Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023

Ζευγάρι έκανε βόλτα στην παραλία και βρήκε ένα μπουκάλι - Το μήνυμα που "έκρυβε" τους οδήγησε σε μεγάλες αποκαλύψεις

Είχε γραφτεί στις 12 Ιουνίου 1886!

1 Ιανουαρίου 2023 13:44
Ζευγάρι έκανε βόλτα στην παραλία και βρήκε ένα μπουκάλι - Το μήνυμα που
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Tonya και ο Kym Illman, ένα ζευγάρι από την Αυστραλία, ταξίδευαν ένα πρωί σε παραλιακό δρόμο, όταν το αυτοκίνητό τους κόλλησε στην άμμο. Την ώρα που περίμεναν να έρθει βοήθεια, αποφάσισαν να κάνουν μια βόλτα στην παραλία. Δεν περίμεναν όμως ότι αυτή η βόλτα θα τους οδηγούσε σε μια μεγάλη ανακάλυψη!

Η Tonya είδε την αντανάκλαση του ήλιου πάνω σ’ ένα αντικείμενο. Έσκυψε και το μάζεψε. Ήταν ένα παλιό μπουκάλι, που περιείχε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα. Το μήνυμα αυτό τους οδήγησε σε μεγάλες αποκαλύψεις!

Επίσης, σε ακόμα μία σοκαριστική ιστορία, ένα ζευγάρι πόζαρε για πρώτη φορά μπροστά σε ένα όμορφο και μεγάλο κάστρο. Όταν όμως ο φωτογράφος έκανε λίγο ζουμ στον γαμπρό, παρατήρησε κάτι το ασυνήθιστο.

Ποιοί είναι η Tonya και ο Kym

Η Tonya και ο Kym είναι Αυστραλοί φωτογράφοι. Έχουν ταξιδέψει μαζί σε όλο τον κόσμο, αναζητώντας εντυπωσιακές εικόνες για ν’ αποθανατίσουν. Δεν περίμεναν όμως ότι η πιο ενδιαφέρουσα ανακάλυψη θα γινόταν κοντά στην πόλη τους!

Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Δυτική Αυστραλία, όπου έμελλε ν’ ανακαλύψουν κάτι εντυπωσιακό και απρόσμενο. Τελικά αποδείχθηκε μεγάλη τύχη, το ατύχημα που είχαν με το αυτοκίνητό τους εκείνη την ημέρα! Όταν το όχημα βούλιαξε στην άμμο, βγήκαν έξω για ν’ απολαύσουν μια βόλτα στην παραλία…

Το μάζεμα σκουπιδιών που οδήγησε στη μεγάλη ανακάλυψη

Ήταν το πρωί της 21ης Ιανουαρίου 2018, όταν το αυτοκίνητο των Illman κόλλησε στην άμμο. Αλλά η μεγάλη τους ανακάλυψη δεν έγινε αμέσως. Στην πραγματικότητα, το πρώτο πράγμα που ανακάλυψαν εκείνη τη μέρα, ήταν μια μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών στην παραλία!

Αποφάσισαν να αξιοποιήσουν αποδοτικά το χρόνο τους, και να καθαρίσουν την παραλία. Την ώρα που η Tonya μάζευε σκουπίδια, είδε από μακριά ένα αντικείμενο που αντανακλούσε τις ακτίνες του ήλιου.

Ήταν ένα παλιό μπουκάλι

Η Tonya πλησίασε το λαμπερό αντικείμενο, και είδε ότι ήταν ένα παλιό μπουκάλι τζίν. Στην αρχή δεν φαινόταν να έχει κάτι το ασυνήθιστο. Έμοιαζε σαν ένα απλό σκουπίδι και τίποτα παραπάνω.

Σε μια συνέντευξη η Tonya δήλωσε: “Είδα ένα ωραίο παλιό μπουκάλι και το μάζεψα. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να γίνει ένα όμορφο στολίδι για τη βιβλιοθήκη μου. Δεν κατάλαβα αμέσως ότι έκρυβε κάποιο μυστικό.” Όλα όμως άλλαξαν όταν η Tonya έδωσε το μπουκάλι στην Bree, τη φιλενάδα του γιού της…

Η Bree ανακαλύπτει κάτι μέσα στο μπουκάλι

Μόλις η Bree έπιασε στα χέρια της το παλιό μπουκάλι, άρχισε να το περιεργάζεται. Μέσα από το θολό γυαλί του, είδε κάτι που έμοιαζε με παλιό τσιγάρο. Γύρισε το μπουκάλι ανάποδα, και ένα σφιχτά τυλιγμένο ρολό από χαρτί έπεσε στην παλάμη της. Τώρα έπρεπε να πάρουν μια απόφαση: να ξετυλίξουν το ρολό ή όχι;

Το μικρό, χάρτινο, μυστηριώδες ρολό ήταν μουσκεμένο και εύθραυστο. Ποιός ξέρει πόσο καιρό είχε ταξιδέψει στη θάλασσα αυτό το μπουκάλι!

Η περιέργεια νικάει

Ήταν όλοι τους πολύ περίεργοι να μάθουν τι έγραφε αυτό το χαρτί. Από την άλλη μεριά, τους τρόμαζε το άγνωστο. Μετά από συζήτηση, η περιέργεια τελικά υπερίσχυσε. Οι Illman αποφάσισαν να διαβάσουν το μήνυμα που ήταν κρυμμένο μέσα στο μπουκάλι. Όμως πρώτα έπρεπε να βρούν ένα τρόπο να ξετυλίξουν το χαρτί χωρίς να το σκίσουν.

Με μεγάλη προσοχή, η Tonya και ο Kym στέγνωσαν το χαρτί. Μετά το ξετύλιξαν. Αλλά το μήνυμα που περιείχε δεν ήταν όπως το είχαν φανταστεί!

Το μήνυμα ήταν στα Γερμανικά

Όταν ξετύλιξαν το χαρτί παρατήρησαν ότι είχε πλάτος 3 ίντσες και μήκος 6 ίντσες. Επίσης, ένα μέρος του κειμένου ήταν δακτυλογραφημένο, ενώ το υπόλοιπο ήταν γραμμένο με το χέρι. Όμως ολόκληρο το μήνυμα ήταν γραμμένο στα Γερμανικά! Ευτυχώς που ο Kym ήξερε λίγα Γερμανικά, κι έτσι μπόρεσε να μεταφράσει κάποια σημαντικά σημεία.

Ο Kym διάβασε εύκολα το πρώτο τμήμα της ημερομηνίας, που ήταν 12 Ιουνίου. Όμως το δεύτερο τμήμα, που αφορούσε τη χρονιά, δεν ήταν ευδιάκριτο.

Είχε γραφτεί στις 12 Ιουνίου 1886!

Μετά από κάποια προσπάθεια, κατάφεραν να διαβάσουν τη χρονιά που έγραφε το μήνυμα. Ήταν το 1886! Επίσης το χειρόγραφο κείμενο δεν φαινόταν καθαρά, ενώ το δακτυλογραφημένο διαβαζόταν εύκολα. Καλούσε τον άνθρωπο που θα έβρισκε αυτό το μήνυμα να επικοινωνήσει με την Γερμανική πρεσβεία. Αυτό ήταν πολύ παράξενο! Ο αναγνώστης έπρεπε να σημειώσει τον τόπο και το χρόνο εύρεσης του μηνύματος, και μετά να το παραδώσει στην πρεσβεία. Για ποιό λόγο άραγε;

Ζευγάρι έκανε βόλτα στην παραλία και βρήκε ένα μπουκάλι με το μήνυμα που 'έκρυβε'  να τους οδήγεί σε μεγάλες αποκαλύψεις

Ένα μυστηριώδες πείραμα

Ο Kym συμπέρανε ότι το μήνυμα είχε πεταχτεί στη θάλασσα για κάποιο πολύ συγκεκριμένο λόγο. Προφανώς επρόκειτο για κάποιο πείραμα, αλλά ο σκοπός του παρέμενε μυστήριο. Όμως οι ήρωες της ιστορίας μας δεν το έβαλαν κάτω. Ήταν αποφασισμένοι να λύσουν αυτό το μυστήριο, και υπήρχε τρόπος να το κάνουν. Αφού το μήνυμα τους ζητούσε να πάνε στην Γερμανική πρεσβεία, αποφάσισαν να κάνουν ακριβώς αυτό! Προτού όμως ξεκινήσουν, ήθελαν να ερευνήσουν το θέμα λίγο περισσότερο.

Τα μυστηριώδη γράμματα του μηνύματος

Η επόμενη ανακάλυψη του Kym θα τους έφερνε ακόμη πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου. Μέχρι στιγμής γνώριζαν την χρονολογία του μηνύματος, καθώς και την οδηγία παράδοσής του στην πρεσβεία της Γερμανίας.

Αλλά υπήρχε μια ακόμη πληροφορία που ο Kym μπόρεσε να αποκρυπτογραφήσει. Το μήνυμα περιείχε τα γράμματα “a-u-l-a”. Ο Kym είχε μια κρυφή υποψία ότι τα γράμματα αυτά σχετίζονταν με το πλοίο από το οποίο είχαν πετάξει το μπουκάλι. Η διαίσθησή του έλεγε ότι το όνομα του πλοίου ήταν “Paula”, αλλά έπρεπε να το επιβεβαιώσει.

Το όνομα του πλοίου επιβεβαιώνεται

Για να επιβεβαιώσουν αυτή την υποψία, οι Illman επικοινώνησαν με το τμήμα αρχαιολογίας του ναυτικού μουσείου Δυτικής Αυστραλίας. Εκεί έκλεισαν ραντεβού με τον βοηθό του επιμελητή, τον Dr Ross Anderson. Ήλπιζαν ότι αυτός θα τους βοηθούσε να εξιχνιάσουν το μυστήριο.

Πράγματι, ο Dr Anderson κοίταξε προσεκτικά το μήνυμα και επιβεβαίωσε ότι το πλοίο ονομαζόταν Paula. Επίσης, έδωσε στην οικογένεια Illman κάποια έγγραφα του 1883, τα οποία τους βοήθησαν να φέρουν στο φώς την ιστορία αυτού του πλοίου.

Ένα Γερμανικό ερευνητικό πλοίο

Η μελέτη των εγγράφων αποκάλυψε ότι το Paula ήταν ερευνητικό πλοίο. Αποστολή του ήταν η μελέτη των θαλάσσιων ρευμάτων. Για το σκοπό αυτό, το πλήρωμά του είχε ρίξει χιλιάδες μπουκάλια στη θάλασσα.

Οι Illman είχαν βρεί ένα από αυτά τα μπουκάλια. Αν και είχαν περάσει τόσα χρόνια, ήταν οι πρώτοι που έβρισκαν ένα μπουκάλι με μήνυμα του Paula! Τόσο η οικογένεια Illman όσο και ο Dr Anderson ήταν πολύ ενθουσιασμένοι με αυτή την ανακάλυψη.

Μια σημαντική ανακάλυψη

O Dr Anderson έψαξε στα αρχεία του πλοίου, και βρήκε το αυθεντικό μετεωρολογικό ημερολόγιο του πλοίου. Το ημερολόγιο αυτό περιείχε τις προβλέψεις του καιρού που έκανε το πλήρωμα την εποχή εκείνη.

Καθώς το μελετούσε, ο Dr Anderson βρήκε κάτι αξιοσημείωτο. Υπήρχε ένα απόσπασμα που είχε γραφτεί από τον καπετάνιο την ίδια ημερομηνία που έγραφε και το μήνυμα στο μπουκάλι: 12 Ιουνίου 1886! Οι συντεταγμένες που είχε σημειώσει ο καπετάνιος ταίριαζαν επίσης ακριβώς με αυτές του μηνύματος! Αλλά υπάρχει και συνέχεια…

Η δυσπιστία των ανθρώπων

Συγκρίνοντας το ημερολόγιο με το μήνυμα στο μπουκάλι, ο Dr Anderson κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Αυτό επιβεβαίωσε ότι το μήνυμα είχε πράγματι γραφτεί πάνω από έναν αιώνα πρίν.

Πολλοί άνθρωποι όμως δεν το πίστεψαν αυτό. Πως ήταν δυνατόν να είχε αντέξει τόσα χρόνια ενάντια στα στοιχεία της φύσης, μέσα σ’ ένα μπουκάλι χωρίς φελλό; Ακόμα και ο Kym είχε τις αμφιβολίες του.

Οι αμφιβολίες του Kym

Σε κάποια συνέντευξη που έδωσε αργότερα ο Kym, δήλωσε: “Φαίνεται απίθανο ότι αυτό το μήνυμα μπόρεσε να διατηρηθεί μέσα σ’ ένα ανοιχτό μπουκάλι για τόσα πολλά χρόνια”. Θα ήθελε βέβαια πολύ να είναι αλήθεια, αφού το μπουκάλι αυτό ήταν ανακάλυψη της γυναίκας του.

Δεν ήταν ο πρώτος που αμφέβαλλε για την προέλευση του μηνύματος. Και για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε ο τελευταίος. Ήταν πράγματι ένα απίστευτο εύρημα!

Μήπως οι Illman μας κοροϊδεύουν;

Ο Basil Zempilas, ένας Αυστραλός τηλεπαρουσιαστής, εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για την προέλευση του μηνύματος. Έφτασε σε σημείο να πιστεύει ότι όλο αυτό ήταν μια φάρσα που είχε στήσει η οικογένεια Illman. Ίσως επειδή γνώριζε το υπόβαθρο του Kym στο μάρκετινγκ.

Για το θέμα αυτό, ο Zempilas δήλωσε τα εξής: “Ο Kym αγόρασε ένα μπουκάλι σ’ένα από τα ταξίδια του, και μετά μας το παρουσίασε ως μεγάλη ανακάλυψη.” Ο Kym γέλασε μ’ αυτό το σχόλιο, διότι ο παρουσιαστής είχε παραβλέψει μια σημαντική λεπτομέρεια!

Ο Kym είχε επισκευθεί αρχαιολόγους!

Αν και ο Kym είχε τις δικές του αμφιβολίες σχετικά με την προέλευση και την ηλικία του μηνύματος, δεν ήταν σε καμμιά περίπτωση ένας ψεύτης. Ούτε ήταν κάποια ιδιοφυία που θα μπορούσε να εξαπατήσει τους αρχαιολόγους!

Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Kym, δήλωσε ότι δεν ήταν δυνατόν να έχει κοροϊδέψει τις Γερμανικές υπηρεσίες και το αρχαιολογικό μουσείο. Οι ειδικοί είχαν επιβεβαιώσει ότι το μήνυμα που είχε βρεί ήταν πράγματι αυθεντικό!

Η επιβεβαίωση μιας Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας

Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν επιβεβαιώθηκε μόνο από τους αρχαιολόγους του μουσείου. Επιβεβαιώθηκε και από την Ωκεανογραφική Υπηρεσία της Γερμανίας. Όλοι αυτοί συμφώνησαν ότι το μήνυμα είχε γραφτεί το 1886.

Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι συνέχισαν ν’ αναρωτιούνται πώς ένα χαρτάκι που γράφτηκε 132 χρόνια πρίν, κατάφερε να παραμείνει ακέραιο μέχρι σήμερα. Αφού επέπλεε για πολλά χρόνια μέσα σ’ ένα μπουκάλι χωρίς φελλό, θα έπρεπε να έχει καταστραφεί από το νερό, σωστά;

Πώς κατάφερε το μήνυμα να επιβιώσει

Ο Dr Anderson είχε μια εξήγηση για το πώς το χαρτί κατάφερε να διατηρηθεί. Ο στενός και παχύς λαιμός του μπουκαλιού, το είχε βοηθήσει να προστατευτεί από το νερό. Είχε σχηματιστεί ένα προστατευτικό μικρο-περιβάλλον μέσα στο μπουκάλι, που κατάφερε να διατηρήσει το χαρτί για πολλά χρόνια. Όμως ο Dr Anderson και οι Γερμανικές υπηρεσίες δεν ήταν οι μόνοι που ενθουσιάστηκαν με αυτό το φαινόμενο!

Ένα παγκόσμιο ρεκόρ

Το 2018 που βρέθηκε, το μήνυμα ήταν 132 ετών. Το βιβλίο Guinness ανακύρηξε το μήνυμα αυτό ως το “παλιότερο μήνυμα μέσα σε μπουκάλι” στον κόσμο. Η σχετική δημοσίευση έγινε στην έκδοση του 2019. Η Tonya έκανε την εξής δήλωση: “Ήταν το σπουδαιότερο γεγονός της ζωής μου. Είναι απίστευτο που το μήνυμα αυτό παρέμεινε άθικτο για 132 χρόνια. Ακόμα και τώρα νοιώθω συγκλονισμένη!”

Το σπουδαιότερο γεγονός της ζωής της

Πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να καυχηθούν για μια τόσο σπουδαία ανακάλυψη, σαν αυτή που έκανε η Tonya; Δεν βρίσκεις κάθε μέρα κειμήλια 132 ετών! Και να σκεφτείτε ότι αυτή η ανακάλυψη έγινε καθώς η Tonya μάζευε σκουπίδια στην παραλία. Δεν φανταζόταν ποτέ ότι η συλλογή σκουπιδιών θα την οδηγούσε σε μια τόσο σπάνια ανακάλυψη!

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share