Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Εσείς ξέρετε τι είναι η οξάλμη;

Δεν είχαμε ιδέα!

18 Ιανουαρίου 2022 14:57
Εσείς ξέρετε τι είναι η οξάλμη;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι περισσότεροι από εμάς αν δεν έχουν σπουδάσει φιλολογικά ή δεν είναι γλωσσολόγοι σίγουρα δεν θα έχουν ιδέα τι είναι η οξάλμη.

Και πώς να ξέρουν άλλωστε, αφού είναι μια λέξη που δεν χρησιμοποιείτε, καθώς τη θέση της έχει πάρει μια άλλη.

Ωστόσο ήρθε η ώρα να σας κάνουμε τη μεγάλη αποκάλυψη. Η λέξη οξάλμη σημαίνει συντήρηση σε ξίδι και αλάτι και είναι ουσιαστικά η ελληνική λέξη για τη μαρινάδα.

οξάλμη μαρινάδα

Δείτε επίσης: Για αυτό επιβάλλεται να μαρινάρουμε τα ψητά κρέατα με δεντρολίβανο

Η λέξη μαρινάδα έχει λατινογενή ρίζα.

Λατρεύεις το κοτόπουλο; Αυτές είναι οι καλύτερες μαρινάδες για να απογειώσεις τη γεύση του

Το κοτόπουλο είναι ίσως το πιο εύκολο κρέας και γι' αυτό μάλιστα το έχουμε πολύ συχνά στο τραπέζι μας. Μαγειρεύεται με ευκολία πολύ γρήγορα και μπορεί να συνδυαστεί με πληθώρα γαστρονομικών επιλογών, είτε αλμυρών, είτε γλυκών.

Παράλληλα, δείτε εδώ τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τραγανό κοτόπουλο.

Παρακάτω θα δείτε τις καλύτερες μαρινάδες με τις οποίες μπορείτε να μαγειρέψετε το κοτόπουλό σας, ώστε να παραμείνει ζουμερό και γευστικό.

Μαρινάδα με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Ανακατέψτε 100ml ελαιόλαδο, το ξύσμα 1 πορτοκαλιού, 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Μαρινάδα με κύμινο και κανέλα

Ανακατέψτε 100ml ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο κύμινο, 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, το ξύσμα από ένα lime, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1/2 μικρή πιπεριά τσίλι (χωρίς τους σπόρους και ψιλοκομμένη) και πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μαρινάδα με γιαούρτι και κόλιανδρο

Ανακατέψτε 100g γιαούρτι στραγγιστό, 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το χυμό ενός λεμονιού, μια κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου, 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένους σπόρους κόλιανδρου και λίγο λάδι. Σε αυτή τη μαρινάδα θα πρέπει να αφήσετε το κοτόπουλο τουλάχιστον 4 ώρες αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Μαρινάδα μεσογειακή με γιαούρτι και λεμόνι

Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι γιαούρτι, 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, ½ κουταλιά της σούπας ρίγανη, 1 μέτριο λεμόνι, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ¼ ματσάκι φρέσκο ​​μαϊντανό. Αφήστε το κοτόπουλο να μαριναριστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.

Μαρινάδα με χυμό μήλου και μέλι

Ανακατέψτε 1 φλ. τσαγιού χυμό μήλου, 2 κουταλιές της σούπας μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη και ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδο. Αλείψτε το κοτόπουλο και αφήστε το στο ψυγείο για 2 ώρες.

Μαρινάδα με ξύδι βαλσάμικο, σκόρδο και καστανή ζάχαρη

Ανακατέψτε 3/4 φλ. ξύδι βαλσάμικο, 1/4 φλ. νερό, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1/4 κ.γ. αλάτι, 1/4 κ.γ. πιπέρι, 1/2 κ.γ. ρίγανη, 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη. Αφήστε το κοτόπουλο μέσα στη μαρινάδα για 1 ώρα στο ψυγείο και ψήστε στα κάρβουνα ή στο φούρνο.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share