πού είναι το σώμα αυτής της γυναίκας; Η φωτογραφία έχει προκαλέσει "σαματά" σε εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου

Όλα άρχισαν όταν ο David Novick, καθηγητής μηχανολογίας του πανεπιστημίου του Τέξας και εμπνευστής αυτού του παράδοξου γρίφου, μοιράστηκε την παρακάτω φωτογραφία με τους ακολούθους του στο Twitter.

Δείτε την φωτογραφία:

Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί τα μπαλάκια να φαίνεται ότι έχουν κίτρινο, κόκκινο ή μπλε χρώμα, ωστόσο στην πραγματικότητα όλα έχουν την ίδια, μπεζ απόχρωση.

Για να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές, αρκεί απλά να κάνετε μεγέθυνση στην φωτογραφία και να δείτε ότι πράγματι, κοιτάζοντάς τες από κοντά, όλες οι σφαίρες έχουν ακριβώς το ίδιο χρώμα.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Όπως εξήγησε ο Novick, μιλώντας στο Live Science, οι άνθρωποι είναι καλύτεροι στο να αναγνωρίζουν με ακρίβεια σχήματα, ενώ δυσκολεύονται περισσότερο στη διάκριση των χρωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι αντιλαμβανόμαστε τα σχήματα πιο λεπτομερώς σε σχέση με τα χρώματα.

«Έτσι, μπορούμε να δούμε πως όλες οι σφαίρες έχουν πανομοιότυπο σχήμα και μέγεθος, αλλά το χρώμα τους φαίνεται να γίνεται ένα με το γύρω περιβάλλον», ανέφερε ο ίδιος.

Πράγματι, αν ρίξει κάποιος μια δεύτερη, πιο προσεκτική ματιά, εύκολα θα καταλάβει ότι κάποιες σφαίρες καλύπτονται με πράσινες, άλλες με κόκκινες και άλλες με μπλε γραμμές.

«Το χρώμα της σφαίρας παραμένει το ίδιο, αλλά καθώς αφομοιώνεται με αυτό που βρίσκεται κοντά της, δημιουργείται αυτή η οφθαλμαπάτη. Εάν αφαιρούσαμε τις χρωματιστές γραμμές, τότε θα ήταν εμφανές πως οι μπάλες έχουν μπεζ χρώμα», ανέφερε ο Novick.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share